Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Τα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα και δεν γυμνάζονται συχνά- Τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ

Τα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα και δεν γυμνάζονται συχνά- Τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν χθες τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη».

Τι είναι το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ και ποιοι είναι οι στόχοι του

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από εκπαιδευτικούς στα σχολεία της χώρας με κεντρικό άξονα την προαγωγή της υγείας των παιδιών και των εφήβων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες αποσκοπούν στην προσφορά γνώσεων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και τη δημιουργία υπηρεσιών για το παιδί, το σχολείο αλλά και την οικογένεια με άξονα τη διαμόρφωση μιας υγιεινής στάσης ζωής. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με βάση 3 άξονες: την αξιολόγηση παραμέτρων υγειας σε παιδιά και εφήβους, την ενημέρωση/ εκπαίδευση μαθητών, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών καθώς και την παρέμβαση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια αρνητικά αποτέλεσματα διαγνωστούν.

1-638

Όλα όσα έγιναν στη Συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του προγράμματος «ΕΥΖΗΝ»

Στη Συνέντευξη Τύπου παρεβρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κ. Ιωάννης Παντής, ο Διευθυντής Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου, ενώ την παρακολούθησε, μεταξύ άλλων και ο Αντιπρόεδρος του Ι.Ε.Π. κ. Παύλος Χαραμής.

Ο κ. Ιωάννης Παντής και ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου έκαναν αναφορά στον ρόλο του σχολείου ως ενός βασικού φορέα αγωγής και κοινωνικοποίησης των νέων που οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας τους. Τόνισαν ότι πλέον στόχος του Υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν καταλλήλως τα ευρήματα που θα προκυψουν μέσω του προγράμματος ΕΥΖΗΝ με απώτερο σκοπό να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στις συνήθειες διατροφής και δραστηριότητας των μαθητών και να μην σταθούμε πάλι σε ευχολόγια. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε δεν είναι ζητούμενο μόνο να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αν οι μαθητές δεν ασκηθούν σωστά και δεν αποφασίσουν να είναι πιο ενεργητικοί κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Τα πολύτιμα ποιοτικά δεδομένα του ΕΥΖΗΝ θα δείξουν σε ποιους τομείς πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να αντιστραφούν προς το καλύτερο οι δείκτες υγείας και σωματικής δρατσηριότητας των μαθητών και όλα αυτά θα συμβάλλουν και στην ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής.

raw

Την παρουσίαση έκαναν οι κ.κ. Λάμπρος Συντώσης, Καθηγητής Διαιτολογίας-Διατροφής και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, και Κωνσταντίνος Τάμπαλης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και μέλος της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, οι οποίοι ανέλυσαν τις σύγχρονες πανελλήνιες νόρμες φυσικής κατάστασης για παιδιά και εφήβους που για πρώτη φορά καταρτίζονται στη χώρα μας.

kids-playing-multiple-sports

Γιατί είναι σημαντικό το ΕΥΖΗΝ και τα δεδομένα που προκύπτουν για το προφίλ των μαθητών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η αναγκαιότητα πολύπλευρων παρεμβάσεων στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, με στόχο την προαγωγή και τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών/τριων της χώρας. Επισήμανθηκε ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας των μαθητών δεν είναι καθαυτό σκόπελος για την ανάπτυξη του παιδιού. Το ζήτημα είναι τα συνοδά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση καθώς έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των παιδιών που βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο πριν τα 12 γεγονός που σημαίνει ότι το 30% εξ αυτών θα είναι διαβητικοί στα 30 τους χρόνια.

Επιπλέον, ο κ. Λάμπρος Συντώσης παρουσίασε συνοπτικά την 3ετή πορεία του προγράμματος, με αναφορά στους άξονες υλοποίησής του, τις δράσεις του, τα αποτελέσματά του, την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και τον προγραμματισμό αναφορικά με την εξέλιξη και βελτίωσή του για τα επόμενα έτη. Μέχρι στιγμής έχουν μετρηθεί και αξιολογηθεί περισσότεροι από 1.500.000 μαθητές για τους οποίους έχει ήδη πραγματοποιηθεί εξατομικευμένη ετήσια ανατροφοδότηση που δείχνει στους γονείς τι τυχόν προβλήματα πρέπει να ελέγξουν στην υγεία των παιδιών τους αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια συγκεντρωτική αξιολόγηση των δεικτών ανάπτυξης του παιδιού μέσα στο χρόνο.

