Αρχική Infokids Υγεία Τα κατοικίδια θεραπεύουν

Τα κατοικίδια θεραπεύουν

kids_pets_03

Αν έχετε κατοικίδιο ζώο στο σπίτι σας, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πόσο ευχάριστη και ανακουφιστική είναι η επαφή μαζί του. Σας χαλαρώνει, σας προσφέρει ζεστασιά και ηρεμία. Τώρα όμως θα μάθετε ότι δεν είναι μόνο αυτά. Τα κατοικίδια, σε αντάλλαγμα της φροντίδας που τους προσφέρετε, σας πριμοδοτούν με μια σειρά από οφέλη για την υγεία σας.
Συντροφικότητα, καταπολέμηση του στρες και όχι μόνο. Η παρουσία των κατοικίδιων στη ζωή μας φαίνεται να έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη στην οργανική υγεία των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες μάλιστα είναι πολύ θετικοί στη θεραπεία κάποιων συμπτωμάτων με τη βοήθεια των ζώων. Έρευνες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι μικρής σοβαρότητας προβλήματα υγείας, όπως δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι, αϋπνία θεραπεύονται πιο εύκολα στους ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες κάποιου κατοικίδιου. Επίσης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και των τριγλικεριδίων, αλλά και η ίαση των αλλεργιών είναι συνηθισμένα φαινόμενα για εκείνους που έχουν υπό την ευθύνη και την προστασία τους ένα ζωάκι. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι η μείωση της πίεσης εξαιτίας της ιδιοκτησίας ενός κατοικίδιου είναι ισότιμη με εκείνη που θα είχε κάποιος αν ξεκινούσε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ή εάν μείωνε το αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιου είναι καλύτερη από τα φάρμακα για τη μείωση της υψηλής πίεσης.

pets-are-good-for-kids

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Αγγελική Αρβανίτη, σε γενικές γραμμές τα οφέλη υγείας για τους ανθρώπους που ζουν με κατοικίδια ζώα περιλαμβάνουν τα εξής:
* οι άνθρωποι με κατοικίδια ζώα αισθάνονται λιγότερο μόνοι
* επισκέπτονται το γιατρό λιγότερο συχνά και λαμβάνουν λιγότερα φάρμακα
* αναρρώνουν γρηγορότερα από μια ασθένεια
* κατά μέσον όρο έχουν τη χαμηλότερη χοληστερόλη και τη χαμηλότερη πίεση αίματος
* όσοι υποφέρουν από στηθάγχη ή άλλα καρδιολογικά νοσήματα επιζούν περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδιο.
* όσοι βασανίζονται από Alzheimer και έχουν κατοικίδιο έχουν λιγότερα ξεσπάσματα.
* η φροντίδα του ζώου προσφέρει πολύτιμη άσκηση στον ιδιοκτήτη.
* όσοι είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη υποφέρουν λιγότερο εάν ζουν με ένα κατοικίδιο ζώο.

27-child-pet-270712

Σκύλος
Από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια και από τα πιο «ωφέλιμα» ενδεχομένως για την υγεία του ανθρώπου. Το πιστό ένστικτο του σκύλου γεμίζει συναισθηματικά τον άνθρωπο, μας λέει η κ. Αρβανίτη, του μεταφέρει ασφάλεια και σιγουριά. Μάλιστα, τα παιδιά που έχουν κατοικίδια τείνουν να είναι πιο αυτάρκη, πιο κοινωνικά και λιγότερο εγωιστικά από ό,τι παιδιά χωρίς κατοικίδια. Σε μια γερμανική έρευνα, το 90% των γονιών θεώρησαν ότι ο σκύλος τους έπαιξε εκπαιδευτικό ρόλο για τα μικρά παιδιά και βελτίωσε την ποιότητα ζωής του. Γενικότερα όμως η προσφορά τους στην υγεία όλων των ηλικιακών ομάδων θεωρείται ανεκτίμητη. Μια μελέτη νέων ανθρώπων από μεγάλες πόλεις βρήκε ότι εκείνοι που είχαν σκύλους ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή και είχαν πιο θετική σχέση με τους ενήλικες. Οι σκύλοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εγκληματικότητας και στη θεραπεία ναρκομανών. Η ιδιοκτησία ενός σκύλου, περισσότερο από άλλο ζώο, ενεργοποιεί τον ιδιοκτήτη του. Τον βάζει στην καθημερινή διαδικασία να βγουν μαζί έξω, να αγοράσει φαγητό, να του το ετοιμάσει, με αποτέλεσμα την παρακίνηση στην άσκηση. Η ρουτίνα, η αίσθηση του σκοπού και το αίσθημα εκπλήρωσης δίνει νόημα στη ζωή, ιδίως σε περιπτώσεις μοναχικών ανθρώπων. Και μην ξεχνάτε ότι η βόλτα στο πάρκο ή η επίσκεψη στον κτηνίατρο δίνουν την ευκαιρία για γνωριμία και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

