Συρίγος: “Ξανανοίγουν τα πανεπιστήμια τον Οκτώβριο – Εμβολιαστικά κέντρα στα Ιδρύματα”

Συρίγος: "Ξανανοίγουν τα πανεπιστήμια τον Οκτώβριο – Εμβολιαστικά κέντρα στα Ιδρύματα"

Το άνοιγμα των πανεπιστημίων με δια ζώσης μαθήματα από τον προσεχή Οκτώβριο προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Δεν θα ξαναγίνουν μαθήματα εξ’ αποστάσεως

Ο υφυπουργός Παιδείας μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι «τα μαθήματα από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν δια ζώσης. Δεν θα ξανά γίνουν εξ αποστάσεως. Τα αμφιθέατρα θα είναι ανοικτά για όσους έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν πιστοποιητικό νοσήσεως. Θα εξετάσουμε τους όρους που οι υπόλοιποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ή να είναι μέσα στα πανεπιστήμια. Τι τεστ θα πρέπει να κάνουν, εάν θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός κλπ».

Εμβολιαστικά κέντρα στα Ιδρύματα

Μάλιστα, θα τοποθετηθούν και εμβολιαστικά κέντρα και εντός πανεπιστημίων.

Tι θα γίνει με την εξεταστική του Σεπτεμβρίου

Σε ό,τι αφορά στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν όπως τον Ιούνιο. «Τα τμήματα θα αποφασίσουν αν θα γίνουν δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως».

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

ΟΛΜΕ για Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - "Με υποκρισία οδηγεί πάνω από 26.000 παιδιά εκτός πανεπιστημίου"

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) την οποία χαρακτήρισε απαραίτητο μέτρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια ως πανεπιστήμια.

«Τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στα ΑΕΙ άτομα με βαθμολογία 1,2 ή 3. Κατά τεκμήριο αυτά τα άτομα δεν αποφοιτούν ποτέ. Ένα 35-40% δεν αποφοιτά ποτέ σε τμήματα με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής. Μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς και δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα για να συνεχίσουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο» σημείωσε.

«Παλαιότερα ήταν το 10 η ΕΒΕ. Για αυτό επιλέχθηκε φέτος ως σύστημα η ΕΒΕ που αφορά στον μέσο όρο των φοιτητών που δίνουν τη συγκεκριμένη χρονιά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ειδικά στην Αρχιτεκτονική σχολή. Εκεί φαίνεται ότι τα θέματα ήταν πολύ εύκολα, οπότε πολύ έγραψαν πάνω από το 10. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έβαλαν υψηλό συντελεστή για βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα η ΕΒΕ σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές να κυμαίνεται στο 14-15» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην περίπτωση του φοιτητή που έμεινε εκτός Μετσόβειου με σχεδόν 20.000 μόρια. «Περνά σε άλλες αρχιτεκτονικές, πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Δεν σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε η ΕΒΕ θα πέρναγε στο Μετσόβειο. Περίπου 400 άτομα έγραψαν στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο καλύτερα από τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Με δεδομένο ότι στο Μετσόβειο περνούν 80 φοιτητές, ο συγκεκριμένος δεν θα είχε πιθανότητα να περάσει στο συγκεκριμένο τμήμα».

Για τις φετινές Πανελλήνιες

Τέλος, αναφέρθηκε στο σύστημα εισαγωγής των Πανεπιστημίων. «Σύστημα ακεραιότητας οι Πανελλαδικές. Δεν επιδέχεται μέσα, γνωστούς, χρηματισμό, τίποτα. Δεν μπορεί κάποιος μέσω γνωριμιών ή με τα χρήματά του να περάσει στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να γράψει στις Πανελλαδικές. Αυτό το σύστημα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι 9400 υποψήφιοι δεν έπιασαν ελάχιστη βάση εισαγωγής έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που τους δίνει τη δυνατότητα καταρτίσεως σε δημόσιο ΙΕΚ. «Για αυτό δεν υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής. Μπορούν να το συμπληρώσουν όλοι. Έως 27.000 άτομα μπορούν να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ. Υπάρχει δυνατότητα απορροφήσεως».

Διαβάστε επίσης

O πατήρ Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου παρασημοφορείται με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος

Τα 5 SOS της παιδικής αντηλιακής προστασίας: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το μωρό και το παιδί μας

Τα Ελληνόπουλα σάρωσαν με τις διακρίσεις τους στους Διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς