Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας

Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών και στο πλαίσιο της συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας στα θέματα κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνδιοργανώνουν διημερίδα με τίτλο «Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας». Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 (έναρξη 17:00) και το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγ. Βασιλείου 15 – Ρουφ).
Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σύνθετο και ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στον σχολικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Πληθώρα ερευνών που έχουν διενεργηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο υποδεικνύουν ρητά ότι η ενδοσχολική βία έχει πάρει στις μέρες μας ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις γενεσιουργό αιτία, αφενός, έντονου άγχους και ποικίλων ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών στους μαθητές και, αφετέρου, διασάλευσης του κλίματος του σχολείου και της ίδιας της μαθησιακής διαδικασίας.

 
Το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει καίριο και αποφασιστικό ρόλο ως προς την αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας, όταν αναπτύσσει δράσεις που έχουν στόχο γενικότερα τη λειτουργία του ως κοινότητας μάθησης και ζωής, κοινωνικοποίησης και ευαισθητοποίησης των παιδιών και των εφήβων σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βία, η φτώχεια, η ανισότητα, η μετανάστευση, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία κ.ά. Προς αυτή την κατεύθυνση το σχολείο οφείλει να συνεχίσει να αποτελεί ασφαλή και προνομιακό χώρο ενημέρωσης, κοινωνικοποίησης και ευαισθητοποίησης, στρέφοντας το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό των παιδιών και των εφήβων στη διαμόρφωση ενός αλληλέγγυου και συμμετοχικού ήθους.
Στόχος της διημερίδας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού και παιδαγωγικού διαλόγου για τις ποικίλες εκφάνσεις του φαινομένου της σχολικής βίας, για τις αιτίες που το προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας των εκπαιδευτικών δράσεων, αναδεικνύοντας το σχολείο σε μια ζωντανή και ευαίσθητη κοινότητα συμμετοχής και αλληλεγγύης, σε απελευθερωτική δύναμη του ανθρώπου και σε εγνωσμένη ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο.
Κατά την έναρξη της διημερίδας, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β’ και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Φίλης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.