Στον εισαγγελέα καταγγελία γονέα περί υποτροφιών μαϊμού του ΟΕΦΕ – Tο χρονικό της υπόθεσης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ Γιάννης Παντής κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών σχετικά με ανώνυμη καταγγελία που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας για πιθανή απάτη κατά την υλοποίηση προγράμματος υποτροφιών από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας και τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, μέσω της πρωτοβουλίας «Όλοι μαζί μπορούμε».

Με τη συγκεκριμένη αναφορά ζητείται από την Εισαγγελία Αθηνών να διερευνηθεί το κατά πόσο συντρέχει ποινική ευθύνη για τους φορείς υλοποίησης των υποτιθέμενων υποτροφιών, καθώς και η περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγγελίας, ενώ οι υποσχόμενες υποτροφίες ανέρχονταν στις 10.000 για δύο σχολικά έτη οι υποτροφίες που τελικά χορηγήθηκαν δεν υπερβαίνουν τις 1.000, ίσως και πολύ λιγότερες.

Το θέμα αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα «Το Βήμα», αναφέροντας ότι ελέγχεται η ΟΕΦΕ από το υπουργείο Παιδείας για παραπλάνηση της κοινής γνώμης μέσω μεγάλου προγράμματος υποτροφιών. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία γονέα, το παιδί του οποίου συμμετείχε στη διαδικασία, οι υποτροφίες που δόθηκαν στην πραγματικότητα ήταν πολύ λιγότερες. Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε στην καταγγελία του, οι υποτροφίες που δόθηκαν ήταν λίγες εκατοντάδες. Ο αριθμός των φροντιστηρίων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα των υποτροφιών ήταν, όπως καταγγέλλεται, πολύ μικρός (476 από τα περίπου 2.500 φροντιστήρια που υπάρχουν στην Ελλάδα). Σε πολλές περιοχές μάλιστα συμμετείχαν ελάχιστα ή και κανένα φροντιστήριο.
 Επομένως ακόμη και αν τελικά έδινε από δύο υποτροφίες το κάθε φροντιστήριο που συμμετείχε (όπως προβλέπει η προκήρυξη των υποτροφιών) και χωρίς τους κάθε είδους «κόφτες», το σύνολο των υποτροφιών δεν θα ξεπερνούσε τις 952. Γι’ αυτό διερωτήθηκε για τον ακριβή αριθμό των υποτροφιών και αν αποτελεί διαφημιστική εκστρατεία κοινωφελούς πολιτικής αλλά χωρίς αντίκρισμα.

80357072

Οι απρόσιτοι όροι του διαγωνισμού 

To  πρόγραμμα των υποτροφιών έδινε τη δυνατότητα σε 5000 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου που προέρχονται από φτωχά εισοδηματικά στρώματα να φοιτήσουν σε φροντιστήρια δωρεάν. Οι μαθητές μοριοδοτούνταν με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα αλλά και από γραπτές δοκιμασίες που έλαβαν χώρα στις 7 και 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, βάσει της προκήρυξης, τέθηκαν τέτοιοι όροι που καθιστούσαν την απόκτηση της υποτροφίας εξαιρετικά δύσκολη. Αναφέρουμε κάποιους από τους όρους:

«Δεν δικαιούνται υποτροφία οι υποψήφιοι που το κατά κεφαλήν οικογενειακό τους εισόδημα υπερβαίνει τις €4.500, διατηρούν όμως το δικαίωμα της συμμετοχής τους στα διαγνωστικά τεστ»

Για να δοθεί – από μία μόνο- υποτροφία σε Α’ και Β’ Λυκείου, «η παρέχουσα υποτροφίες φροντιστηριακή μονάδα δύναται να συγκροτήσει τμήματα αντίστοιχων τάξεων (Α’ ή Β’ Λυκείου)»

«Τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι για κάθε τάξη της συγκεκριμένης φροντιστηριακής μονάδας, εκ των οποίων επιλέγεται για υποτροφία ο ένας (1) εξ αυτών»

«Η φροντιστηριακή μονάδα δεν θα χορηγεί την υποτροφία της τάξης, αν οι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τουλάχιστον 60 μόρια από το διαγνωστικό τεστ».

Σε περίπτωση που ευσταθεί η καταγγελία, υπάρχει ευθύνη έναντι των μαθητών που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των υποτροφιών, αφού με τόσες λίγες υποτροφίες προκύπτει ότι διαγωνίστηκαν μάταια και μάλιστα ανεξάρτητα από τον βαθμό που έλαβαν.