Τα αναψυκτικά αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

woman-drinking-diet-cola590cm02102011Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από τρία ζαχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά κατανάλωσαν οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμά τους, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πυκνότητα των μαστών τους, γεγονός που αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Οι γυναίκες με μεγάλη πυκνότητα μαστών έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, επειδή διαθέτουν περισσότερα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινικά. Επιπλέον, οι περιοχές μη φυσιολογικού ιστού είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας.

women-and-breast-cancerΗ επικεφαλής της μελέτης Dr. Caroline Diorio από το Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ, αναφέρει: “Γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί και τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτό το είδος της διατροφής για την πυκνότητα του μαστού”.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.555 γυναίκες -μισές πριν την εμμηνόπαυση και μισές μετά- οι οποίες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά έπιναν το ζαχαρούχο χυμό φρούτων και τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι όσες γυναίκες κατανάλωσαν περισσότερα από τρία ζαχαρούχα αναψυκτικά μέσα σε μία εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 29,6% πυκνότητα του μαστού, ενώ εκείνες που δεν ήπιαν καθόλου τέτοιου είδους ποτά είχαν μέση τιμή 26,2% πυκνότητα του μαστού.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health διαβάζουμε: «Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης και όλα τα προβλήματα υγείας που σχετίζεται με αυτή, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα για το θέμα αυτό και το κοινό να αρχίσει να ενημερώνεται για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης».