Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Συμβουλές για Γονείς: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πέλματα των παιδιών

Συμβουλές για Γονείς: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πέλματα των παιδιών

Το βάδισμα είναι μία τεράστια κατάκτηση και οι γονείς δεν βλέπουν την ώρα που το παιδί τους θα σταθεί όρθιο και θα κάνει τα πρώτα του βήματα! Για να μάθει ένα παιδί να περπατάει υπάρχουν κάποια κινητικά στάδια τα οποία πρέπει πρωτίστως να περάσει, όπως το σύρσιμο, το μπουσούλημα, η καθιστή θέση. Αυτά είναι απαραίτητα γιατί θα το δυναμώσουν και θα το προετοιμάσουν μυοσκελετικά, ώστε να καταφέρει να σταθεί όρθιο και να βαδίσει με ασφάλεια, αναφέρει η Χριστίνα Καλαϊτζή, ειδικός στην Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία.

Δεν πρέπει να βιαστείτε να περπατήσετε ένα παιδί, εάν πρώτα αυτό δεν νιώθει έτοιμο. Πολλές φορές οι γονείς πιέζουν το παιδάκι τους να σταθεί όρθιο γιατί νομίζουν ότι «τεμπελιάζει» ή ακόμα το χορεύουν όρθιο από μωρό για να παίξουν μαζί του. Όμως, το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλου αυτού του τύπου τις επιβαρύνσεις. Τα οστά των παιδιών σχηματίζονται μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών.

Το πέλμα ενός μωρού αλλάζει σε μέγεθος με πολύ γρήγορους ρυθμούς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής και διαμορφώνεται σχηματικά. Κάθε είδους πίεση ή καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τη μορφολογία και είναι πιθανό να προκαλέσει μόνιμες παραμορφώσεις όταν συνεχίζει να υφίσταται.

Είναι σημαντικό να δίνετε τη δυνατότητα στο μωράκι σας, από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του, να ακουμπά, να παίζει με τα ποδαράκια του και να διατείνει τα πέλματα του. Το παπούτσι δεν είναι απαραίτητο εάν το παιδάκι δεν σηκώνεται όρθιο. Τα παπουτσάκια και οι κάλτσες δεν πρέπει να είναι μικρά σε μέγεθος, διότι «συνθλίβουν» τα δακτυλάκια και το πέλμα δεν μπορεί να κινητοποιηθεί σωστά. Πρέπει οι γονείς να παρατηρούν τα κάτω άκρα των παιδιών τους και αν κάτι φαίνεται να παρεκκλίνει από μία τυπική εικόνα, καλό είναι να συμβουλεύονται έγκαιρα έναν ειδικό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.