Ενδεικτικό του προφίλ των Ελληνοπουλων στα σχολεία είναι ότι 4 στους 10 είναι υπέρβαροι πριν μπουν στην εφηβεία, το 60% έχουν μη ποιοτική διατροφή και το 45% σπαταλά περισσότερες από 2 ώρες σε καθιστικές δραστηριότητες και αποφεύγει τη σωματική άσκηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Συντώσης: «Ένα μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από υπερβάλλον σωματικό βάρος, μη ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και χαμηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και φυσικής κατάστασης. Βασικός στόχος του ΕΥΖΗΝ είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την υγεία των μαθητών μέσα από τη βελτίωση του τρόπου ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας ως εφόδιο τη μέχρι τώρα εμπειρία, ο σχεδιασμός νέων δράσεων παρέμβασης για την προάσπιση της υγείας των παιδιών της χώρας αποτελεί άμεση προτεραιότητα του προγράμματος.».

dorset-school-photography-1

Τι είναι οι σύγχρονες νόρμες φυσικής κατάστασης και πώς προέκυψαν τα ευρήματά τους

Ο κ. Κωνσταντίνος Τάμπαλης παρουσίασε τις σύγχρονες νόρμες φυσικής κατάστασης παιδιών και εφήβων, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από επεξεργασία των επιδόσεων φυσικής κατάστασης ενός πανελλήνιου δείγματος μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη και δημοσιεύθηκαν προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Sport Science. Πρώτη φορά καταρτίζονται τέτοιου είδους νόρμες που αφενός αποσκοπούν στη βελτίωση της αξιολόγησης της υγείας των παιδιών σε εθνικό επίπεδο και αφετέρου στη δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων ούτως ώστε οι ειδικοί να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το διατροφικό αλλά και σωματικό προφίλ των μαθητών.

Η συγκεκριμένη δράση είναι μεγάλης σημασίας από πλευράς δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι η φυσική κατάσταση κατά την παιδική ηλικία αποτελεί ισχυρό δείκτη της σκελετικής, μεταβολικής και καρδιαγγειακής υγείας. Η φυσική κατάσταση αποτελεί έναν συνδυασμό ικανοτήτων αεροβικής κατάστασης, ταχύτητας, δύναμης, ευκινησίας και ευκαμψίας, οι οποίες συνδυαστικά καθορίζουν τη δυνατότητα ενός ατόμου να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Συνεπώς, η εκτίμηση της φυσικής κατάστασης των παιδιών είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγηση της σωματικής ανάπτυξης αλλά και της υγείας τους συνολικά.

Για τη δημιουργία των σύγχρονων πανελλήνιων νορμών φυσικής κατάστασης  αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης σε δείγμα 424.328 παιδιών ηλικίας 6 -18 ετών, από σχολεία όλης της Ελλάδας (δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας). Για την αξιολόγηση των επιπέδων της φυσικής κατάστασης χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο σύνολο δοκιμασιών Euro-fit Physical Fitness Test, το οποίο αποτελείται από 9 επιμέρους δοκιμασίες φυσικής κατάστασης που αξιολογούν την ευλυγισία, την ταχύτητα, την αερόβια αντοχή και τη δύναμη. Για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, επιλέχθηκαν 5 δοκιμασίες, οι οποίες αξιολογούν την ευλυγισία, τη δύναμη, την ταχύτητα/ευκινησία και την αερόβια ικανότητα. Συγκεκριμένα: 1. το οριζόντιο άλμα χωρίς φορά με τα δύο πόδια για την εκτίμηση της εκρηκτικής ισχύος του κάτω μέρους του σώματος, 2. η δίπλωση από καθιστή θέση με τεντωμένα γόνατα για την εκτίμηση της ευλυγισίας, 3. οι αναδιπλώσεις σε 30 sec για την εκτίμηση της μυϊκής αντοχής, 4. το παλίνδρομο τεστ ταχύτητας 10x5 μέτρων για την εκτίμηση της ταχύτητας και της ευκινησίας και 5. το παλίνδρομο τεστ αντοχής 20 μέτρων για την εκτίμηση της αερόβιας ικανότητας.

