Τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη των παιδιών που επέζησαν από τη πυρκαγιά στο Μάτι είναι ό,τι πιο δυνατό διαβάσατε σήμερα

Στο Μάτι που καταστράφηκε από την φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι οι κάτοικοι ακόμα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια του και να μπορέσουν να επαναφέρουν τη ζωή τους σε κανονικούς ρυθμούς.

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι σήκωσε ένα μαύρο πανό σε ένα από τα καμένα σπίτια της περιοχής με ευχές για τις γιορτές. «Καλά Χριστούγεννα. Ευτυχισμένο το νέο έτος 2019. Υγεία, ευτυχία, χαρά, ζωή, αγάπη, ελπίδα, όνειρα, ειρήνη. Το Μάτι ζει», γράφει το πανό.

Μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και του Ματιού προσμένουν το δικό τους θαύμα στα καμμένα και προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά την τραγωδία που τους χτύπησε την πόρτα.

Η εφημερίδα της περιοχής, Marathon Press, έδωσε βήμα και λόγο στους μαθητές της πυρόπληκτης περιοχής ζητώντας τους να γράψουν το δικό τους γράμμα στον άγιο Βασίλη ζητώντας του ό,τι επιθυμούν. Τα γράμματα και οι επιθυμίες των παιδιών είναι το Μάτι να πρασινίσει εκ νέου, το σκοτάδι και η μαυρίλα να φύγουν μια για πάντα από την περιοχή, οι πυρόπληκτοι να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν ξέχασαν τους φίλους και τους συμμαθητές τους που χάθηκαν στη φωτιά.

Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να διαβάσετε αυτές τις όμορφες και τόσο ξεχωριστές σκέψεις των παιδιών. Γιατί όπως και να το κάνουμε τα παιδιά  είναι αυτά που μας δίνουν κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε ακάθεκτοι…

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Για τα Χριστούγεννα θα ήθελα κάτι διαφορετικό. Δε θέλω ηλεκτρονικά παιχνίδια ή κινητά, όπως τα περισσότερα παιδιά. Δε θέλω κανένα δώρο, μόνο αυτό που θα σου πω τώρα. Επειδή εγώ έχω όσα χρειάζομαι, θέλω να βοηθήσεις ένα παιδί που έρχεται στο σχολείο μας. Αυτό το παιδί είναι και στην τάξη μου. Το παιδί κάθε μέρα δεν κάνει τίποτα, δεν έχει πολλές παρέες, δεν κάνει ούτε μια άσκηση και επίσης όταν γράφουμε τεστ ή διαγώνισμα δεν έρχεται σχολείο. Το παιδί αυτό δεν το κατηγορώ, γιατί έχει χάσει τη μητέρα του και φέτος, όπως και πολλών άλλων ανθρώπων, το σπίτι του κάηκε από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Μάτι και στον Βουτζά. Λοιπόν, σα δώρο θα ήθελα όλοι όσοι έχουν ανάγκη, μαζί με τον συμμαθητή μου, να ξαναβρούν κάποια χρήματα και αυτός να σοβαρευτεί στο σχολείο, να φέρνει ασκήσεις, να γράφει διαγωνίσματα και να βρει αξιόπιστους και καλούς φίλους για να κάνει παρέα. Ελπίζω να γίνει κάτι με αυτό το παιδί, κάτι σαν θαύμα Χριστουγέννων και να έχει χαρούμενα και καλά Χριστούγεννα και ένα ακόμα καλύτερο νέο έτος.
Υ.Γ. Το σχολείο μας είναι πυρόπληκτο και βρίσκεται στον Νέο Βουτζά.

Με πολλή αγάπη, Παναγιώτης Παπαζώτος

Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη,

Νομίζω ότι ήμουν αρκετά καλό παιδί, συγκεκριμένα αρκετά καλή μαθήτρια. Φέτος το καλοκαίρι, με τις πυρκαγιές, νιώθω ότι δε θέλω αγαθά διότι μπορούν να εξαφανιστούν πολύ γρήγορα. Μπορεί ίσως να σου φανεί λίγο παράξενο και με το δίκιο σου, γιατί θα σκεφτείς ότι κάθε χρόνο σού ζητούσα τον ουρανό με τα άστρα, αλλά φέτος θα πρωτοτυπήσω. Θέλω, λοιπόν, να μην ξανασυμβούν καταστροφικά γεγονότα, γιατί με την πυρκαγιά, πολλοί άνθρωποι έχασαν συγγενείς, φίλους, οικογένεια όπως έγινε και με εμένα. Κάηκαν ζωντανές οι δύο φίλες μου που ήταν δίδυμες και παράλληλα ήταν οι μοναδικές γειτόνισσές μας. Επίσης και οι άνθρωποι που δεν έχασαν ούτε σπίτι, αλλά ούτε και φίλους, δε σημαίνει ότι δεν έχουν πάθει κάτι, γιατί και η ψυχική αναστάτωση είναι πολύ σημαντική και πολλοί άνθρωποι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς. Εύχομαι να μου τα εκπληρώσεις.

Με εκτίμηση, Μαρία Συμεωνίδου

Αγαπητέ Αϊ Βασίλη,

Ο χειμώνας έφτασε, το κρύο και οι βροχές ήρθαν όπως συνήθως. Ο καιρός που τα παιδιά ετοιμάζουν το γράμμα που θα σου στείλουν έφτασε και έτσι κι εγώ σου γράφω αυτό το γράμμα. Έχοντας ωριμάσει έναν χρόνο, να σκεφτώ τι θα ήταν σημαντικό όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους συνανθρώπους μου.

