- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Συνεχίζεται ο σάλος για το «όχι» στα προσφυγόπουλα από τον Σύλλογο Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου

Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού σχολείου [1] στο Ωραιόκαστρο που ζητά την μη τοποθέτηση παιδιών μεταναστών/προσφύγων στο δημοτικό ειδάλλως θα αναγκαστούν να προβούν σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι εκατέρωθεν τοποθετήσεις [2] για αυτήν την ομολογουμένως αφοριστική ανακοίνωση που διχάζει την ελληνική κοινωνία. Επισήμως ως αιτία της αντίδρασης φέρεται να είναι η ανησυχία για την μετάδοση ασθενειών. Εντούτοις, από πολλές πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι στην περιοχή επικρατούν ακραίες ρατσιστικές νοοτροπίες. Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «ακατανόητες» [2] αυτές τις συμπεριφορές ενώ κάποιοι από τους γονείς δεν δίστασαν να θέσουν ακόμη και ζήτημα θρησκευτικών διαφορών.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου. Αθ. Τσολακίδης, υπέβαλε την παραίτησή του, αναφέροντας την επιστολή παραίτησής του τα κάτωθι: «Εδώ και δεκαεπτά έτη υπηρετώ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη και αδιαμφισβήτητη συνέπεια, αφοσίωση και διακριτικότητα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θέλησα να συμμετάσχω στην Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου ήταν προκειμένου να προσφέρω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υπηρεσίες μου ,  όντας γνώστης των προβλημάτων των σχολικών μονάδων του δήμου μας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί ούτε προσωπικά ούτε μέσω της Ένωσης για το εν λόγω θέμα. Ως εκ τούτου , για λόγους ευθιξίας , υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου»

Φίλης: Δεν ζούμε σε γκέτο στη χώρα μας

Τα «απαράδεκτα και ακατανόητα» φαινόμενα ξενοφοβίας που παρουσιάστηκαν στο δήμο Ωραιόκαστρου καταδίκασε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, καλεσμένος πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά μειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία που έχει επιδείξει συμπαράσταση, συμπάθεια και συμπόνια προς τους πρόσφυγες.

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής «τα φαινόμενα όπως αυτό του Ωραιοκάστρου είναι εξαιρετικά μειοψηφικά έως και περιθωριακά στην ελληνική κοινωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όλοι οι φορείς, η Κυβέρνηση, τα Κόμματα, η Εκκλησία, οι Δήμοι έχουν συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πρόσφυγες κι έχουν δείξει αυτό που γνωρίζουμε, ένα απόθεμα αλληλεγγύης, αγάπης, συμπόνιας, συμπαράστασης. Συνεπώς, αυτά τα φαινόμενα δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσουν τη γενική εικόνα της συμπάθειας που έχει δείξει ο ελληνικός λαός. Δεύτερον, έχει δικαίωμα μια γειτονιά ή ένα σχολείο να πει δεν θέλω να έρθουν εδώ ξένοι; Έχει αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα; Όχι δεν το έχει! Στη χώρα μας δεν ζούμε σε γκέτο. Δεν περιχαρακώνουμε τα χωριά και τα σχολεία και τις πόλεις και διώχνουμε όποιους είναι ανεπιθύμητοι για μας επειδή είναι διαφορετικοί. Στη χώρα μας έχουμε ελευθερία διακίνησης πολιτών και έχουμε ένα Κράτος το οποίο καθορίζει τους όρους, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας και το εσωτερικό δίκαιο, την εσωτερική έννομη τάξη τους όρους εγκατάστασης και περίθαλψης και υποδοχής των προσφύγων.

Ερωτηθείς για την ύπαρξη ενός συνολικού προγράμματος ενσωμάτωσης των προσφυγόπουλων στην σχολική διαδικασία δήλωσε: » Έχουμε πολλές ταχύτητες σ΄ αυτή τη διαδικασία, πολλών ειδών εγκαταστάσεις. Ο μεγάλος όγκος των παιδιών των προσφύγων είναι στα κέντρα φιλοξενίας και γι’ αυτό, έχει υποχρέωση η ελληνική Πολιτεία με βάση τις διεθνείς Συνθήκες αλλά και το Σύνταγμα να προσφέρει στα παιδιά ικανοποίηση στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως είναι η μόρφωση. Και όχι μόνο έχει υποχρέωση αλλά αλλιώς, θα έχουμε καταστάσεις χειρότερες αν τα αφήσουμε τα παιδιά έτσι. Πρέπει να βρούμε τρόπο να έρθουν σε επικοινωνία σταδιακά και με τα Ελληνάκια, να γίνουν κοινές παρέες κι όχι να έχουμε διαχωρισμούς και γκέτο μέσα στην κοινωνία. Δεν θέλουμε να γκετοποιήσουμε τα παιδιά εκεί. Θα γίνουν σίγουρα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γιατί αυτά έχουν μία σχέση προσωπική με τη μάνα τους, είναι δύσκολο να τα πάρεις από κει να τα πας αλλού, σαφές είναι, δεύτερον θα γίνει εκεί που είναι μακριά από οικιστικούς ιστούς οι χώροι φιλοξενίας. Όπου είναι κοντά σε λογική απόσταση, έχουμε συνεννοηθεί με τη Διεθνή Οργάνωση μετανάστευσης να μας δώσει 9 εκατ. για τη μεταφορά των παιδιών. Η λογική ότι μπορεί τα χρήματα αυτά που έχουν δοθεί για αυτό το σκοπό, δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε εμείς, για να νοικιάζουμε χώρους, για να πηγαίνουν αλλού τα παιδιά, είναι μία λογική, επαναλαμβάνω, εκτός της δημοκρατικής νομιμότητας που έχουμε ως Κράτος, και δεύτερον, τα χρήματα είναι γι αυτό τον λόγο.»

Τέλος, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι το κράτος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εξήγησε ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πηγαίνουν στο σχολείο μετά το μεσημέρι σε τάξεις Υποδοχής για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, λίγα Ελληνικά και μια άλλη ξένη γλώσσα. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας να προσφέρει μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων και τόνισε ότι σχολικές δομές μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα γίνουν κατ’ εξαίρεση, αν είναι πολύ μακριά από την πόλη, ή αν πρόκειται για παιδιά προσχολικής αγωγής, καθώς όπως σημείωσε δε θέλουμε να γκετοποιήσουμε τα παιδιά.