Αρχική InfoSchool Λύκειο Σχολιασμός των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας που εξετάστηκαν σήμερα στις Πανελλήνιες

Σχολιασμός των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας που εξετάστηκαν σήμερα στις Πανελλήνιες

Βατά και κατανοητά χαρακτηρίζονται τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το μάθημα είναι γενικής παιδείας και σε αυτό εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων, είτε δίνουν με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα, αλλά και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα. Σε κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι από τους τους ζητήθηκε να αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και πώς επηρεάζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Το Infokids.gr σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Παπαδέα παρουσιάζουν σχολιασμό των σημερινών θεμάτων:

Τα φετινά θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων στο μάθημα της Έκθεσης είναι από τα πιο εύκολα των τελευταίων ετών. Προφανής στόχος του εξεταστή είναι να δοκιμασθούν οι υποψήφιοι σε προβληματισμούς δημοφιλείς, καθημερινούς, "μοντέρνους" και κυρίως προσιτούς σε νέους ΌΛΗΣ της χώρας και όχι απλώς των αστικών κέντρων. Τέτοιο είναι το θέμα της φιλίας και της μετάβασής του στο θέμα της κοινωνικής δικτύωσης, της εποχής του ίντερνετ και της αλλαγής των διαπροσωπικών σχέσεων.

Ένας μαθητής με μέτρια προετοιμασία δε θα έχει δυσκολία να πιάσει τη βάση. Και εξηγούμε γιατί. Το θέμα της φιλίας είναι στην ύλη της Α' λυκείου και μόνο ο συνδυασμός με το διαδίκτυο (που έτσι κι αλλιώς είναι ζήτημα άμεσης εμπειρίας) το φέρνει στο πλαίσιο της Γ' Λυκείου. Ομοίως και οι ερωτήσεις θεωρίας που είναι όλες παρμένες από την ύλη και τη διδασκαλία της Α τάξης. Αγνοήθηκαν επιδεικτικά όλα τα θέματα θεωρίας της Γ λυκείου. Οι λεξιλογικές είναι ερωτήσεις αρκετά εύκολες και για δεύτερη συνεχή χρονιά παρακάμφθηκε η ερώτηση παραγωγής λόγου (παράγραφος) για να μπει ερώτηση αντικειμενικού τύπου (Σ-Λ) που ομολογουμένως είναι σαφώς πιο εύκολες.

Τέλος για μια ακόμη φορά παρατηρείται η έλλειψη εφευρετικότητας, καινοτομίας (ή απλά νωθρότητα θα λέγαμε) αφού οι επιτροπές αδυνατούν να αποδεχτούν την ύπαρξη άλλων δοκιμιογράφων ή αρθρογράφων πέρα του "αείμνηστου" Παπανούτσου. Προβλέψιμοι μέχρι τέλους.

Σερίφης Βαγγέλης

Φιλόλογος


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.