Όπως μάλλον θα ξέρεις, εδώ στη Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα στον Βουτζά και στο Μάτι προέκυψε μια φωτιά. Δεν ήταν μικρή, αλλά μεγάλη και ανεξέλεγκτη. Ο Βουτζάς και το Μάτι είναι λες και έγινε πόλεμος, παντού καμένα δέντρα και σπίτια, η μυρωδιά απαίσια, ο τόπος έχει μαυρίσει. Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Αν και φυτά και λουλούδια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, δεν έχει γίνει καμία αναδάσωση. Αρχικά, θα μου άρεσε σαν δώρο, μιας και έχεις μερικά ξωτικά, να τα στείλεις να κάνουν την αναδάσωση.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω αν δέχεσαι αιτήματα για πάνω από ένα δώρο, όχι για μένα αλλά για τους συνανθρώπους μου. Καθώς τα λεφτά είναι αυτό που ανησυχεί τους πάντες στην εποχή μας, θα μου άρεσε να ξυπνήσει κάθε οικογένεια με λίγα λεφτά κάτω από το δέντρο της. Η ευτυχία, η χαρά και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι αυτά με τα οποία θέλω να γεμίσω τα μυαλά των ανθρώπων. Ελπίζω να λάβεις την επιστολή και να απαντήσεις θετικά στην έκκλησή μου για υποστήριξη και βοήθεια.

Με αγάπη, Κωνσταντίνος Βιτζιλαίος

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Φέτος για τα Χριστούγεννα δε θέλω, όπως τα περισσότερα παιδιά, παιχνίδια, playstation, διάφορα ηλεκτρονικά, τάμπλετ και κινητά. Φέτος το καλοκαίρι έγιναν πολλά και διάφορα δυσάρεστα περιστατικά. Όπως γνωρίζεις, στην Αττική και συγκεκριμένα στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, έγινε μια μεγάλη πυρκαγιά που οδήγησε σε πάρα πολλά καμένα δάση, σε χιλιάδες καμένα, τυλιγμένα μέσα στις φλόγες και μέσα στη στάχτη σπίτια. Χιλιάδες άνθρωποι δεν είχαν που να μείνουν, πολλοί άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους. Τα σπίτια τα ξαναχτίζεις ενώ τους ανθρώπους δεν τους ξαναφέρνεις στη ζωή! Εύχομαι αυτή η όμορφη πόλη να ξαναγεμίσει πρασινάδα, να ξαναγεμίσει με αυτά τα όμορφα λουλούδια που σε κάνουν να χαμογελάς. Εύχομαι όλα να ξεχαστούν, να δώσουμε όλοι μαζί κουράγιο στους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα…

Με αγάπη, Ρένι Μιλένκοβα

Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος το καλοκαίρι έγιναν πυρκαγιές στις περιοχές του Βουτζά και του Μάτι. Έφυγαν από τη ζωή άδικα τόσοι άνθρωποι και τόσα ζώα. Καταστράφηκαν τόσα σπίτια, τόσες περιουσίες, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα, γιατί τα σπίτια τα ξαναχτίζεις ενώ τους ανθρώπους δεν τους ξαναφέρνεις στη ζωή από τον θάνατο. Αλλά κάτι ακόμα λυπητερό είναι ότι δε θα ξαναδούμε αυτές τις περιοχές, όπως ήταν πριν. Γι’ αυτόν τον λόγο, δε θα σου ζητήσω να μου φέρεις κάτι, μόνο να δώσεις κουράγιο σε αυτούς τους ανθρώπους που τα έχασαν όλα, να ξανά αρχίσουν και να ξεχάσουν όσα έγιναν. Εύχομαι να πραγματοποιήσεις την ευχή μου.

Με αγάπη, Ναταλία Μαγγίνα

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Φέτος δε θα αρχίσω να σου λέω τι δώρο θα ήθελα για τα Χριστούγεννα. Θέλω να γυρίσω λίγο από το καλοκαίρι, συγκεκριμένα στις 23/7/2018. Φέτος έγινε κάτι πολύ κακό, όπως αυτό που έγινε με τη φωτιά που πολλοί άνθρωποι χάσανε τα σπίτια τους κι αφήσανε τα πιο πολύτιμα πράγματά τους. Πολλοί άλλοι έχασαν οικογένειες, σπίτια και μαζί χάθηκαν και πολλές αναμνήσεις. Εγώ και πολλοί άνθρωποι φύγαμε από τα μέρη που φλεγόντουσαν και πήγαμε σε γνωστούς που ξέραμε πως δε θα πάθουμε τίποτα. Καθώς γυρνούσαμε, βλέπαμε τα πάντα καμένα, δύο-τρία σπίτια, άλλα καλά κι άλλα κι αυτά καμένα, ανθρώπους που μπορεί να μη χρειαζόντουσαν τίποτα, αλλά τώρα χρειάζονται τα πάντα. Τέλος πάντων, εγώ θα ήθελα να γίνουν όπως πριν, όλοι οι τόποι καταπράσινοι, σπίτια, λουλούδια, παιδιά να παίζουν στις αυλές. Μακάρι όλα να γίνουν όπως πριν.

Με εκτίμηση, Βασίλης Ιωάννου

Πηγή: https://news.marathonpress.gr