Συγκινούν τα παιδιά του Χαμόγελου που σπάνε τους Μπότηδες στην Κέρκυρα (video)

Συγκινούν τα παιδιά του Χαμόγελου που σπάνε τους Μπότηδες στην Κέρκυρα

Η αγάπη του Προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστα Γιαννόπουλου για όλα τα παιδιά που ο Οργανισμός φιλοξενεί και φροντίζει στα Σπίτια του είναι γνωστή. Είναι, επίσης, γνωστό, ότι τα παιδιά που ζουν στα σπίτια αυτά, έχουν βρει εκεί μια πραγματικά ζεστή αγκαλιά, βαθιά αγάπη από τους φροντιστές τους και μια δεύτερη (κατά κανόνα πιο ασφαλή) οικογένεια.

Και βέβαια, η καθημερινότητα των παιδιών στα Σπίτια του Χαμόγελου, δεν έχει πολλά να ζηλέψει από αυτήν ενός οποιουδήποτε άλλου παιδιού, αφού ούτε το γέλιο, ούτε το παιχνίδι, ούτε η τήρηση των παραδόσεων λείπουν.

Σε μία τελευταία του ανάρτηση, λοιπόν, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, θέλησε να δείξει πώς πέρασαν το Πάσχα τα παιδιά που ζουν στο Σπίτι του Χαμόγελου στην Κέρκυρα, τηρώντας το παραδοσιακό έθιμο των Μπότηδων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΩ.

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Γιαννόπουλος στις Κυριακή, 24 Απριλίου 2022

Τι είναι οι Μπότηδες

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου ο χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δυο αυτές θρησκείες.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Μάθετε περισσότερα για το έθιμο εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

“Μουσικά κι ανάποδα”: Η ομάδα Κοπέρνικος γιορτάζει τα 15 χρόνια της με δύο εκπληκτικές παραστάσεις

Στην Ανάσταση με τα παιδιά του ο Αλέξης Τσίπρας: Το μήνυμα που ανέβασε στο Twitter

Πώς ένα βίντεο με τίτλο “Τι τρώω σε μια μέρα” μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά μας σε ένα διαδικτυακό φόρουμ υπέρ της ανορεξίας