Τα κορίτσια με επικριτικές μαμάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν

Τα κορίτσια που διανύουν την ηλικία της προεφηβείας και έχουν μια αρκετά επικριτική μαμά, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, υποστηρίζει νέα έρευνα.Η επικεφαλής της έρευνας, Kiera M. James, από το Πανεπιστήμιο του Binghamton στη Νέα Υόρκη ανέφερε σχετικά: «Η έρευνα μου επικεντρώνεται στις σκέψεις αυτοτραυματισμού σε νεαρή ηλικία. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι διαπροσωπικές σχέσεις γονέα και παιδιού και το πώς αυτές επηρεάζουν την ανάπτυξη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά των παιδιών».Οι περισσότερες έρευνες που ασχολούνταν με το θέμα του αυτοτραματισμού στα παιδιά εστίαζαν κυρίως σε εφήβους. «Αυτό είναι και το γεγονός που μας οδήγησε στο να εξετάσουμε το ενδεχόμενο παρόμοιες συμπεριφορές να υπάρχουν και στην παιδική ηλικία», συμπληρώνει η James.

Η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 204 παιδιά, ηλικίας 7 έως 14 ετών μαζί με τις μαμάδες τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το 60% των κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα και μεγάλωναν από μια επικριτική μαμά είχαν ιστορικό τουλάχιστον ενός -όχι επικίνδυνου για τη ζωή- αυτοτραυματισμού.Οι ερευνητές εκτίμησαν τη μητρική κριτική ζητώντας από τις μαμάδες να μιλήσουν για 5 λεπτά – χωρίς καμία διακοπή – για τις κόρες τους και πώς ήταν η σχέση τους. Τα λεγόμενά τους καταγράφηκαν και στη συνέχεια αποκωδικοποιήθηκαν σε «επίπεδα κριτικής».«Η έρευνά μας προτείνει ότι ανάμεσα στα παιδιά, τα κορίτσια με μια επικριτική μαμά ήταν πιθανότερο να έχουν ιστορικό αυτοτραυματισμών σε σχέση με τα κορίτσια που δεν είχαν επικριτική σχέση με την μαμά τους. Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτά ήταν συγκεκριμένα στα κορίτσια και δεν ήταν τόσο αξιοσημείωτα στα αγόρια», σημείωσε η επικεφαλής.Σε αυτή, όμως, όπως και σε κάθε έρευνα υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. «Η έρευνά μας είναι διατομική. Επικεντρωνόμαστε μόνο στη σχέση μαμάς – παιδιού, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στα αποτελέσματά της για να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα για τις τάσεις αυτοτραυματισμού των παιδιών. Χρειάζονται, λοιπόν, περαιτέρω μελέτες πάνω στο θέμα, καθώς και έρευνες για το πώς επηρεάζουν και οι άλλες σχέσεις με τους ενήλικες τη ζωή του παιδιού».

Τι σημαίνει, όμως, επικριτικός γονιός; Η ψυχολόγος κ. Βασιλική Παππά δίνει εδώ έναν σαφή ορισμό και διαχωρισμό ανάμεσα στον επικριτικό και τον στοργικό γονέα:

“Ο Κριτικός Γονέας είναι μια εσωτερική φωνή που μας συμβουλεύει, μας ελέγχει, μας θέτει απαγορεύσεις και μας κατηγορεί αν κάνουμε κάτι που δεν συντάσσεται με τις κοινωνικές συμβάσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνώνυμος με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή με καταστροφικές προσδοκίες που προκαλούν άγχος. Ο Κριτικός Γονέας μπορεί να είναι επικριτικός είτε προς τον εαυτό είτε προς τους άλλους. Πρόκειται για ένα σύνολο κριτικών και ελεγκτικών απόψεων, οι οποίες ακούγονται σαν μια εσωτερική, γονική φωνή. Είναι ένας εσωτερικός εκφοβιστής που μας εμποδίζει να κάνουμε καλές σκέψεις για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Αυτή η εσωτερική φωνή συνήθως λέει:«Είσαι κακός»«Είσαι άσχημος»«Είσαι τρελός, παράλογος»«Είσαι ανόητος»«Είσαι καταδικασμένος, άρρωστος, αυτοκαταστροφικός»Το γενικότερο μήνυμα που μας μεταφέρει είναι ότι δεν θα αγαπηθούμε και ότι θα αποκλειστούμε από το κοινωνικό σύνολο.” Πηγή:psypost.org