Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη ΣτΠ: Παρέμβαση για την άρνηση χορήγησης άδειας μητρότητας σε έμμισθη δικηγόρο του Δημοσίου

ΣτΠ: Παρέμβαση για την άρνηση χορήγησης άδειας μητρότητας σε έμμισθη δικηγόρο του Δημοσίου

23-pregnant-working-230812Έγκυος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο οποίο εργάζεται ως έμμισθη δικηγόρος, αρνήθηκε να της χορηγήσει άδεια μητρότητας (κύησης, τοκετού και λοχείας), με την αιτιολογία πως στη σύμβασή της προβλέπεται ότι «δικηγόρος δεν δικαιούται άδεια ή άλλες αποδοχές ή παροχές από το υπουργείο» και σε κάθε περίπτωση διακόπηκε και η μισθοδοσία της εργαζόμενης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις έμμισθες δικηγόρους χορηγείται άδεια κύησης και λοχείας με τους ίδιους όρους υπό τους οποίους δικαιούται αυτή την άδεια το υπόλοιπο προσωπικό των εντολέων τους. Μάλιστα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), με γνωμοδοτήσεις του, έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 1093/1980 παραπέμπει στις διατάξεις των άρθρων 52 και 53 του Υπαλληλικού Κώδικα (χορήγηση αδειών με αποδοχές στο μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου). Εκεί προβλέπεται ότι ειδικά στις υπαλλήλους που κυοφορούν δίδεται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο μήνες πριν και τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Ο Συνήγορος ζήτησε, με έγγραφό του, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης την άποψή του και πρότεινε σε αυτό να λάβει υπ' όψιν την υπό κρίση νομοθεσία, καθώς και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ, ώστε να αναθεωρήσει την απόφασή του και να δοθεί στην εργαζόμενη η άδεια που ρητά προβλέπεται στον νόμο. Επιπλέον, η Αρχή τόνισε ότι οι διατάξεις περί προστασίας της μητρότητας είναι αναγκαστικού και όχι ενδοτικού δικαίου και, συνεπώς, δεν δύνανται να καμφθούν στο πλαίσιο της ελευθερίας των συναλλαγών (Αστικός Κώδικας αρ.361).

Λόγω της μη ανταπόκρισης της υπηρεσίας, ο Συνήγορος επανήλθε και εισηγήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης την απόδοση των οικείων αδειών στην εργαζόμενη. Ωστόσο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, και ενώ έχει παρέλθει διάστημα εννέα μηνών, δεν έχει αναθεωρήσει την απόφασή του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.