Τα 9 ολοκαίνουργια βιβλία της “Φρουτοπαρέας” θα κρατήσουν τη καλύτερη καλοκαιρινή παρέα στα παιδιά!

«Δεν υπάρχει παιδί που μισεί το διάβασμα. Υπάρχουν μόνο παιδιά που δεν έχουν βρει το κατάλληλο βιβλίο» έλεγε ο συγγραφέας Frank Serafini αποτυπώνοντας με εύστοχο τρόπο το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να έρθουν από νωρίς σε επαφή με παραμύθια και εικονογραφημένα βιβλία που πραγματεύονται ενδιαφέρουσες ιστορίες, πλαισιώνονται με ελκυστική εικονογράφηση και  προσφέρουν στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης.

Μέσα από την ανάγνωση τα παιδιά αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, εξοικειώνονται με πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις του γραπτού λόγου, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και όσα μεγαλώνουν αντιλαμβάνονται το πλούτο της ελληνικής γλώσσας μέσα από τα γραμματικά και τα συντακτικά φαινόμενα.

Προορισμός, το καλό παιδικό βιβλίο

Οι εκδόσεις Ψυχογιός που δίνουν έμφαση στο καλό παιδικό βιβλίο που “μιλά” στην καρδιά του λιλιπούτειου αναγνώστη έχουν δημιουργήσει τη “Φρουτοπαρέα”, μια μοναδική στο είδος της σειρά παιδικών ιστοριών που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι να φτάσουν και το τέλος του Δημοτικού.

Τα βιβλία της σειράς που φέτος συμπληρώνουν αισίως 21 χρόνια επιτυχημένης κυκλοφορίας και διαρκώς εμπλουτίζονται με νέες ιστορίες, υπογράφουν κατά κύριο λόγο καταξιωμένοι Έλληνες αλλά και ξένοι συγγραφείς, εικονογραφούν ταλαντούχοι σκιτσογράφοι και το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι ανάλογα με το ηλικία του αναγνώστη στον οποίο απευθύνονται, κατατάσσονται σε ένα από τα 5 φρούτα.

Έχει καθιερωθεί ως η πιο αγαπημένη σειρά παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών που την εμπιστεύονται και την συμπεριλαμβάνουν κάθε χρόνο στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης – Φιλαναγνωσίας.  Η τεράστια γκάμα των βιβλίων που έχουν, καλύπτουν όλες ανεξαιρέτως τις αναγνωστικές προτιμήσεις, έχουν διδακτικό περιεχόμενο που δίνει σημαντικά μαθήματα -μηνύματα ζωής στα παιδιά και τα βοηθά να διαχειρίζονται συναισθήματα και καταστάσεις που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους συμβούν.

Ποιο φρούτο είναι το παιδί σας;

ΜΠΑΝΑΝΑ 2-4 ετών: για παιδιά προσχολικής ηλικίας, συλλαβίζω λέξεις, ακούω ιστορίες, μέχρι 600 λέξεις

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ 5-6 ετών: νηπιαγωγείο & Α’ δημοτικού, κατανοώ και διαβάζω μικρές ιστορίες, μέχρι 1.500 λέξεις

ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ 7-8 ετών: Β’ & Γ’ δημοτικού, διαβάζω μικρά κείμενα, από 2.000 λέξεις

ΛΩΤΟΣ 9-11 ετών: Δ’ & Ε’ δημοτικού, εύκολα μυθιστορήματα για να διαβάζω, από 3.000 λέξεις

ΞΙΝΟΜΗΛΟ 11+ ετών: Ε’ & ΣΤ’ δημοτικού, διαβάζω μυθιστορήματα, από 10.000 λέξεις

Η κατηγοριοποίηση είναι απλή και ξεκάθαρη, γεγονός που αποτελεί και έναν μπούσουλα ώστε να ξέρετε ποιο βιβλίο ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του δικού σας παιδιού. Κακά τα ψέματα, πολλά βιβλία αντί να έχουν περιγραφή της ηλικίας του ιδανικού αναγνώστη, περιορίζονται στην αριθμητική αναφορά (π.χ. Για παιδιά από 5 ετών) και εντούτοις διαβάζοντας το ο γονιός μαζί με το παιδί να αντιληφθεί ότι το περιεχόμενο του έχει πολλές αναφορές σε γεγονότα και καταστάσεις που δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί το παιδί μολονότι ανταποκρίνεται στο προτεινόμενο αναγνωστικό κοινό.

