Συμβουλευτική Γονέων: Πότε είναι απαραίτητη και πώς μπορεί να βοηθήσει;

omades_goneon
Η ανατροφή των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία είναι μια δύσκολη και συχνά πολύπλοκη διαδικασία λόγω του νέου ρυθμού ζωής και των πολλών υποχρεώσεων των γονιών. Οι ρυθμοί ζωής, οι αρκετές απαιτήσεις από το σχολικό περιβάλλον, η έλλειψη χρόνου και συχνά τα απρόβλεπτα γεγονότα της ζωής μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στον γονέα ως προς το μεγάλωμα των παιδιών και να τον κάνουν να αισθανθεί αβοήθητος. Εμείς ζητήσαμε από την ψυχολόγο Δήμητρα Δάμτσα να μας εξηγήσει πότε ακριβώς είναι απαραίτητο ή χρήσιμο να απευθυνθούν οι γονείς σε κάποιον ειδικό προκειμένου να πάρουν μια καθοδήγηση.

Η Συμβουλευτική Γονέων είναι η συνεργασία γονέα – ψυχολόγου που σκοπό έχει την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο γονέας ή το παιδί. Επιπλέον, η συμβουλευτική γονέων είναι απαραίτητη όταν το παιδί παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, θεραπείας της συμπεριφοράς ή λογοθεραπείας. Οι γονείς με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα το παιδί που βιώνει συναισθηματική ανωριμότητα, δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Παρά την ονομασία της, η συμβουλευτική γονέων δεν είναι «μάθημα», ώστε κάποιος να γίνει καλύτερος γονιός. Ο κάθε γονιός αδιαπραγμάτευτα κάνει ό,τι καλύτερο για τα παιδιά του. Όμως στην πορεία της ανατροφής του παιδιού μπορεί να προκύψουν δυσκολίες και δεν πρέπει να είναι καθόλου ταμπού να ζητήσει ο γονιός τη βοήθεια ενός ειδικού. Στις συνεδρίες της συμβουλευτικής οι γονείς φέρουν προς συζήτηση το θέμα που τους απασχολεί σχετικά με το παιδί και γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί η συμπεριφορά του. Αυτή η εξωτερική «ματιά» του ειδικού μπορεί να οδηγήσει σε νέους δρόμους θεώρησης και αντιμετώπισης της συμπεριφοράς του παιδιού από τους γονείς.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι μέσα στην οικογένεια υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση των μελών της. Επομένως, αλλάζοντας οι γονείς την αντιμετώπιση προς το παιδί, αλλάζει και η συμπεριφορά του παιδιού προς την επιθυμητή κατεύθυνση.