- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Συνάντηση Κεραμέως με ΟΛΜΕ: Τι αποφασίστηκε για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω κορωνοϊού

Μια σειρά από μείζονα εκπαιδευτικά θέματα συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων [1] με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) [2].

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πιέσεων της Ομοσπονδίας προκειμένου να βρεθεί λύση στα οξυμένα προβλήματα που καταγράφονται καθημερινά στα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας.

Συνθήκες λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που συνέστησε η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων για την επαναλειτουργία των σχολείων. Επίσης, υπογράμμισε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών αντιπροσωπεύουν αθροιστικά από την αρχή της χρονιάς το 0,01% του συνόλου, των εκπαιδευτικών το 0,03%, ενώ – με βάση τα σημερινά δεδομένα – είναι εμφανής η τάση τα λίγα αυτά κρούσματα να προέρχονται έξω από το σχολείο και όχι μέσα από τη σχολική κοινότητα.

Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά στη διερεύνηση της δυνατότητας που έχει κάνει το ΥΠΑΙΘ εδώ και πολλούς μήνες για λειτουργία σε εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωί – απόγευμα), και για τις δυσκολίες που θα προέκυπταν για τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο απόγευμα, την αδυναμία λειτουργίας των ολοήμερων και τη συνακόλουθη αύξηση επαφής παιδιών με τις πλέον ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τα προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς με πολλαπλές αναθέσεις κ.ά. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο ειδικά για την ηλικιακή ομάδα των μαθητών στην οποία οι αποστάσεις τηρούνται πιο δύσκολα, είναι η χρήση μάσκας.

Προσλήψεις και διορισμοί

Έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 44.000 προσλήψεις και μόνιμοι διορισμοί, και επιπρόσθετα προσλαμβάνονται 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις (με δυνατότητα ανανέωσης) για να καλυφθούν ανάγκες που προκύπτουν από εκπαιδευτικούς που νοσούν ή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Αναφορικά με τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, η Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ήδη εκδοθεί, σε στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΙΘ και ΑΣΕΠ, οι προσωρινοί πίνακες, και καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων με τη δέουσα προσοχή και να εκδοθούν το συντομότερο οι οριστικοί πίνακες.

Τι ισχύει για τις εννιάμηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους

Το νομικό καθεστώς προβλέπει διαφοροποίηση μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, και η Υπουργός εξήγησε ότι η σχετική εγκύκλιος εφαρμόζει τον ισχύοντα νόμο, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ προτάσεις, εφόσον θεωρούν ότι το καθεστώς αυτό χρήζει τροποποίησης.

Τι θα γίνει με τα ολιγομελή τμήματα

· Η Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ ότι έχει ήδη εγκριθεί το 98,5% των ολιγομελών τμημάτων [3] των ΓΕΛ και το 98,2% των ΕΠΑΛ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ηλεκτρονικά θα γίνει  η εκλογή εκπαιδευτικών σε υπηρεσιακά συμβούλια

Οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου με το ηλεκτρονικό σύστημα Ζευς, με το οποίο διεξήχθησαν και οι πρόσφατες πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Η ΟΛΜΕ τάχθηκε κατά της ψηφιοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, της διενέργειάς της ημέρα Σάββατο και πρότεινε την αναβολή της για ένα οκτάμηνο ή τη διενέργεια δια ζώσης εργάσιμη ημέρα (με ή χωρίς άδεια).

Η Υπουργός επεσήμανε ότι οι εκλογές ημέρα Σάββατο (και όχι εργάσιμη) ημέρα υπηρετούν το στόχο της ανάδειξης εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια δίχως να διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο η εκπαιδευτική διαδικασία.

Κινητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας αύριο το μεσημέρι

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, τόσο η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας όσο και η ΟΛΜΕ και πλήθος Συλλόγων Εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας, στις 12:00.

«Καλούμε τους καθηγητές μας να μην εφαρμόσουν τις τηλε – απουσίες και την τηλε- εκπαίδευση στα αγωνιζόμενα σχολεία. Οι μαθητές σε όποια απόφαση και να πάρουμε είμαστε ενωμένοι- αυτό είναι το όπλο μας», σημειώνουν οι μαθητές σε σχετική ανακοίνωσή τους.

3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ προκήρυξε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00. Η Ομοσπονδία απαιτεί μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας και δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.