Τα 5 κλασικά λάθη που κάνουμε όλοι οι γονείς με τα παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιόμαστε αν είμαστε ή αν θα γίνουμε σωστοί και καλοί γονείς. Το «επάγγελμα» γονέας είναι από τα δυσκολότερα, καθώς έχει να κάνει με τη διαπαιδαγώγηση ενός ανθρώπου που εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τη δική μας συμπεριφορά.

Οι γονείς είμαστε υπεύθυνοι για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού μας, από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησής του. Επειδή όμως και οι γονείς είμαστε άνθρωποι και κανείς από εμάς δεν γεννήθηκε έτοιμος να γίνει πατέρας ή μητέρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μικρά λάθη που γίνονται ασυνείδητα και άθελα μας.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει τα κλασικά λάθη που κάνουμε όλοι οι γονείς:

Το να είμαστε αυστηροί γονείς δεν σημαίνει ότι είμαστε και κακοί γονείς. Δεν θα γίνετε κακός γονέας, αν αρνηθείτε στο παιδί σας να βγει έξω, επειδή δεν έκανε τα μαθήματά του. Όταν επιτρέπετε στο παιδί σας να κάνει αυτό που θέλει, χωρίς να σέβεται τους κανόνες, τότε ενισχύετε αυτή τη συμπεριφορά του και το κάνετε όλο και πιο χειριστικό.
Τα παιδιά λειτουργούν σαν σφουγγάρια και μιμούνται τη συμπεριφορά μας. Φροντίστε να τους δίνετε το σωστό παράδειγμα. Π.χ. αν στο δρόμο περνάτε με κόκκινο φανάρι είναι πιθανό μελλοντικά, όταν το παιδί σας οδηγήσει, να κάνει κι εκείνο το ίδιο.
Μην επιλέγετε τις εύκολες λύσεις. Σε όλους έχει συμβεί, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο και το παιδί κλαίει, να του δίνουμε ένα tablet ή ένα κινητό προκειμένου να απασχοληθεί. Βρείτε δημιουργικούς τρόπους και διασκεδάστε το παιδί σας, χωρίς να το εκθέτετε σε ένα μηχάνημα.
Η επιβράβευση να είναι ανάλογη με την προσπάθεια του παιδιού. Πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι με κόπο και προσπάθειες κατακτάμε τον στόχο μας και ότι στη ζωή δεν θα τα βρίσκουν όλα εύκολα.
Γίνετε το σωστό πρότυπο οικογένειας στα μάτια του παιδιού σας. Αποφεύγετε να διαφωνείτε και μη φωνάζετε με το σύζυγο σας μπροστά του. Ενισχύστε του το αίσθημα της αγάπης και της ασφάλειας. Ένα πρότυπο που θα θέλει να μιμηθεί στο μέλλον.

Συμβουλή Ειδικού:

Το οικογενειακό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και τον χαρακτήρα του παιδιού. Φροντίζουμε να είμαστε δίκαιοι στις αποφάσεις μας, συνεπείς στις υποσχέσεις που του δίνουμε και δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα με τη δική μας σωστή συμπεριφορά. Σίγουρα θα μεγαλώσουμε ένα παιδί, το οποίο μελλοντικά θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτεροι.