Τα 4 μαθησιακά οφέλη των παιδιών που μαγειρεύουν με τους γονείς τους

Η κ. Νικολέττα Καραδήμου είναι ειδική παιδαγωγός με πολυετή εμπειρία σε δημοτικά σχολεία, αλλά και σε τμήμα ένταξης σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και θέματα συμπεριφοράς. Έπειτα από όλα αυτά τα έτη συναναστροφής της με μικρά παιδιά, διαπίστωσε και η ίδια, ότι τα παιδιά μαθαίνουν φυσικά και αβίαστα μέσα από δραστηριότητες που συμμετέχουν τα ίδια και μπορούν να εκφραστούν!

Αν αναρωτιέστε, τι μπορείτε να κάνετε εσείς, ως γονείς, για να ενισχύσετε τη φιλομάθεια του παιδιού σας, αλλά και να έρθετε πολύ πιο κοντά του, απάντηση δίνουν τα… κουλουράκια! Ακούστε τι έχει να πει η ειδικός και δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Εσείς, οι γονείς μπορείτε να οργανώσετε διάφορες δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες για σας και τα παιδιά σας,   όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας! Κάτι τέτοιο μπορεί να μετατραπεί σε πηγή χαράς, δημιουργίας, μάθησης, έμπνευσης και ικανοποίησης για εκείνα!

Τα μπισκότα και τα κουλουράκια είναι από τα αγαπημένα των παιδιών, ειδικά όταν είναι σπιτικά!  Φροντίστε να έχετε άνεση χρόνου και ξεκινήστε αποφασισμένοι να περάσετε όμορφα! Προσκαλέστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν  στην κατασκευή των αγαπημένων τους μπισκότων! Δημιουργείστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, λέγοντάς τους ότι θέλετε μαζί τους να εμπνευστείτε και να φτιάξετε τα πιο πρωτότυπα, αστεία ή διαφορετικά μπισκότα που έχετε σκεφτεί! Έτσι βάζετε δόσεις μαγείας, πρωτοτυπίας και μυστηρίου! Αυτό είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, το μαγικό «ξόρκι» που ξυπνά και ζωντανεύει το ενδιαφέρον και την διάθεσή τους σε ό,τι ακολουθήσει!

Επίσης καλό θα ήταν, να διαμορφώσετε από πριν στην κουζίνα σας μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και προστασίας! Ο θόρυβος της τηλεόρασης, η ανησυχία και η κίνηση άλλων ατόμων στο χώρο,  διασπούν την προσοχή του παιδιού και του δημιουργούν σύγχυση. Όσο πιο ήρεμο είναι, τόσο πιο πολύ θα απορροφά ό,τι κάνει με όλες του τις αισθήσεις.

Δείτε εδώ μία τέλεια συνταγή για κουλουράκια

Ξεκινήστε συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά για τη ζύμη και για  το στολισμό που θα κάνετε  μετά, με ό,τι  πιο  πολύχρωμο και παιχνιδιάρικο υλικό έχετε στη διάθεσή σας! Ξεκινώντας με  τη ζύμη, ζητήστε  από το παιδί σας να σας δίνει τα μπολάκια με τα διάφορα υλικά. Στη συνέχεια κρατώντας την  στα χέρια σας, δείξτε το πρώτο κομμάτι που θα φτιάξετε εσείς και αφήστε το μετά να αυτοσχεδιάσει! Δώστε του όσο χρόνο θέλει να εκφραστεί! Αναγνωρίστε την ιδιαίτερη φύση του και την ανάγκη του να φτιάξει το δημιούργημά του μέσα από το δικό του κόσμο! Σεβαστείτε την βαθιά του ανάγκη να αναγνωρίσει την αξία του μέσα από αυτό που δημιουργεί! Σταθείτε δίπλα του σιωπηλά και συγκρατείστε τον εαυτό σας κάθε φορά που θέλει να το συμβουλεύσει  ή να το πείσει να το κάνει  καλύτερο! Σκεφτείτε, αυτό που είναι τέλειο ή  σωστό για σας, μπορεί να μην είναι έτσι για εκείνο!

Εδώ να σας  πω, μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, τι κατακτά το παιδί σε μαθησιακό επίπεδο:

-Πρώτα-πρώτα βλέπει τα υλικά, τη διαφορετική μορφή τους και πώς αναμιγνύονται! Χωρίς να χρειάζεται κάποιος να του μιλήσει, με την έμφυτη περιέργεια που έχει και το ενδιαφέρον που ακολουθεί, παρατηρεί τη διαφορετική υφή των υλικών, τη ρευστότητα, την πυκνότητα, την ποσότητά τους!

-Στη  συνέχεια βλέπει τα αρχικά υλικά να μετατρέπονται σε μια νέα μάζα! Ανοίγει έτσι ο δρόμος μέσα του, μόνο του να αντιληφτεί και να συνδέσει μαθηματικές έννοιες και βασικές αρχές που ισχύουν στις επιστήμες της φυσικής και της χημείας! Αυτή ή παρόμοιες δραστηριότητες το οδηγούν να δομήσει γνώση από ό,τι συμβαίνει γύρω του και να την ενσωματώσει μέσα του.

-Πλάθοντας τη ζύμη στα χέρια του βοηθά να δυναμώσουν τα δάκτυλά του, ενισχύεται η λεπτή κινητικότητα!

-Σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο χαίρεται με το παιχνίδι, αναγνωρίζει την δική του αξία, νιώθει ελεύθερο και σίγουρο για τις δυνατότητές του, εμπιστεύεται τον εαυτό  του! Η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η έκφραση και η εκδήλωση των ικανοτήτων του, ενισχύεται!

Για πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, θυμηθείτε το μαγικό στοιχείο που έχετε εσείς στα χέρια σας: Η χαρά σας για αυτό που φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή, ο ενθουσιασμός σας για την ικανότητα που εκδηλώνουν, η αγάπη σας για εκείνα,  αν γίνουν λόγια θαυμασμού και αναγνώρισης προς εκείνα, είναι η πιο ποιοτική «τροφή» που μπορείτε να τους προσφέρετε!

Βάλτε τα δυνατά σας για να βιώσετε μια υπέροχη εμπειρία! Αποφασίστε τώρα, ότι εσείς  είστε εκείνοι που μπορείτε να οργανώνετε και να  βιώνετε στιγμές ουσιαστικής επαφής μαζί τους! Εσείς, είστε ο ενήλικας σε αυτή τη σχέση! Σαν ενήλικες εμείς παίρνουμε την ευθύνη να γινόμαστε κάθε στιγμή πιο υπεύθυνοι και πιο συνειδητοί προς τα παιδιά μας!

Καραδήμου Νικολέττα

Ειδική παιδαγωγός

Δασκάλα δημιουργικού οραματισμού για παιδιά