- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Συγκλονιστική ιστορία: 12χρονο κορίτσι εξαναγκάστηκε να παντρευτεί δύο άνδρες, 51 και 35 ετών

Είναι από αυτές τις ιστορίες που για τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου φαντάζουν τραγικές. Σε κάποιες άλλες όμως, κυρίως στις αναπτυσσόμενες, οι ανήλικες νύφες [1] αποτελούν μία σκοτεινή, ανατριχιαστική πραγματικότητα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή μίας 12χρονης στην Κένυα [2], η οποία εξαναγκάστηκε να παντρευτεί δύο άνδρες, ηλικίας 51 και 35 ετών, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.

Ο πατέρας της, που ανήκει στη φυλή των Μασάι, από την κομητεία Ναρόκ, 70 χιλιόμετρα δυτικά του Ναϊρόμπι, ανάγκασε με τη βία να παντρευτούν οι μεγαλύτερες αδελφές της και θέλησε κάτι ανάλογο για την ίδια.

Ο λόγος; Τέσσερις αγελάδες.  Ο 51 ετών «μέλλων σύζυγος» πρόσφερε τα ζώα στον πατέρα για να αποκτήσει το 12χρονο κορίτσι [3], ως σύζυγό του.

Έτσι, επέλεξε την πιο κατάλληλη στιγμή για το γάμο, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω του κορωνοϊού.  Το κορίτσι, αφού αρνήθηκε και είπε στον πατέρα της, ότι θέλει να συνεχίσει το σχολείο, δύο ξαδέλφια της την ξυλοκόπησαν, κατηγορώντας τη ότι προσβάλλει την τιμή της οικογένειας.

«Τα κορίτσια γεννιούνται έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τρώνε. Αυτό που θέλω είναι η προίκα», φέρεται να της είπε ο πατέρας της.

Ο γάμος έγινε με τον μεγαλύτερο άνδρα, ωστόσο η ίδια διέφυγε δύο εβδομάδες αργότερα.

Μιλώντας στην Kenyan Standard η 12χρονη, αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν 35χρονο, προκειμένου να ξεφύγει από τον πρώτο σύζυγό της. Ο πατέρας της την παρακολούθησε και την έσυρε με τη βία πίσω στον 51χρονο.

Ο πατέρας και ο 51χρονος διαφεύγουν της σύλληψης και αναζητούνται από την αστυνομία.

«Φτώχεια και κορωνοϊός οδήγησαν σε περισσότερους τέτοιους γάμους»

Μία οργάνωση δικαιωμάτων του παιδιού ενημερώθηκε για το συμβάν, αφού έσωσε ένα άλλο παιδί. Ο πρέσβης ειρήνης του Ναρόκ, Joshua Kaputa, ο οποίος έσωσε το κορίτσι και είναι ο προστάτης της, τόνισε΄ότι ο πατέρας και οι δύο άνδρες κρύβονται και αναζητούνται από την αστυνομία.

Πρόσθεσε, δε, ότι η φτώχεια και το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού, έχουν οδηγήσει σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις γάμων ανηλίκων.

«Κάποιες οικογένειες πεινούν και η προοπτική να πάρουν δύο ή τρεις αγελάδες σαν προίκα είναι δελεαστική», δήλωσε ο Kaputa, στο BBC.

Οι γάμοι παιδιών είναι απαγορευμένοι στην Κένυα, με το κατώτατο όριο ηλικίας τα 18 χρόνια. Παρά τη νομοθεσία για τους γάμους παιδιών, το 23% των κοριτσιών στην Κένυα εξακολουθούν να παντρεύονται σε ηλικία κάτω των 18, με ένα 4% να είναι κάτω των 15.

Η  Girls Not Brides μία παγκόσμια ένωση 1,400 οργανώσεων,  αναφέρει ότι η βασική αιτία για αυτήν την πρακτική είναι μεταξύ άλλων η φτώχεια, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, εγκυμοσύνη στην εφηβεία και παραδοσιακά ήθη και έθιμα.

Τα μικρά κορίτσια τείνουν να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα προς οικονομική συναλλαγή.

Κάθε τρία δευτερόλεπτα παντρεύεται ένα ανήλικο κορίτσι

Η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη φτώχεια, ενδέχεται να ωθήσει πολλές οικογένειες να παντρέψουν τις κόρες τους ενώ είναι ακόμη ανήλικες, είχε επισημάνει πριν από λίγο καιρό η ακτιβιστική οργάνωση World Vision.

Μάλιστα, έκανε λόγο για τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια, τα οποία κινδυνεύουν να εξωθηθούν σε γάμο τα επόμενα δύο χρόνια, καταστρέφοντας, έτσι, προόδους δύο δεκαετιών αναφορικά με την παγκόσμια εξάλειψη των γάμων παιδιών.

Παγκοσμίως περίπου 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο προτού γίνουν 18 ετών, ξκάτι που μεταφράζεται αριθμητικά ως σχεδόν ένα κορίτσι… κάθε τρία δευτερόλεπτα! Παράλληλα, έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, προέβλεψε ότι η πανδημία ενδέχεται να οδηγήσει επιπλέον 13 εκατομμύρια παιδιά στο γάμο την επόμενη δεκαετία.