Αρχική InfoBaby Τα 6 στάδια της αισθησιοκινητικής περιόδου στα βρέφη, σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία

Τα 6 στάδια της αισθησιοκινητικής περιόδου στα βρέφη, σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία

crawling

Σύμφωνα με τις αρχές της εξελικτικής ψυχολογίας, η αισθησιοκινητική περίοδος (η συνείδηση του εαυτού και η αντίληψη του χώρου, του χρόνου και του αντικειμένου) στα βρέφη υποδιαιρείται σε έξι στάδια:

1)Άσκηση αντανακλαστικών (1ος μήνας):  Γίνεται εξάσκηση και τελειοποίηση των αντανακλαστικών με την επανάληψη τους και τη χρησιμοποίηση τους σε ποικίλες καταστάσεις.

2)Πρωτογενείς ανακυκλωτικές αντιδράσεις (2ος & 3ος μήνας): Τα πρώτα αντανακλαστικά συνδυάζονται μεταξύ τους κατά ποικίλους τρόπους και σχηματίζουν τις πρώτες κινητικές συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές επαναλαμβάνονται κατά πανομοιότυπο τρόπο, χωρίς πρόθεση ή σκοπιμότητα. Στις ενέργειες αυτές γίνεται χρήση μόνο του σώματος, δεν περιλαμβάνονται ούτε και  εξωτερικά αντικείμενα.

3) Δευτερογενείς ανακυκλωτικές αντιδράσεις (4ος ως 6ος μήνας) : Οι ενέργειες αρχίζουν να έχουν πρόθεση. Μια ενέργεια επαναλαμβάνεται για να διατηρεί το ενδιαφέρον αποτέλεσμα που συνεπάγεται. Στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο το σώμα του παιδιού αλλά και τα εξωτερικά αντικείμενα.

4) Συνδυασμός δευτερογενών ανακυκλωτικών αντιδράσεων και εφαρμογή του στη λύση προβλημάτων (7ος ως 11ος μήνας): Οι ενέργειες αποκτούν σαφή προθετικότητα. Το βρέφος δεν αντιδρά σε κάτι που τυχαία συνέβη, αλλά το  ίδιο επιλέγει την πράξη που οδηγεί στην επίτευξη κάποιου σκοπού. Τους τελευταίους μήνες του 1ου έτους αρχίζει και η μήνυση.

5) Τριτογενείς ανακυκλωτικές αντιδράσεις (12ος ως 17ος μήνας): Αρχίζει ο ενεργός πειραματισμός για την ανακάλυψη νέων μέσων για τη λύση προβλημάτων. Είναι περίοδος της έντονης εφευρετικότητας. Ακόμα όμως η ανακάλυψη των νέων μέσων γίνεται με τη μέθοδο της δοκιμής και της πλάνης χωρίς κανένα προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα.

6)  Επινόηση νέων μέσων με εσωτερικούς νοητικούς συνδυασμούς αισθησιοκινητικών σχημάτων: Το βρέφος αρχίζει να έχει μια στοιχειώδη εσωτερική αναπαράσταση του εξωτερικού κόσμου, ένα είδος εικονικού συμβολισμού. Για την λύση ενός προβλήματος, το βρέφος δεν ενεργεί πια μόνο με τη δοκιμή και την πλάνη των στιγμιαίων διαθέσιμων μέσων και  τρόπων αλλά πριν προχωρήσει σε πράξη προβαίνει, με τη βοήθεια της ανακλητικής μνήμης σε μια εσωτερική διερεύνηση και δοκιμή των μέσων και των τρόπων, σε νοητικούς πειραματισμούς. Στο τέλος του σταδίου αυτού το βρέφος είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την πραξιακή νοημοσύνη και να μεταπηδήσει στο επίπεδο της συμβολικής σκέψης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.