- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας τα παιδιά ζουν μια εμπειρία που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης τους

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις αρχές του μήνα, ήταν απλά η αφορμή. Η Πράσινη Εβδομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά, με θέμα φέτος τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα, άλλη μία. Την επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας την είχαμε από καιρό νοητά “κλεισμένη” και την περασμένη Κυριακή είχαμε την τύχη να την πραγματοποιήσουμε. Πρόκειται για μία επίσκεψη χαραγμένη στη μνήμη μου από τα δικά μου παιδικά χρόνια, καθώς οι εικόνες των ζώων και των σκελετών με είχαν εντυπωσιάσει όσο λίγες, την οποία επιβάλλεται να πραγματοποιήσει κάθε οικογένεια. Η εμπειρία της βόλτας στο Μουσείο έχει να προσφέρει στα παιδιά μια εμπειρία πρωτόγνωρη και μια γνώση διαχρονική.

Για την ιστορία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 1964, από τους Άγγελο και Νίκη Γουλανδρή, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί σημαντικό κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης για τη χώρα. Ο ίδιος ο Άγγελος Γουλανδρής υπήρξε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ είχε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας και τον γεωολογικό της πλούτο. Για τη δημιουργία του Μουσείου, συνεργάστηκαν τόσο το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας -αν το έχετε επισκεφθεί θα αναγνωρίσετε σίγουρα κάποια κοινά χαρακτηριστικά- όσο και ο κορυφαίος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Πέτρος Ζαμπέλης. Το αποτέλεσμα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι πραγματικά άρτιο.

Τι θα δείτε μέσα στο Μουσείο

Μπορεί οι κυριακάτικες ξεναγήσεις να έχουν αναβληθεί προσωρινά, προς αποφυγήν συγχρωτισμού, όμως το προσωπικό ήταν πολύ πρόθυμο να λύσει τις απορίες μας, αναφορικά με την προέλευση των εντυπωσιακών θηλαστικών που συναντήσαμε στην πρώτη αίθουσα, αμέσως μετά την είσοδο, αλλά και το πώς πραγματοποιήθηκε η ταρίχευσή τους. Μία μεγάλη καφέ αρκούδα που μοιάζει να βαδίζει κατά πάνω σου, δύο μοναδικές ζέβρες σε στάση καλπασμού, η αντιλόπη που σου προκαλεί δέος, μα και το λιοντάρι, οι τίγρεις, τα ελάφια, και όλα τα υπόλοιπα ζώα και πτηνά που στέκονται καμαρωτά, μέσα και έξω από τις βιτρίνες, ήταν κάποτε ολοζώντανα και απολάμβαναν το ύπαιθρο. Χρειάστηκαν μήνες επιστημονικής προεργασίας και έρευνας για να μπορούμε εμείς να τα απολαμβάνουμε από τόσο κοντά σήμερα, μαθαίνοντας και αμέτρητες πληροφορίες για την ύπαρξη του είδους τους.

Η μεγάλη έκθεση των θηλαστικών, της ορνιθολογίας και της ερπετολογίας, λοιπόν, με είδη από όλο τον κόσμο, αποτελεί αναμφίβολα το highlight του Μουσείου, ωστόσο, αν ρωτήσετε τα παιδιά πότε εντυπωσιάστηκαν περισσότερο, θα σας μιλήσουν σίγουρα για την εντομολογική αίθουσα, όπου ήταν μία από τις σπάνιες φορές που κατάφεραν να θαυμάσουν από τόσο κοντά και να παρατηρήσουν έντομα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα πλησίαζαν καν -είτε επειδή θα φοβόντουσαν είτε επειδή δεν θα μπορούσαν, όπως οι πεταλούδες.

Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην αίθουσα της υδροβιολογίας, με τη μεγάλη συλλογή κοχυλιών από την ελληνική θάλασσα και όλο τον κόσμο, όπου παρασυρθήκαμε από τους ήχους των κυματισμών που εξέπεμπαν τα ηχεία. Και έπειτα κατηφορίσαμε στην αίθουσα της γεωλογίας και της παλαιοντολογίας.

Παρατηρήσαμε το διάγραμμα της ιστορίας της ζωής, μάθαμε πώς άρχισαν όλα, μιλήσαμε για το κλίμα της κάθε περιόδου και για τις μορφές ζωής που κατάφεραν να αναπτυχθούν σύμφωνα με αυτό, ενώ ήρθε και η στιγμή να αντικρύσουν τα παιδιά τον Homo Sapiens και τα ομοιώματα των σημαντικότερων ανθρώπινων απολιθωμάτων, ως δείγματα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Τα πετρώματα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ήταν επίσης πολύ εντυπωσιακά και κέρδισαν το ενδιαφέρον των παιδιών, όπως και οι μεγάλοι χάρτες που δείχνουν πως μεταβλήθηκαν οι γεωλογικές πλάκες της γης, στην πορεία των αιώνων.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και κάποιες από τις προβολές του Μουσείο στην φανταστική σφαίρα, όμοια με τη γη, διαμέτρου 5 μέτρων, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον αντίκτυπο της εξαφάνισης των διάφορων ειδών στο οικοσύστημα.

Τι θα δείτε έξω από το Μουσείο

Ειδική αναφορά αξίζει στον καταπληκτικό κήπο του Μουσείου, ο οποίος φιλοξενεί το εστιατόριο NATU, με την υπογραφία του Δειπνοσοφιστηρίου και του Δημήτρη Σκαρμούτσου, ως executive Chef. Στον καταπράσινο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, λοιπόν, με ζωντανή μουσική κάθε Κυριακή, μπορείτε, αφού ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στα εκθέματα, να απολαύσετε το γεύμα σας ή τον καφέ σας. Αρκεί, βέβαια, να έχετε κάνει κράτηση πολλές μέρες πριν…

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ
Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8015870