Όλα τα βιβλία της σειράς υπηρετούν την φιλαναγνωσία, προωθούν την καλαισθησία μέσα από τα όμορφα σκίτσα που έχουν επιμεληθεί εικονογράφοι και τα οποία αναδεικνύουν τα μηνύματα κάθε ιστορίας και βοηθούν το παιδί να περάσει ομαλά από το στάδιο την ακρόασης ενός παραμυθιού, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης έως ότου καταφέρει να μπορεί να διαβάσει αυτόνομα ένα βιβλίο. Η λογική είναι ότι περνά από τα βιβλία που ανήκουν από το ένα φρούτο στο άλλο καθώς αυξάνεται η ηλικία ή όταν νιώσει έτοιμο να περάσει στο επόμενο αναγνωστικό στάδιο.

Οι βιβλιοπροτάσεις μας για το φετινό καλοκαίρι

Πού είσαι;

Στο νέο της βιβλίο, η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών, Ράνια Μπουμπουρή, καταπιάνεται με το άγχος αποχωρισμού που βιώνουν αρκετά συχνά τα μικρά παιδιά τα οποία θα ήθελαν ιδανικά να είναι γαντζωμένα πάνω στη μαμά και τον μπαμπά και να μην είναι ούτε λεπτό μακριά τους.

Με έναν έξυπνα δοσμένο τρόπο, εξηγείται στο παιδί ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει φόβο και αγωνία όταν πρέπει να αποχωριστεί το αγαπημένο του πρόσωπο όμως αυτό είναι κάτι παρωδικό καθώς σημασία δεν έχει μόνο η φυσική παρουσία. Οι γονείς έχουν πάντα στο μυαλό και στην καρδιά το παιδί του και το συντροφεύουν ακόμα και όταν αυτό δεν τους βλέπει. Αυτή είναι η μαγεία της γονεϊκής αγάπης και αξίζει να την ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ

Όταν μεγαλώσω θα γίνω…

Η Ιωάννα Μπαμπέτα στο νέο της βιβλίο καταπιάνεται με ένα ζήτημα που απασχολεί συχνά τα μικρά παιδιά και δεν είναι άλλο από το…τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν. Ακούγοντας τα επαγγέλματα γνωστών και συγγενών, ενθουσιάζονται, θέλουν να τους μοιάσουν και με την πρώτη ευκαιρία θέλουν να μοιραστούν περήφανα τα όνειρά τους. Όμως υπάρχουν και ορισμένα παιδιά όπως η Αρκουδίτσα, η Μυρτώ που δεν ξέρουν ακόμη τι θέλουν να κάνουν όταν γίνουν μεγάλα και τρανά. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση; Διαβάστε για την ιστορία εδώ

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα βιβλία της Μπανάνας εδώ

 

Δεν φοβάμαι τα μικρόβια!

Η Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη, καταξιωμένη συγγραφέας 1.200.000 αντιτύπων για ενήλικες και παιδιά, έγραψε μια διδακτική ιστορία για να εξηγήσει στα παιδιά τη τεράστια σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής ώστε να έχουμε καλή υγεία και να μην κινδυνεύουμε από κάθε είδους μικρόβια που παραμονεύουν να μπουν στον οργανισμό μας. Κάθε φορά που παραλείπουμε το πλύσιμο των χεριών και κ τα βάζουμε στη μύτη, στο στόμα και ακουμπάμε κάθε είδους επιφάνεια, δίνουμε το πράσινο φως στα μικρόβια να στήσουν ένα πάρτι και να εξαπλωθούν μέσα σας, με συνέπειες στην υγεία μας. Ένα από τα βιβλία που εν μέσω πανδημίας αξίζει να διαβαστεί από όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα εδώ

 

Ο Στύλιος και οι στύλοι του

Στις σελίδες της του νέου της βιβλίου, η Έλενα Αρτζανίδου, ξεδιπλώνει την ιστορία του μικρού Στέλιου ή Στύλιου, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την αρχιτεκτονική και φτιάχνει διαρκώς κατασκευές με μάρμαρο και βότσαλο. Το ταλέντο του αξιοζήλευτο και η φαντασία του ανεξάντλητη καθώς κάθε ερέθισμα γύρω του, μεταφράζεται και σε ένα μοναδικό χειροποίητο δημιούργημα.

