Τα κινούμενα σχέδια επηρεάζουν την αντίληψη των παιδιών;

mickeyΠολλοί γονείς θεωρούν ότι τα κινούμενα σχέδια και τα βιβλία για παιδιά αποτελούν ακίνδυνο τρόπο διασκέδασης και τα βοηθούν στη διαδικασία της μάθησης.

Όμως, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Mickey Mouse ή ο Winnie the Pooh μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αντίληψη των παιδιών για τον κόσμο, αφού τα ζώα δεν μιλούν ή δεν φορούν ρούχα στην πραγματική ζωή.

Η αμφιλεγόμενη μελέτη αναφέρει ότι τα βιβλία, ειδικότερα εκείνα που απεικονίζουν ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, οδηγούν σε μία λιγότερο πραγματική μάθηση μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 ετών και κάτω.

Παρά το γεγονός ότι προκάλεσαν την οργή εκατομμυρίων γονέων που μεγάλωσαν με αυτά τα βιβλία και συνεχίζουν να τα διαβάζουν στα παιδιά τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναφέρουν ότι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν βιβλία προσαρμοσμένα στον πραγματικό κόσμο.

Winnie-The-Pooh-Wallpaper-HD

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών, διαβάζοντας σε ορισμένα από αυτά βιβλία με ιστορίες πραγματικών ζώων, ενώ για κάποια άλλα επέλεξαν βιβλιογραφία που περιείχε ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια έλεγξαν τις γνώσεις τους σχετικά με την άγρια φύση, παρατηρώντας ότι εκείνα που διάβασαν για πραγματικά ζώα είχαν μεγαλύτερες ικανότητες μάθησης και κατανόησης.

Τα ζώα που μιλάνε στα παραμύθια χρονολογούνται πίσω στην Αρχαία Ελλάδα και τους μύθους του Αισώπου. Υπάρχει, επίσης, μια τεράστια ποικιλία σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά που παρουσιάζουν τα ζώα να περπατούν, να μιλάνε, να φορούν ρούχα και να έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα στα κινούμενα σχέδια της Disney.

Η ψυχολόγος Patricia Ganea αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Psychology»: “Oι γονείς δεν χρειάζεται να σταματήσουν την ανάγνωση αυτών των βιβλίων στα παιδιά τους, αλλά να προσθέσουν και ιστορίες με πιο ρεαλιστικές ερμηνείες των ζώων”.