- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα 5 καλύτερα κατοικίδια για μικρά παιδιά (που δεν είναι ακόμα έτοιμα για μεγάλες ευθύνες)

Τα κατοικίδια αποτελούν υπέροχη συντροφιά, είτε είσαι ενήλικας είτε παιδί. Ωστόσο, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, πως για τα παιδιά τα ζωάκια αποτελούν παράθυρο σε έναν νέο μαγικό κόσμο [2] -και είναι απόλυτα φυσικό! Η περιέργειά τους κορυφώνεται με κάθε διαφορετικό πλασματάκι και μαζί η επιθυμία τους να μάθουν ακόμα περισσότερα. Χάρη σε αυτά, μάλιστα, μαθαίνουν να γίνονται και πολύ πιο τρυφερά και φροντιστικά.

Από την άλλη, βέβαια, δεν έχουν άδικο και πολλοί γονείς να προβληματίζονται για το αν πρέπει να πάρουν κάποιο κατοικίδιο όσο το παιδιά τους είναι μικρά, καθώς αυτά αποτελούν ευθύνη, την οποία ίσως κανείς να μην είναι έτοιμος να αναλάβει. Σκεφτείτε καλά πόσα είστε διατεθειμένοι να προσφέρετε σε ένα τέτοιο νέο “μέλος” της οικογένειας και αποφασίστε, ποιο από τα παρακάτω θα μπορούσατε να φροντίσετε καλύτερα:

Διαβάστε ακόμα: Τι προσφέρει η ύπαρξη ενός κατοικίδιου σε μία οικογένεια και πώς επιδρά στη ζωή του παιδιού;  [3]

Σκύλος

Το απόλυτο κατοικίδιο και ο μακράν καλύτερος φίλος που θα μπορούσε ποτέ να έχει το παιδί σας. Επιλέξτε το μέγεθός του ανάλογα με τον χώρο στον οποίο θα κινείται και τη ράτσα του, ανάλογα με το πόσο φιλικός είναι προς τα παιδιά. Έχετε, όμως, υπόψιν πως όσο είναι μικρό, ένα σκυλάκι θα θέλει να “μασήσει” ό,τι βρει μπροστά του, με αποτέλεσμα να κάνει αρκετές καταστροφές στο σπίτι. Επιπλέον, το σκυλάκι χρειάζεται μεγάλη φροντίδα, τόσο για την υγεία όσο και για την υγιεινή του, αλλά και τακτικές καθημερινές βόλτες, κάτι που το παιδί σας θα μπορεί να αναλάβει μόνο του μόνο όταν μεγαλώσει αρκετά.

Γάτα

Οι γάτες διαφέρουν από τους σκύλους ως προς την αλληλεπίδρασή τους: Ενώ οι σκύλοι λατρεύουν το παιχνίδι με τα παιδιά και είναι γενικά δραστήριοι και ενεργητικοί, στις γάτες αρέσει να μένουν και μόνες τους. Είναι, όμως, και αυτά τρυφερά ζωάκια και δείχνουν την αγάπη τους, όταν χρειάζονται την προσοχή μας. Επιπλέον, χρειάζονται λιγότερη περιποίηση από τους σκύλους -εννοείται, ότι δεν πρέπει να ξεχνάτε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, αλλά κούρεμα π.χ. δεν θα χρειαστούν ποτέ!

Ψάρι

Μπορεί το να έχετε γάτα και ψάρι να μην είναι η καλύτερη ιδέα, όμως το ψάρι ως κατοικίδιο γενικότερα μπορεί να είναι αυτό που θα σας “πάρει” τον λιγότερο χρόνο και κόπο φροντίδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, τα ψάρια είναι ιδανικά για μικρότερα παιδιά! Είναι ήσυχα και δεν πιάνουν πολύ χώρο. Βέβαια, πρέπει να θυμάστε να ταΐζετε τα ψαράκια σας σε συγκεκριμένες ώρες και να καθαρίζετε τη γυάλα τους, με τη βοήθεια των παιδιών!

Χάμστερ

Τα χάμστερ είναι εύκολα στη φροντίδα και την εκπαίδευση, ενώ είναι και αρκετά παιχνιδιάρικα! Θα πρέπει, βέβαια, να παραμένουν στο κλουβάκι τους τις περισσότερες ώρες, το οποίο να έχει τους απαραίτητους χώρους για να παίζουν και να κοιμούνται. Προσέξτε, βέβαια, στο είδος που θα επιλέξετε, καθώς μια συγκεκριμένη ράτσα μικρότερου μεγέθους μπορεί να είναι επιθετική και δύσκολη στον χειρισμό (θα σας ενημερώσουν από το κατάστημα που θα τα αγοράσετε). Ιδανικά για κατοικίδια θεωρούνται τα συριακά χάμστερ. Έχετε πάντως υπ΄όψιν, ότι τα χάμστερ ζουν κατά κανόνα για 3 χρόνια, έτσι σκεφτείτε πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για τη στιγμή που το ζωάκι του δεν θα είναι πια κοντά του.

Χελώνα

Ήσυχα ζωάκια που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα, όμως εξαιρετική συντροφιά για τα παιδιά, ειδικά αν έχετε σπίτι με κήπο. Οι χελώνες, μάλιστα, ζουν πολλά χρόνια και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς θα δεχτεί το παιδί τον θάνατο τους. Ανάλογα με το είδος της, η χελώνα στο σπίτι έχει ανάγκη από συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης, σε “κλουβί” με ειδικό φίλτρο και θερμαινόμενη λάμπα. Πρόκειται για μία αγορά, όμως, που θα κάνετε μόνο μία φορά και μετά απλά θα χρειάζεται λίγο καθάρισμα.

Διαβάστε ακόμα: “Οι χερσαίες χελώνες ΔΕΝ είναι κατοικίδια”, προειδοποιεί το ΚΕ.Π.Π.ΑΖ [4]

πηγή: petlifetoday.com [5]