Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν τη γονιμότητα στις γυναίκες κάτω των 30 ετών

Τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν τη γονιμότητα στις γυναίκες κάτω των 30 ετών

Male-Contraceptive-PillsΤα αντισυλληπτικά χάπια θα μπορούσαν να βλάψουν τη γονιμότητα της γυναίκας έστω και προσωρινά, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ισχυρές ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα, μειώνοντας την παραγωγή ωαρίων, ακόμα και μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι το φαινόμενο είναι μόνιμο, τονίζουν ότι το βιολογικό ρολόι της γυναίκας επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς τρεις μήνες μετά τη διακοπή χορήγησης του χαπιού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 833 γυναίκες ηλικίας από 19 έως 46 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της αντιμυλλερίου ορμόνης (ΑΜΗ) και τον αριθμό των ωοθυλακίων με άντρο (AFC), τα οποία αποτελούν βασικούς δείκτες της γυναικείας γονιμότητας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα επίπεδα AMH και AFC ήταν αντίστοιχα 19% και 16% χαμηλότερα στις γυναίκες οι οποίες έκαναν χρήση αντισυλληπτικών, με εκείνες στις ηλικίες κάτω των 30 ετών να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Η Dr. Kathrine Birch Petersen από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία στο Μόναχο.

“Τα επίπεδα AMH και AFC θα πρέπει να παρακολουθούνται σε όσες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Δεν πιστεύουμε ότι το χάπι αλλάζει τη βασική βιολογία των ωοθηκών με οποιοδήποτε μόνιμο τρόπο, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία ανάκαμψης μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών”.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.