- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα 10 επιστημονικά τεκμηριωμένα «μαθήματα» που μας έδωσε το 2018 για την υγεία των παιδιών

O παιδίατρος Ιωάννης Κυριακίδης [2] μοιράστηκε έναν διαφορετικό απολογισμό του 2018 που αξίζει να διαβαστεί από κάθε γονιό. Πρόκειται ουσιαστικά για την παιδιατρική ανασκόπηση της χρονιάς που φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος της και ουσιαστικά συνοψίζει με απλά και κατανοητά λόγια τι ακριβώς διδάχθηκε η παιδιατρική επιστημονική κοινότητα και τι καινούργιο έφερε το 2018 στην πρόληψη, τη διάγνωση και θεραπεία παιδιατρικών παθήσεων.

 Τι μας δίδαξε το 2018 στον τομέα της Παιδιατρικής;

[1] Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από τις αντίστοιχες για κάθε παιδί καμπύλες) στα 3 τους έτη και που συνεχίζουν να “ίπτανται” πάνω από τις καμπύλες μέχρι τα 6 τους έτη είναι καταδικασμένα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Φυσική άσκηση, λοιπόν, και ισορροπημένη διατροφή! (πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30281992 [3])

[2] Η κατανάλωση αλκοόλ από τις θηλάζουσες μητέρες, ακόμα και σε μικροποσότητες, μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική σχολική απόδοση των παιδιών τους. Ως σύσταση παραμένει ο μη θηλασμός για δύο τουλάχιστον ώρες μετά τη λήψη αλκοόλ μαζί με την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης, φυσικά. Μας κόβουν και το κρασάκι 😞 (πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30061301 [4])

[3] Η εγχείριση για “κρεατάκια”-αμυγδαλές σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση αλλεργικών παθήσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην ενήλικη ζωή. Όχι μόνο δηλαδή δε βοηθούν στην αντιμετώπισή τους, αλλά μπορεί και τις επάγουν. Σκεφτείτε, λοιπόν, διπλά πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση για το παιδί σας και προχωρήστε μόνον εφόσον υπάρχει απόλυτη ένδειξη. (πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29879264 [5])

[4] Αποκτήσαμε επιτέλους έναν δείκτη της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας σε παιδιά με αλλεργία είτε στην πρωτεΐνη του γάλακτος είτε στη γλουτένη. Αυτός ο δείκτης είναι τα επίπεδα της IgG4 στο αίμα και δε χρειάζονται τα πάσχοντα παιδιά να υποβάλλονται πια σε σερί γαστροσκοπήσεις. (πήγη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29678750 [6])

[5] Υπερδιάγνωση της αλλεργίας σε αντιβιώσεις της οικογένειας των πενικιλλινών. Εδώ οι ειδικοί επιβάλλουν τη δερματική δοκιμασία νυγμού με το αντίστοιχο αντιγόνο και ίσως το αντίστοιχο RAST στο αίμα, ώστε να μην αποκλείεται έτσι αβασάνιστα μια τόσο σημαντική ομάδα αντιβιοτικών από τη θεραπεία των παιδιών σε μελλοντικές λοιμώξεις. (πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29678929 [7])

[6] Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχει πλέον μία αποδεδειγμένη αιτία: τις πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη. Είτε αυτή είναι κινητό, είτε τάμπλετ, είτε τηλεόραση, είτε υπολογιστής. Κλείστε τα όλα και βγείτε μια βόλτα. (πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30027248 [8])

[7] Η κατάποση μπαταρίας παραμένει ένα από τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά στην Παιδιατρική. Κι εκεί που νομίζαμε ότι η μόνη λύση να γλιτώσουμε τις διαβρώσεις του γαστρεντερικού συστήματος ήταν η ενδοσκοπική αφαίρεση της μπαταρίας καθοδηγούμενη από ακτινολογικό μηχάνημα (και πολλές προσευχές), τώρα μαθαίνουμε πως βοηθάμε το παιδί με το ΜΕΛΙ. Ναι, το μέλι. Καταπίνει, λοιπόν, το παιδί μας μια μπαταρία? Μέλι με το κουτάλι και βουρ στο νοσοκομείο! (πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29889306 [9])

[8] Ο αντίστοιχος ΕΟΦ των ΗΠΑ απαγόρευσε ένα σκασμό συμπληρώματα διατροφής γιατί περιείχαν ουσίες που δεν αναγραφόντουσαν στην ετικέτα προϊόντος. Πέρα από αναβολικά στεροειδή (για μυϊκή ενδυνάμωση προφανώς), βρέθηκαν αναστολείς του ενζύμου φωσφοδιεστεράση-5 (πες με Viagra), αλλά και 2 απαγορευμένες ουσίες απώλειας βάρους (σιβουτραμίνη και φαινολοφθαλεΐνη). Φρένο, λοιπόν, στα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά σε αυτά που χορηγούνται για “πρωταθλητισμό”. (πηγή: https://jamanetwork.com/…/jamanetworkop…/fullarticle/2706496 [10])

[9] Η κορτιζόνη δε βοηθάει τελικά στην ανάκτηση της ακοής στις χρόνιες ωτίτιδες με υγρό στο αυτί. Ο χρόνος παραμένει ο καλύτερος γιατρός και σε αυτήν την περίπτωση. (πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30152390 [11])

[10] Ο κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης σε παιδιά με μεμονωμένα κατάγματα κρανίου (γραμμικά και όχι συντριπτικά εννοείται) είναι ουσιαστικά μηδενικός. Είκοσι μία μελέτες με πάνω από 6.500 παιδιά έδειξαν ότι μόνο 1 χρειάστηκε επέμβαση από νευροχειρουργό, ενώ κανένα παιδί δεν έχασε τη ζωή του. Αντέχουν! Αλλά παρόλα αυτά, χρειάζεται και μια εκτίμηση από γιατρό 😛 (πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29174834 [12])

Μπορείτε να δείτε την δημοσίευση του παιδιάτρου πατώντας εδώ [2]