Οι συνέπειες από το μητρικό στρες στην εγκυμοσύνη, στη ζωή των παιδιών σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια πολύ σημαντική περίοδο για τη μητέρα, αλλά και για το αναπτυσσόμενο παιδί. Ενώ η προσοχή συχνά επικεντρώνεται στη σωματική υγείας της εγκύου, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία επικεντρώνεται σε έναν παράγοντα που μπορεί να παραμένει συχνά ‘αόρατος’, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός: το μητρικό στρες.
Μητρικό στρες: Ποιες επιπτώσεις έχει μελλοντικά στο παιδί;
Το στρες που βιώνει μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την υγεία της, αλλά και τη μελλοντική ζωή του παιδιού. Παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν πολύ στρες, άγχος ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς κατά την παιδική και εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η ψυχολογική δυσφορία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει μια μικρή αλλά σημαντική επίδραση στον κίνδυνο των παιδιών για επιθετικές, απαγορευτικές και παρορμητικές συμπεριφορές», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Irene Tung, PhD, του California State University Dominguez Hills. «Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν στα στοιχεία ότι η παροχή ευρέως προσβάσιμης φροντίδας ψυχικής υγείας και υποστήριξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένα βασικό βήμα για την πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία».
Η έρευνα
Η Tung και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 55 μελέτες με περισσότερους από 45.000 συνολικά συμμετέχοντες. Όλες οι μελέτες μέτρησαν την ψυχολογική δυσφορία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κατάθλιψης ή του άγχους) και στη συνέχεια μέτρησαν τις συμπεριφορές των παιδιών τους – συμπτώματα ψυχικής υγείας που κατευθύνονται προς τα έξω, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας ή η επιθετικότητα.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν περισσότερο άγχος, κατάθλιψη ή στρες ενώ ήταν έγκυες ήταν πιο πιθανό να έχουν παιδιά με περισσότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ ή που παρουσίαζαν περισσότερες δυσκολίες με επιθετική ή εχθρική συμπεριφορά, όπως αναφέρουν οι γονείς ή οι δάσκαλοι.
Σε ποια ηλικία φαίνονται οι επιπτώσεις;
Το αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο από το αν τα παιδιά ήταν αγόρια ή κορίτσια. Και ίσχυε για τα παιδιά στην πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικίες 2-5 ετών), στη μέση παιδική ηλικία (6-12) και στην εφηβεία (13-18), αν και η επίδραση ήταν ισχυρότερη στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Τα ευρήματα ταιριάζουν με τις θεωρίες που αναφέρουν ότι η έκθεση σε ορμόνες του στρες στη μήτρα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Διαβάστε επίσης μερικές ακόμα πρόσφατες έρευνες:
Περισσότερο και από τραυματισμό στο κεφάλι! Πόσο επηρεάζει το άγχος ένα παιδί;
Πέντε πρόσφατες έρευνες για την παιδική κακοποίηση (που πρέπει να γνωρίζετε)
Έχει σημασία σε ποια ηλικία διαγιγνώσκεται ένα παιδί με ΔΕΠY;
Όταν τα μωρά αρχίζουν να μιλούν: Πώς καταλαβαίνουν οι ενήλικες τι λένε τα παιδιά;