Η αρχιτεκτονική αλλά και η μαρμαροτεχνική όπως όλα δείχνουν είναι η κλίση του και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο να τα ακολουθήσει. Μια ιστορία που αναδεικνύει το ταλέντο, τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική διάθεση που μπορεί να έχει κάθε παιδί, αρκεί να την ανακαλύψει και εμείς οφείλουμε οι γονείς να σταθούμε δίπλα του και να στηρίξουμε την προσπάθειά του. Δείτε ένα σύντομο απόσπασμα εδώ 

Τα φυγοπούλια

Η Φανή Κεχαγιά έγραψε μια πρωτότυπη και άκρως τρυφερή ιστορία που ρίχνει φως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και αποτελεί την αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά για το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και πολλά παιδιά που διέφυγαν από τα πεδία των πολέμων στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα προσφυγόπουλα είναι τα “φυγοπούλια” που σαν άλλα αποδημητικά πουλιά έφτασαν στη χώρα μας για να σωθούν, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Άλλοτε μόνα τους και άλλοτε συνοδεία των γονιών τους, επανεκκινούν στο νέο τους τόπο και χρειάζονται τη βοήθειά μας για να προσαρμοστούν και να νιώσουν ασφάλεια. Πρέπει να ανοίξουμε την αγκαλιά μας, να τους σταθούμε και να τους βοηθήσουμε γιατί “κάθε πουλί μπορεί να χάσει το σπίτι του όσο στον κόσμο υπάρχουν αρπακτικά”. Σήμερα είμαστε εμείς αυτοί που μας έχουν ανάγκη όμως ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι γραφτό μας να ζήσουμε όσα έζησαν και αυτοί. Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα βιβλία της Φραουλίτσας εδώ

Το μωρό μας ο παππούς!

Η σπουδαία Λίτσα Ψαραύτη που έχει λάβει το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και μας έχει χαρίσει μερικά από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με τη χαρακτηριστική γραφή της γεμάτη νόηση και φαντασία, έγραψε μια σπουδαία ιστορία για τους παππούδες της καρδιάς μας που πάντα τους αγαπάμε και τους νοιαζόμαστε. Ο Μάκης έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον παππού Γεράσιμο που περνά μαζί του πολλές ώρες της ημέρας καθώς οι γονείς του δουλεύουν. Ο παππούς Γεράσιμος αρχίζει ξαφνικά να ξεχνάει και να μπερδεύει πρόσωπα και καταστάσεις, δημιουργώντας τραγελαφικά σκηνικά. Η άνοια μπαίνει για τα καλά στη ζωή του παππού και είναι πλέον ανάγκη να βρεθεί ένα πρόσωπο να τον φροντίζει γιατί κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.

Η κυρία Όλγα αναλαμβάνει τη φροντίδα του στο σπίτι και κάπως έτσι ο παππούς γίνεται το “μωρό” της οικογένειας, εισπράττοντας όλη την αγάπη και το ενδιαφέρον που μοίραζε απλόχερα τόσα χρόνια στο Μάκη και τους γονείς. Μια τρυφερή ιστορία που εξηγεί με γλυκό τρόπο στα παιδιά τη σημασία να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους, να μην τους ξεχνάμε όταν παρουσιάζονται προβλήματα υγείας και να στεκόμαστε δίπλα τους με τρυφερότητα όπως έκαναν και αυτοί όταν ήταν νεότεροι και τα παιδιά τους είχαν ανάγκη. Πάρτε μια γεύση από το βιβλίο πατώντας εδώ

 

Οι οικογενειακοί μας δράκοι

Κάθε οικογένεια είναι μοναδική και έχει τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας. Η διαφορετική προσωπικότητα καθενός από τα μέλη της αλληλοσυμπληρώνει αυτές των υπολοίπων και όλες μαζί δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο που ξεχωρίζει για την πολυσυλλεκτικότητα του.

