Συνταγές για Μπακαλιάρο & Σκορδαλιά, έτσι για να τιμήσουμε την 25η Μαρτίου!

4459464353_93a125e413_b

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Για τη Σκορδαλιά

Συστατικά
4 πατάτες
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
   Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, αφού τις πλύνουμε πολύ καλά. Όταν βράσουν και μαλακώσουν καλά –θα πάρει περίπου 30 λεπτά-, τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ.
Καθαρίζουμε το σκόρδο, το λιώνουμε στην πρέσα και το προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας, μαζί και το ξίδι και λίγο λάδι. Ανακατεύουμε προσθέτοντας κάθε τόσο λάδι, μέχρι η πατάτα να μην μπορεί να «πιει» άλλο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο, μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αλατίζουμε και σερβίρουμε.

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

Συστατικά

600 γρ. παστό φιλέτο μπακαλιάρου, δίχως κόκαλα
Επιλέγουμε σχετικά υγρά και εύκαμπτα κομμάτια

Για το κουρκούτι

1 φλιτζάνι μπίρα και όσο αυτοδιογκούμενο αλεύρι σηκώσει το κουρκούτι, ώστε να μπορέσουν να τυλιχτούν σε αυτό τα κομμάτια του ψαριού (σχετικά πηκτό).
2 κ.σ. νισεστέ
Όσοι δε νηστεύουν μπορούν να προσθέσουν και 1-2 αυγά

Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο για 24-40 ώρες, αλλάζοντας τακτικά το νερό του, κάθε 4-5 ώρες ή και συχνότερα, ιδιαίτερα στην αρχή.
Μέχρι να ξαλμυρίσει τον τοποθετούμε μαζί με το νερό του στο ψυγείο και ποτέ δεν τον αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Συνήθως το διάστημα των 24 ωρών δεν επαρκεί ώστε να ξαλμυρίσει καλά, οπότε για ασφαλέστερο αποτέλεσμα τον αφήνουμε λίγες ώρες περισσότερο.
Όταν ξαλμυρίσει τον κόβουμε σε κυβάκια, αφαιρούμε τυχόν κόκαλα και βάζουμε τα κυβάκια σε κουρκούτι.

Με τη μπίρα και όσο αυτοδιογκούμενο αλεύρι σηκώσει το κουρκούτι, φτιάχνουμε το κουρκούτι. Θα πρέπει να είναι σχετικά πηκτό, ώστε να μπορέσουν να τυλιχτούν σε αυτό τα κομμάτια του ψαριού. Θα πρέπει το κουρκούτι να μένει πάνω στο ψάρι και να μη γλιστράει.
Αφήνουμε να φουσκώσει τουλάχιστον μισή ώρα και μετά βουτάμε σε αυτό όλα τα κομμάτια και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Παίρνουμε με το κουτάλι κομμάτια και τηγανίζουμε.

Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ξανθύνουν τα κροκετάκια μπακαλιάρου.
Θέλουμε να είναι τραγανά απέξω και μαλακά στο εσωτερικό τους.

Μπακαλιάρος παστός πλακί
Μερίδες: 6
Χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά + 1 μέρα για την προετοιμασία του μπακαλιάρου

Συστατικά
6 μερίδες μπακαλιάρος υγράλατος
1 ½ kgr πατάτες
3 μέτρια κρεμμύδια
7 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια του τσαγιού χυμός ντομάτας
1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι
μαύρο πιπέρι τριμμένο
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα: Αφαιρούμε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον βάζουμε σε άφθονο κρύο νερό. Τον αφήνουμε έτσι να ξαλμυρίσει για 24 ώρες, αλλάζοντας κάθε 4-5 ώρες το νερό. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τις πατάτες, το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Μαραίνουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο και προσθέτουμε την ντομάτα. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να βράσει.
Βάζουμε σε μεταλλική γάστρα τις πατάτες, από πάνω το ψάρι, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και βάζουμε στο φούρνο, στους 250ο C, για περίπου 1 ώρα, ως να ψηθούν καλά οι πατάτες.

