Συζητάμε για τη «διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο» στα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Γαλλικού Ινστιτούτου (21-22/11)

To Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις συναντήσεις με θέμα τη διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο. 10321596_10152547030838935_8948708905568627553_oΟι στρογγυλές τράπεζες και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια φέρνουν κοντά Έλληνες και Γάλλους επαγγελματίες της εκπαίδευσης. Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν το εκπαιδευτικό ραντεβού που προτείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο σύνολο των συνεργατών του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι καθηγητές ξένων γλωσσών και οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί. Διοργανώνονται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ επαγγελματιών των δύο χωρών συμβάλει στην ανταλλαγή πρακτικών και την διερεύνηση τρόπων καλύτερης διαχείρισης της διαφορετικότητας και των δυσκολιών που συναντώνται στο σχολικό περιβάλλον. Η ένταξη νέων ομάδων μαθητικού πληθυσμού στο σχολείο, η ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση και η σημασία του λόγου του μαθητή, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών από το 2013 μέχρι σήμερα.

Ο δεύτερος κύκλος στρογγυλών τραπεζών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων συνεχίζει την διερεύνηση του θέματος της διαχείρισης της διαφορετικότητας στο σχολείο μέσα από τρείς θεματικούς άξονες: τον Νοέμβριο, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού–, στις αρχές 2015, την σχέση παιδί και οθόνη, και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τις διακρίσεις.

«Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να οικοδομήσουμε ένα κόσμο όπου τα παιδιά μας θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πλήρως τις προσδοκίες τους και να μεγαλώσουν υγιή, σε ένα ειρηνικό και αξιοπρεπές περιβάλλον.»
Κόφι Α. Ανάν, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, 19.30 :

Mε αφορμή τη παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ανοιχτή συζήτηση με τον Γιώργο Μόσχο, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Δικαίωμα στην έκφραση και στον λόγο – Η δύναμη των λέξεων

Στο σχολείο, στο σπίτι, στον δρόμο, έχω το δικαίωμα να τα λέω όλα,
να αντιλέγω συστηματικά;
Πρέπει να ακούω τα πάντα;
Έχω το δικαίωμα να απαιτήσω τη σιωπή;

Ο Γιώργος Μόσχος θα συνομιλήσει με το κοινό και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των νέων, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Το δικαίωμα στον λόγο και την έκφραση των απόψεων αποτελεί το κεντρικό θέμα της ανοικτής αυτής συζήτησης.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση / Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης

Σάββατο 22 Νοεμβρίου, 10.00-13.00 : εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Εργαστήρια με δωρεάν συμμετοχή κατόπιν εγγραφής
Εγγραφές: Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας
sce@ifa.gr / 210 33 98 671

Δικαιώματα του παιδιού και Πολίτης του Κόσμου

Κοινό: εκπαιδευτικοί, γονείς
Γενικοί στόχοι: ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων υπό το πρίσμα των δικαιωμάτων και των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων ιδιαιτέρως της Ελλάδας και σε σχέση με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ.
Προτεινόμενες στρατηγικές αξιολόγησης: επίσημη και ανεπίσημη παρατήρηση (στάσεις και συμπεριφορές μαθητών/παιδιών), δραστηριότητες επικοινωνίας.
Παιδαγωγική προσέγγιση: ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση και ομαδικές εργασίες.

School UP http://www.schooluptheworld.org/
Νίκος Σαφαρής
Εργαστήριο στα ελληνικά

Αξιοποίηση των εργαλείων ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα του παιδιού στο μάθημα των γαλλικών ως ξένη γλώσσα στο Δημοτικό.

Κοινό: καθηγητές γαλλικής γλώσσας της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Γενικός στόχος: ικανότητα αξιοποίησης του υλικού ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα του παιδιού στο μάθημα των γαλλικών ως ξένη γλώσσα.
Παρουσίαση των διαθέσιμων εργαλείων και παιχνιδιών: καταγραφή και προτάσεις αξιοποίησης, δραστηριότητες στην τάξη.

Florence Bessière, Εκπαιδεύτρια γαλλικών ως ξένη γλώσσα
Εργαστήριο στα γαλλικά

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Σίνα 31,Αθήνα