Αυτή ακριβώς η παραδοχή ενέπνευσε τη Χρυσάνθη Τσιαμπαλή να γράψει μια τρυφερή ιστορία μέσω της οποίας αποκαλύπτεται πώς αλληλεπιδρούμε με την οικογένειά μας, πόσο σημαντικό είναι να ζητάμε τη βοήθεια τους όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε μόνοι μας σε κάποιο ρόλο και πως ακόμη και αν διαφωνούμε με κάποια προσέγγιση μπορούμε να την προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα. Ο διαγωνισμός ζωγραφικής που πρέπει να πάρει μέρος ο Γιάννης στο σχολείο απαιτεί το σχεδιασμό ενός ξεχωριστού δράκου και όλη η διαδικασία του φαίνεται βουνό. Άραγε θα τα καταφέρει με τη βοήθεια της οικογένειάς του; Διαβάστε την ιστορία εδώ

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία Βατόμουρο εδώ 

Χωρίς Σχολείο

10 συγγραφείς και εικονογράφοι μέλη και διακριθέντες, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, ενώνουν τις δυνάμεις τους και γράφουν από ένα διήγημα ο καθένας τους με θέμα τους την ευχή που όλοι οι μαθητές έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας “Μια μέρα χωρίς σχολείο”.  Κάθε ένας από τους συγγραφείς το αντιμετωπίζει από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά και εκεί ακριβώς κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας αυτού του βιβλίου. Διαβάζοντάς τις ιστορίες το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από δέκα ξεχωριστές ημέρες… χωρίς σχολείο και μέσα από την αφήγηση αντιλαμβάνεται πώς το σχολείο εκτός από το μέρος που πηγαίνει υποχρεωτικά καθημερινά για να μάθει γράμματα, είναι πολλά παραπάνω καθώς αποτελεί εστία κοινωνικοποίησης, είναι μια αφορμή για παίζει με ασφάλεια με τους φίλους του, είναι ένας τρόπος για να περνάνε δημιουργικά τα παιδιά το χρόνο τους όσο οι γονείς δουλεύουν και γενικότερα είναι ένας παράδεισος γνώσεων αλλά και παιχνιδιού.

Μόνο όταν το στερηθείς και δεν ευθύνεσαι για αυτή την κατάσταση, αντιλαμβάνεσαι την αξία του και νοσταλγείς τη στιγμή που θα επιστρέψεις στα γνώριμα θρανία και το φιλόξενο προαύλιο. Οι ιστορίες του βιβλίου “κλείνουν το μάτι” στους μικρούς βιβλιόφιλους που το τελευταίο χρόνο ελέω πανδημίας κλήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές να απέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δια ζώσης διδασκαλία και συνειδητοποίησαν πόσο τελικά ανάγκη έχουν να βρίσκονται καθημερινά στο σχολείο. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και μια σειρά από προτεινόμενες δημιουργικές δραστηριότητες για μια μέρα χωρίς σχολείο.  Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Μπορείτε να βρείτε τα βιβλία Λωτός εδώ

Πάμπλο, ένας καμβάς αναμνήσεις

Ο Αντώνης Σέργης που τον γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο “Η πυξίδα δε δείχνει πάντα τον Βορρά;” και για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνικού βιβλίου γνώσεων στα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2018, έγραψε μια υπέροχη ιστορία για να συστήσει στα παιδιά το σπουδαίο ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο εστιάζοντας στην εφηβική του ηλικία. Ο έφηβος Πάμπλο ονειρεύεται να γίνει ένας τρανός ζωγράφος που τα έργα του θα αφήσουν εποχή όμως στην εφηβεία που διανύει αντιμετωπίζει προβλήματα με τον πατέρα του καθώς οι επιδιώξεις και τα όνειρα του δεν συμβαδίζουν με τα όσα επιθυμεί για αυτόν ο πατέρας του. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης 11 ετών και άνω θα απολαύσει ένα υπέροχο ταξίδι στη μυθιστορηματική ζωή του καταξιωμένου ζωγράφου και θα παρακολουθήσει άγνωστα στιγμιότυπα που καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία του.

Αξίζει να σταθούμε ιδιαιτέρως στο τέλος του βιβλίου όπου φιλοξενείται ένα παράρτημα με μια σειρά από αναγνωστικές δραστηριότητες που προτείνει ο συγγραφέας και κινητοποιούν τον αναγνώστη να αναστοχαστεί και να επεξεργαστεί όλα όσα διάβασε στο βιβλίο, να καταθέσει τις δικές του απόψεις επί των θεμάτων που τέθηκαν αλλά παράλληλα του δίνει και την πρώτη ύλη για να “ξεδιπλώσει” το ταλέντο του στη γραφή αλλά και να ανακαλύψει αν έχει κλίση στη ζωγραφική. Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ 

Διαβάστε τα βιβλία που ανήκουν στο Ξινόμηλο εδώ 

Καλό αναγνωστικό ταξίδι!