Μακεδονική Σκορδαλιά με Καρύδια

Συστατικά
4-6 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
3 φλιτζάνια μπαγιάτικα ψίχουλα ψωμιού, χωρίς την κόρα
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2-4 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι κατ’ επιλογή»

Εκτέλεση
Κοπανάτε το σκόρδο και το αλάτι, είτε σε ένα γουδί είτε στον πολυκόφτη, μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε τα καρύδια και τα κοπανάτε μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Μουσκεύετε το ψωμί κάτω από τη βρύση και το στίβετε για να στραγγίξει. Το προσθέτετε στο μπολ και συνεχίζετε να τα κοπανάτε όλα μαζί. Τα ραντίζετε πρώτα με το λάδι και ύστερα με το ξίδι και τα κοπανάτε όλα μαζί μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο νερό. Το σερβίρετε ως σάλτσα ή μπορεί να συνοδεύσει φρέσκα ή τηγανητά λαχανικά και ψάρια.

Παραλλαγή: Mπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια είτε με κουκουνάρια είτε με αμύγδαλα.

Μπακαλιάρος Αγιορείτικος

Συστατικά

800 γρ. μπακαλιάρο, καθαρισμένο και ξαρμυρισμένο
1 κιλ. κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες
½ κιλ. πατάτες σε φέτες ελαφρώς τηγανισμένες
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
12 δαμάσκηνα ξινά
Παρθένο Σησαμέλαιο
Πιπέρι σπυρί, μπαχάρι σπυρί, χυμό από δύο λεμόνια

Εκτέλεση

Σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε Παρθένο Σησαμέλαιο και ρίχνουμε το μπαχάρι και το πιπέρι. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε νερό για να βράσουν τα κρεμμύδια. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνουμε τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις πατάτες στη βάση της κατσαρόλας, απλώνουμε το μπακαλιάρο και στα κενά βάζουμε τα δαμάσκηνα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το φαγητό για 10΄. Κατά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, φροντίζοντας να πάει σε όλο το φαγητό. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μπακαλιάρος με χόρτα τσιγαριστά

 Συστατικά

1 κιλό μπακαλιάρο παστό
1 κιλό άγρια χόρτα
1/2 κιλό σπανάκι
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 νεροπότηρο λάδι
2-3 ώριμες τομάτες
αλάτι, πιπέρi

Εκτέλεση

Ξαρμυρίζουμε από το βράδυ τον μπακαλιάρο (αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές) και τον κόβουμε σε κομμάτια. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και το σπανάκι. Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν, ρίχνουμε λίγα-λίγα τα χόρτα και το σπανάκι έως ότου μαραθούν. Μετά βάζουμε τις τριμμένες τομάτες με το λίγο αλάτι και πιπέρι και τ’ αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Δέκα λεπτά πριν ψηθούν, τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Το φαγητό αυτό γίνεται και με τομάτες και χωρίς.

Κεφτεδάκια Μπακαλιάρου

Συστατικά

Κουρκούτι

Αλεύρι 200 γραμμάρια

3 ασπράδια αβγών

Λάδι 6 κουταλιές της σούπας

2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο βάζοντάς τον σε νερό για 1 ή 2 ημέρες. Φτιάχνουμε το κουρκούτι και συμπληρώνουμε σε αυτό καλά χτυπημένα ασπράδια αβγών. Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο, ο οποίος έχει ήδη ξαρμυρίσει. Τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να τον σκεπάζει. Αφήνουμε να βράσει ο μπακαλιάρος για 5 λεπτά. Αφαιρούμε μετά το δέρμα και όλα τα κόκαλα και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τα βουτάμε ένα-ένα στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι. Περιμένουμε να ξεροψηθούν, τα βγάζουμε, τα σερβίρουμε!

Σκορδαλιά τηγανιτή (τσιπουρομεζές)

Για τσίπουρα και ούζα

Συστατικά

3-4 πατάτες βρασμένες σε αλατισμένο νερό
3-4-5 σκελίδες σκόρδο… όσο έντονο μας αρέσει
1 αβγό
πιπέρι ή μπούκοβο (και εδώ όσο μας αρέσει)
μαιντανό
αλεύρι ή φρυγανιά για το τηγάνισμα
 

Εκτέλεση

Αλέθουμε τις πατάτες και προσθέτουμε το σκόρδο λειωμένο ή τριμμένο όπως θα κάναμε για μια σκορδαλιά. Προσθέτουμε και αλατοπίπερο, και μαϊντανό, και το αυγό. Πλάθουμε μπαλάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι!