Αρχική InfoMommy Υγεία Συμμαχούν και προσφέρουν εθολοντικά ιατροψυχοκοινωνική φροντίδα

Συμμαχούν και προσφέρουν εθολοντικά ιατροψυχοκοινωνική φροντίδα

Doctorweb

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health V (Ιανουάριος 2013), που δείχνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σοβαρά τόσο την Υγεία, όσο και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, έδωσε την αφορμή να συναφθεί μια Συμμαχία Υγείας από την Ιατρική Σχολή και συγκεκριμένα τα τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και τη Φιλοσοφική Σχολή και συγκεκριμένα το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με στόχο την προσφορά εθελοντικής, μη κερδοσκοπικής προσφοράς, ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Κατά την έρευνα της Hellas Health V βρέθηκε ότι από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 56,7% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τα φάρμακα του, ενώ το 52,3% ανησυχεί για την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων την επόμενη διετία.

Επίσης, το 25% των χρονίως πασχόντων έχει μειώσει δαπάνες για διατροφή, ηλεκτρικό και καύσιμα προκειμένου να καλύψει το κόστος της φαρμακευτικής του αγωγής.

Τέλος, το 39,9% θεωρεί ότι το κόστος είναι εμπόδιο για τον εμβολιασμό του, ενώ το 14,9% των γονιών δηλώνει ότι το κόστος των εμβολίων ειναι το κυριότερο εμπόδιο για τον ανεπαρκή εμβολιασμό των παιδιών. Να σημειωθεί ότι το 7,6% των γονιών δήλωσε ότι δεν έχει πια ασφαλιστική κάλυψη.

Η μελέτη Hellas Health V εκπονήθηκε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Ο στόχος του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας» είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατροψυχοκοινωνική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς τη συμμετοχή τους σ’ αυτές.

Ποιοι είναι οι «Σύμμαχοι Υγείας»: μέλη ΔΕΠ, επιστημονικοί συνεργάτες των ιατρικών σχολών, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές (αλλά και απλοί πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια) αποσκοπούν στην ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών (δημοτικά πολυϊατρεία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κ.ά.) παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, και λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με επίσημους φορείς υγείας και πρόνοιας και όχι ανταγωνιστικά ή υποκαθιστώντας αυτούς.

Σε πρώτη φάση οι «Σύμμαχοι Υγείας» επιδιώκουν τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών συνεργασίας με πέντε δήμους της Αττικής, αλλά και άλλους φορείς παροχής ανθρωπιστικής ιατροψυχοκοινωνικής φροντίδας, ώστε να προσδιοριστούν από κοινού οι ανάγκες και ο αριθμός των δημοτών ή πολιτών που θα είναι αποδέκτες των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και η Επιστημονική Επιτροπή που έχει την ευθύνη και τον σχεδιασμό του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας» έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr και τις τηλεφωνικές γραμμές 210 74 82 015, 210 74 87 564 και 210 77 59 962, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής (αποδεχόμενοι τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα).

«Σύμμαχοι Υγείας» μπορούν να γίνουν:

  • επαγγελματίες υγείας (ιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.) προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για την ενίσχυση των ιατροψυχοκοινωνικών υπηρεσιών δήμων ή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων στο Λεκανοπέδιο Αττικής
  • άλλα άτομα, μη επαγγελματίες υγείας, προσφέροντας βοήθεια σε κοινωνικό επίπεδο, εξυπηρετώντας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες ή συνοδεία
  • εταιρίες, ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα, π.χ. φάρμακα, τρόφιμα κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε σύμμαχος υγείας θα είναι εφοδιασμένος με ειδική κάρτα μέλους, την οποία θα πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Το κοινωνικό πρόσωπο της Επιστήμης

Για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών των «Συμμάχων Υγείας» έχει συσταθεί επιστημονική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Γιάννη Τούντα (πρόεδρος) και τα μέλη: Ι.Ανδρεάδου (επίκ. καθηγήτρια Φαρμακευτικής), Γ.Βουγιουκλάκη (καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής), Β.Κανελλοπούλου (αν. καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας), Ε.Κωνσταντίνου (αν. καθηγητής Νοσηλευτικής-Αναισθησιολογίας), Θ.Ροζενμπεργκ (αν. καθηγητής Χειρουργικής), Π.Σακκά (αν. καθηγητής Ψυχιατρικής), Κ.Σουλιώτη (επίκ. καθηγητής Πολιτικής Υγείας), Κ.Συγίγο (αν. καθηγητής Παθολογίας), Θ.Ψαλτοπούλου (επίκ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.