Βάσει των νορμών, μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί το επίπεδο φυσικής κατάστασης ενός παιδιού, συγκρίνοντας την επίδοσή του σε κάποια δοκιμασία φυσικής κατάστασης με τις τιμές των καμπυλών, δηλαδή τις τιμές του πληθυσμού αναφοράς ίδιας ηλικίας και φύλου. Αναφορικά με τις επιδόσεις στις δοκιμασίες της φυσικής κατάστασης, φαίνεται ότι τα αγόρια υπερέχουν σε όλες τις δοκιμασίες φυσικής κατάστασης, με εξαίρεση τη δοκιμασία της ευλυγισίας, σε σύγκριση με τα συνομήλικά τους κορίτσια. Επιπλέον φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα παιδιά και των δύο φύλων επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις (μέσες τιμές) σε σχέση με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας του ίδιου φύλου. Επιπρόσθετα, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν υψηλότερη πιθανότητα για χαμηλή απόδοση σε όλες τις δοκιμασίες φυσικής κατάστασης σε σχέση με τους νορμοβαρείς συνομηλίκους τους.

shutterstock_81178237

Συγκεκριμένα, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αντιστοίχως, ενώ η παχυσαρκία ήταν πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με κορίτσια (11% έναντι 9%). Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών, καθώς 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου (38%), του Βόρειου Αιγαίου (37%) και των Ιονίων Νήσων (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου (30%), της Δυτικής Ελλάδας (30%) και της Θεσσαλίας (31%).

Αναφορικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκε ότι οι μαθητές της χώρας, ιδίως τα κορίτσια, υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, τα αγόρια φάνηκαν να συμμετέχουν συχνότερα, εντονότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αθλητικές δραστηριότητες και ενεργητικό παιχνίδι, ωστόσο παράλληλα δαπανούν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες (π.χ. τηλεόραση, Η/Υ και βιντεοπαιχνίδια), σε σχέση με τα κορίτσια.

shutterstock_93698191

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, καθώς μόλις το 25% των μαθητών της χώρας εμφανίζουν μια ικανοποιητική προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα κατά το σχολικό έτος 2014-15. Μάλιστα, το ποσοστό των μαθητών με ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες για το συγκεκριμένο έτος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά για τα έτη 2012-13 (39%) και 2013-14 (36%), γεγονός που υπογραμμίζει μια διαχρονική υποβάθμιση της διατροφής των παιδιών στην Ελλάδα.

Τα κορίτσια φάνηκαν να προσκολλώνται ελαφρώς περισσότερο στη Μεσογειακή δίαιτα σε σχέση με τα αγόρια, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μεταξύ των γεωγραφικών Περιφερειών της χώρας. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η διατροφή των μαθητών φάνηκε να υποβαθμίζεται με το πέρας της ηλικίας, αναδεικνύοντας ότι η μετάβαση στην εφηβεία αποτελεί μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της διατροφής τω παιδιών. Οι μεμονωμένες διατροφικές πρακτικές που καθιστούν συνολικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα μη ικανοποιητικές περιλαμβάνουν την παράλειψη του πρωινού γεύματος (25% των παιδιών), την αυξημένη κατανάλωση γλυκών και πρόχειρου φαγητού (20% των παιδιών), καθώς και τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (>50% των παιδιών), γαλακτοκομικών προϊόντων (20% των παιδιών), ψαριού (50% των παιδιών) και οσπρίων (30% των παιδιών).

Η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης των παιδιών είναι μεγάλης σημασίας από πλευράς δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι η φυσική κατάσταση αποτελεί ισχυρό δείκτη της σκελετικής, μεταβολικής και καρδιαγγειακής τους υγείας. Όπως, χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τάμπαλης, «η αξιολόγηση αυτή μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με την αξιοπιστία που προσφέρουν οι νέες νόρμες φυσικής κατάστασης», οι οποίες είναι διαθέσιμες προς όλους στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter