Αρχική InfoMommy Σχέσεις Ψυχολογία: Πώς θα καταφέρεις να θέσεις υγιή προσωπικά όρια

Ψυχολογία: Πώς θα καταφέρεις να θέσεις υγιή προσωπικά όρια

Το να θεσπίσεις υγιή όρια και να τα επιβάλεις, σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με τον αυθεντικό εαυτό σου με σιγουριά.

Κανένας δεν μπορεί να σε συμπαθήσει, να σε αγαπήσει ή να σε σεβαστεί, αν δεν ξέρει ποιος πραγματικά είσαι, τονίζει η Παναγιώτα Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων. Και εσύ δικαιούσαι να έχεις πραγματική συμπάθεια, αγάπη και σεβασμό.

Μερικές οδηγίες που θα βοηθήσουν στη θέσπιση υγιών προσωπικών ορίων:

 Όταν αντιληφθείς την ανάγκη να θέσεις ένα όριο, κάνε το με ξεκάθαρο, ήρεμο, σταθερό τρόπο, με σεβασμό και με λίγα λόγια. Μην δικαιολογείσαι, μη θυμώνεις ή απολογείσαι για το όριο που θέτεις.
Δεν είσαι υπεύθυνος για την αντίδραση του άλλου όταν θέτεις ένα όριο. Είσαι υπεύθυνος μόνο στο να επικοινωνήσεις το όριο με σεβασμό. Αν ο άλλος αναστατωθεί, είναι δικό του θέμα. Κάποιοι άνθρωποι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν συνηθίσει να σε ελέγχουν, να σε κακοποιούν ή να σε χειρίζονται, μπορεί να σε δοκιμάσουν. Χρειάζεται να το έχεις προβλέψει και να παραμείνεις σταθερός. Να θυμάσαι ότι η συμπεριφορά σου πρέπει να ταιριάζει με τα όρια που θέτεις. Δεν μπορείς να καθιερώσεις ένα ξεκάθαρο όριο αν απολογείσαι.
Στην αρχή μπορεί να νιώθεις εγωιστής, ένοχος ή να ντρέπεσαι όταν θέτεις ένα όριο. Κάνε το έτσι κι αλλιώς και πες στον εαυτό σου ότι έχεις δικαίωμα να τον φροντίσεις. Η θέσπιση ορίων χρειάζεται εξάσκηση και αποφασιστικότητα. Μην αφήνεις το άγχος ή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση να σε εμποδίσει να φροντίσεις τον εαυτό σου.
Όταν νιώθεις θυμό ή μνησικακία ή αντιλαμβάνεσαι ότι κλαψουρίζεις ή παραπονιέσαι, μάλλον χρειάζεται να θέσεις ένα όριο. Άκουσε τον εαυτό σου, αποφάσισε τι χρειάζεται να κάνεις ή να πεις και επικοινώνησέ το με σιγουριά.
Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις να θέτεις υγιή όρια. Είναι μια διαδικασία. Θέσε τα όρια στο δικό σου χρόνο και όχι όταν σου το λέει κάποιος άλλος.
Ανέπτυξε ένα σύστημα υποστήριξης από ανθρώπους που σέβονται το δικαίωμά σου να θέτεις όρια. Απαλλάξου από τα τοξικά πρόσωπα στη ζωή σου, δηλαδή όσους θέλουν να σε χειριστούν, να σε κακοποιήσουν και να σε ελέγξουν.
Ξεκίνησε να θέτεις απλά, αλλά σταθερά όρια με έναν ήπιο ή ουδέτερο τόνο. Ίσως νιώσεις περίεργα στην αρχή, αλλά καθώς φροντίζεις τον εαυτό σου, η δύναμη που θα αποκτάς θα το κάνει πιο εύκολο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.