Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την… τρέλα των Santoro

Έχει και η δική σας κόρη πάθει εμμονή με τις κάρτες Santoro; Της πήρατε κι εσείς σάκα, κασετίνα, ημερολόγιο και όλο τον σχετικό εξοπλισμό με τα «ανέκφραστα» κορίτσια; Και… συμβαίνει και σε εσάς να αδυνατείτε να καταλάβετε, γιατί όλη αυτή η μανία; Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει με αυτή την παγκόσμια τρέλα…

Καταρχάς… δεν λέγονται Santoro

H Santoro είναι μία εταιρία σχεδιαστών που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1985, από τους Lucio και Meera Santoro, με κύρια προϊόντα τα αξεσουάρ μόδας και διάφορα είδη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Από το 2010 και μετά, η εταιρία παράγει προϊόντα με πολλές διαφορετικές «φίρμες», τα οποία διανέμει σε περισσότερες από 55 χώρες. Τα αγαπημένα κορίτσια χωρίς μύτη, στόμα, φρύδια και αυτιά, λοιπόν, λέγονται Gorjuss και φέτος σβήνουν 8 κεράκια!

Σχεδιάστριά τους είναι η Suzanne Woolcott

Ο λόγος για μια 30χρονη από την Γλασκώβη, η οποία σχεδιάζει ασταμάτητα. Είναι παντρεμένη και έχει 3 παιδιά, ενώ έργα της έχουν εκτεθεί σε γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά συχνότερα στο Hollywood, τη Ν. Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Η εταιρία Santoro, εντυπωσιάστηκε από τα σχέδια της Suzanne και έτσι συνεργάστηκε μαζί της, για να δημιουργήσουν τη δημοφιλή σειρά από αξεσουάρ για κορίτσια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένα δυσάρεστο συμβάν έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της Woolcott: Έμεινε ανάπηρη, πέρασε πολλούς μήνες στο νοσοκομείο και πλέον δεν μπορεί να περπατήσει καθόλου. Όλη αυτή η διαδικασία επηρέασε τρομερά τη δουλειά της και τον τρόπο που «βλέπει» τα κορίτσια της, ωστόσο οι θαυμαστές της δεν σταμάτησαν να αυξάνονται. Σε κάθε περίπτωση, πλέον, δίνει έμφαση στην δύναμη που ένα κορίτσι χρειάζεται να έχει για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής.

Γιατί είναι… έτσι οι Gorjuss;

Η ίδια η Woolcott, σε συνέντευξή της λέει, ότι σχεδιάζει βάζοντας πολύ αγάπη στα «κορίτσια» της. Έχει επιλέξει να ζωγραφίζει μόνο κορίτσια, γιατί με αυτά ταυτίζεται και μπορεί να αποδώσει όσα φαντάζεται και έχει νιώσει. Επίσης, έχει αδυναμία στα πορτρέτα –στην ακινησία της εικόνας, στην θέση των αντικειμένων γύρω από αυτά, στην ένταση του βλέμματος που σε κοιτάζει. Η ίδια, επισημαίνει, ότι μπορεί τα πρόσωπα των κοριτσιών της να έχουν μόνο μάτια, όμως με έναν περίεργο τρόπο εκφράζουν έντονα συναισθήματα καθώς τα κοιτάζει κανείς.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι το εξής: Δεν υπάρχουν σωματικά ή άλλα εμπόδια που να μπορούν να μας αποτρέψουν από το να επικοινωνήσουμε!

Η τρέλα που έγινε…  τατουάζ

Ω ναι! Δεν είναι λίγες οι κοπέλες που έχουν τόσο πολύ παθιαστεί με τις Gorjuss, ώστε τις έκαναν και τατουάζ!

Γιατί, όμως, τέτοια μανία;

Γιατί τα παιδιά, και ειδικά τα κορίτσια, λατρεύουν να συλλέγουν πράγματα! Θυμάστε όταν ήμασταν εμείς παιδιά, που είχαμε «τρέλα» με τη Sarah Key; Και τα άλμπουμ με τα αυτοκόλλητης της Αλίκης Βουγιουκλάκη; Όπως λένε οι ειδικοί, η συλλογή αντικειμένων αποτελεί μέρος των αναπτυσσόμενων νοητικών ικανοτήτων των παιδιών. Δημιουργώντας μια συλλογή, τα παιδιά εξασκούνται σε διάφορα βασικά νοητικά ταλέντα:

-Μαθαίνουν να «γκρουπάρουν» και να κατηγοριοποιούν αντικείμενα. Όταν κάτι ανήκει σε μία συλλογή, αλλά κάτι άλλο όχι, τα παιδιά καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τα αντικείμενα αυτά. Επίσης, μπαίνουν στην διαδικασία να μετρήσουν, να αφαιρέσουν και να κάνουν μαθηματικές σκέψεις.

-Η συλλογή βοηθά τα παιδιά να παρατηρήσουν ομοιότητες και διαφορές. Είναι και αυτό ένα σημαντικό νοητικό ταλέντο των παιδιών.

-Μια συλλογή δίνει την ευκαιρία στο παιδί να απολαύσει την ομορφιά, την ποικιλία και τις ασυνήθιστες αρετές συγκεκριμένων δειγμάτων αυτής. Το παιδί παρατηρεί, διαπιστώνει τι του αρέσει και τι όχι, φτιάχνει ιστορίες για το εκάστοτε αντικείμενο με τη φαντασία του…

-Η συλλογή αποτελεί εξάσκηση στην πλεονεκτικότητα, την επιθυμία δηλαδή να έχεις πολλά ή όλα από κάτι. Τα παιδιά θέλουν να συμπληρώσουν μια συλλογή, άρα παίρνουν ικανοποίηση όταν τα καταφέρνουν, ενώ μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις τους όταν δεν το κάνουν.

Με λίγα λόγια, το να έχουν τα παιδιά μια συλλογή, είναι ωφέλιμο και διασκεδαστικό, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αντιτίθεστε σε αυτήν. Πολύ σύντομα τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν και θα ξεπεράσουν αυτή τους την τάση, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα τους έχει μείνει μια γλυκιά ανάμνηση…