Τα αίτια της συναισθηματικής ανασφάλειας του παιδιού. Πόσο φταίνε οι γονείς;

pegasus_LARGE_t_209761_105843135_type13058

Αν ένα παιδί παρουσιάσει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, είμαστε μάλλον πρόθυμοι να δεχτούμε ότι η αιτία για το πρόβλημα αυτό βρίσκεται στο »περιβάλλον» και όχι στην »κατασκευή» του παιδιού, στην ιδιοσυγκρασία του. Πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες, ψυχιάτροι και ψυχολόγοι, υποστηρίζουν ότι στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς μας, αποκλειστικά σχεδόν κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι περιβαντολλογικές επιδράσεις. Έτσι όταν κάτι πάει στραβά με το παιδί, όλο το φταίξιμο πέφτει κυρίως πάνω στους γονείς -και ιδιαίτερα στη μητέρα- γιατί η οικογένεια θεωρείται ότι είναι το κατ’ εξοχήν κυρίαρχο στοιχείο στο περιβάλλον του παιδιού κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η Hide Bruch, επιφανής παιδοψυχίατρος, σχετικά με την τάση των ειδικών να ενοχοποιούν το περιβάλλον, και ιδιαίτερα τους γονείς, για κάθε στραβό που παρατηρείται στα παιδιά, επισημαίνει τα εξής:

Η μοντέρνα συμβουλευτική των γονέων χαρακτηρίζεται από την επίμονη τάση των ειδικών να εντοπίσουν , ένα προς ένα όλα τα λάθη που υποτίθεται ότι έχουν κάνει και που πιθανό να συνεχίσουν να κάνουν οι γονείς…

Απλοποιώντας κάπως υπερβολικά τα πράγματα, προβάλλουν στους γονείς για μίμιση μια  εικόνα »ιδανικού γονέα»…αλλά πρόκειται για μια φτιαχτή υποθετική εικόνα τεχνητής τελειότητας και ευτυχίας, ένα άπιαστο όνειρο…

Η νέα τάση δέχεται ότι οι γονείς είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνοι για όλα τα στραβά του παιδιού και ότι οι γονείς πρέπει να παίζουν για το παιδί τους το ρόλο της προστάτιδας Μοίρας.

Η εμπειριοκρατική αυτή άποψη ήταν πάντα ισχυρή στον αγγλοσαξωνικό χώρο. Αντανακλάται στην τόσο βαθιά ριζωμένη αισιόδοξη φιλοσοφία ότι »κάθε παιδί θα μπορούσε να μεγαλώσει και να γίνει μια μέρα πρόεδρος των Η.Π.Α., αρκεί μόνο ν αυπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες – περιστάσεις». Ο John Watson,  Αμερικανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο John Hopkins τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας, ο ιδρυτής του συμπεριφορισμού έδωσε ώθηση στην πλευρά αυτή της αμερικάνικης παράδοσης. Πίστευε ότι η ανατροφή του παιδιού πρέπει να συνίσταται στην εκμάθηση συνηθειών, με τρόπο ορθολογικά οργανωμένο, και ότι έτσι μπορούμε να βάλουμε το παιδίσε οποιοδήποτε επιθυμητό καλούπι.

Ο Watson υποτιμούσε την επίδραση που ασκούν στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς οι ατομικές διαφορές στην ιδιοσυγκρασία και αγνόησε τη δύναμη που έχουν οι εγγενείς ιδιότητες, με τις οποίες έχει προικοδοτηθεί το άτομ, να τροποποιούν και να διαμορφώνουν -και εκείνες-  το περιβάλλον, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό. Οι ατομικές  διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των παιδιών, τόσο στις ικανότητες τους όσο και και στην απαντητικότητα τους προς το περιβάλλον , δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να υποστηρίξουμε ότι δύο σαφώς όμοια περιβάλλοντα θα έχουν πανομοιότυπες επιδράσεις σε δύο οποιαδήποτε παιδιά. Η θέση του Watson για αμιγή περιβαντολλογικό προγραμματισμό είναι μια ανορθόλογη άποψη ενός άκρατου δογματισμού. Τα παιδιά παρουσιάζουν διαφορές στην ιδιοσυγκρασία, οι οποίες είναι έκδηλες από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ελιναι επίσης αλήθεια ότι ό τρόπος που μεταχειρίζεται η μητέρα το παιδί είναι ουσιαστικά μια αντίδραση στη δική του κατασκευή, όπως και η δική του συμπεριφορά είναι μια αντίδραση στη δική της μεταχείριση.

anasfaleia-ipop.gr_