Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Τα γενικά διαγνωστικά χαρακτηριστικά των παιδικών αναπτυξιακών διαταραχών

Τα γενικά διαγνωστικά χαρακτηριστικά των παιδικών αναπτυξιακών διαταραχών

image

Οι διαχύτες αναπτυξιακές διαταραχές συνοδεύονται από σοβαρή έκπτωση (έλλειψη) σε πολλαπλούς τομείς της ανάπτυξης του παιδιού. Ο χαρακτηρισμός ΄΄διάχυτες΄΄ δηλώνει αυτή ακριβώς την έκπτωση, δηλαδή ότι η διαταραχή επηρεάζει σφαιρικά την ανάπτυξη του πάσχοντος προσώπου σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινότητας του. Ο χαρακτηρισμός ΄΄αναπτυξιακή΄΄  οφείλεται στο ότι η διαταραχή εμφανίζεται κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Επίσης, ο όρος ΄΄διαταραχή΄΄ εκφράζει την έννοια της απόκλισης από το φυσιολογικό. Σε όλες τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές συνήθως παρατηρείται έκπτωση σε συγκεκριμένους τομείς. Επίσης, οι εν λόγω διαταραχές σύμφωνα με την ψυχιατρική, διακρίνονται σε:

α)Αυτιστική διαταραχή

β)Διαταραχή Rett

γ) Παιδική απoδιοργανωτική διαταραχή

δ)Διαταραχή Asperger

ε) Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς

Αν και υπάρχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά που εμφανίζονται σε κάθε μία από τις παραπάνω διαταραχές ωστόσο μεταξύ τους διακρίνονται οι περιπτώσεις από τα τα επι μέρους διαγνωστικά κριτήρια. Εδώ ωστόσο, θα αναφέρουμε κάποια από τα συμπτώματα που είναι κοινά σε αυτού του είδους τις διαταραχές και αποτελούν το πρώτο βήμα ετσι ώστε οι γονείς να διερευνήσουν περαιτέρω την κατάσταση, αν φυσικά προκαλείται από κάποιου είδους τέτοια διαταραχή ή αν διαφορετικά πρόκειται για φαινόμενα και συμπεριφορές μεμονομένα που δεν αποτελούν ανησυχία για την γενικότερη ψυχολογική υγεία του παιδιού.

Τα γενικευμένα συμπτώματα των διαταραχών αυτού του είδους, προκαλούν έκπτωση στους παρακάτω τομείς:

1)Αμοιβαίες  κοινωνικές συναλλαγές

2)Επικοινωνία

3)Γενική συμπεριφορά (π.χ εμφάνιση στερεότυπων και διασπαστικών αντιδράσεων

4)Ενδιαφέροντα

5)Δραστηριότητες

Στους τομείς αυτούς, τα άτομα με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή δεν διαφέρουν μόνο λόγω καθυστέρησης στην ανάπτυξη αλλά παρουσιάζουν και αποκλίνουσες αντιδράσεις, οι οποίες δεν συναντώνται συνήθως σε παιδιά με την λεγόμενη τυπική ανάπτυξη.  Επιπλέον, οι συγκεκριμένες διαταραχές είναι χρόνιες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.