children_and_pets_30

Γάτα
Ανυπότακτη από τη φύση της, αλλά καθόλου φειδωλή σε χάδια και ζεστασιά, η γάτα προσφέρει θαλπωρή και χαλάρωση. Δεν απαιτεί πολλά για την καθημερινή φροντίδα της πέρα από το φαγητό της, οπότε ίσως απευθύνεται περισσότερο σε άτομα που για μια περίοδο της ζωή τους δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν ένα κατοικίδιο με υψηλή φροντίδα. Έχει διαπιστωθεί ότι όταν οι ασθενείς ή οι τραυματίες έχουν τη συντροφιά μιας γάτας επιτυγχάνεται νωρίτερα η επούλωση των τραυμάτων τους.

Άλογα
Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη θεραπεία με την εκπαίδευση, την άθληση και την ψυχαγωγία. Εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1983 και απευθύνεται σε άτομα με νοητικές, σωματικές, μαθησιακές, νευρολογικές ή ψυχολογικές δυσκολίες.
Αυτά που προσφέρει είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε πολλές ευπαθείς ομάδες:
• ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας και της υπομονής
• ανάπτυξη του αυτοελέγχου, του αυτοσεβασμού και της υπευθυνότητας
• ελάττωση της εσωστρέφειας
• ξεπέρασμα διαφόρων φοβιών
• αυτογνωσία
• κινητοποίηση
• καλλιέργεια της επικοινωνίας
• ανάπτυξη της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της κοινωνικοποίησης
• βελτίωση του ελέγχου της κεφαλής, του κορμού και της λεκάνης
• προώθηση της σωστής στάσης του σώματος
• βελτίωση της ισορροπίας
• βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και της αντοχής

Ακόμη…
• Μελέτη που δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ έδειξε επίσης ότι τα μικρά ζώα όπως οι σκίουροι, οι κουκουβάγιες και τα ρακούν μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία παιδιών με συναισθηματικά και συμπεριφοριστικά προβλήματα. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος και τις αλλεργίες στα μικρά παιδιά.
• Ένα άλλο ερευνητικό σχέδιο ανακάλυψε ότι ένα γκρουπ ηλικιωμένων σε γηροκομεία στους οποίους δόθηκαν παπαγαλάκια αντεπεξήλθε καλύτερα σε όλους τους τομείς της υγείας του.
• Η παρακολούθηση των ψαριών ενός ενυδρείου μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Η χαλάρωση που αισθανόμαστε τότε μπορεί να μετρηθεί και δείχνει χαμηλό καρδιακό παλμό και πτώση στην αρτηριακή πίεση.
• Προσέξτε τα εξωτικά άγρια ζώα που συλλαμβάνονται σε περιοχές της Aφρικής, της Aσίας και της Nοτίου Aμερικής και πωλούνται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια και επικίνδυνους ιούς, οι οποίοι να μεταπηδήσουν στους ανθρώπους και στα εγγενή ζώα, οπότε δεν θεωρούνται τα καταλληλότερα κατοικίδια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.