Τα κρατήματα αναπνοής στα παιδιά – Ποια η σχέση τους με την επιληψία

Τα κρατήματα αναπνοής είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μη επιληπτικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Ο Μηνάς Καπετανάκης MD, PhDc, Παιδίατρος-Παιδονευρολόγος, μάς μιλά για το φαινόμενο αυτά στα παιδιά.

Οι κρίσεις αυτές εμφανίζονται συνήθως στην ηλικία των 6 μηνών και σταματούν συνήθως στην ηλικία των 5 ετών, είναι όμως πιο συνηθισμένες στις ηλικίες μεταξύ 1-2  ετών όπου είναι ταυτόχρονα και η ηλικία αντιπαράθεσης του παιδιού με τους γονείς του.

Περίπου το 25% έχει οικογενειακό ιστορικό με παρόμοια φαινόμενα.

Τι ακριβώς είναι
Η έντονη συναισθηματική φόρτιση κάνει το παιδί να χάσει την αναπνοή του και/ή να χάσει τις αισθήσεις του και ενδεχομένως να εμφανίσει σπασμούς που μοιάζουν με επιληπτική κρίση.

Τύποι
Κυανές κρίσεις (Blue spells) αποτελούν περίπου το 60%.
Ωχρές κρίσεις (White spells) αποτελούν περίπου το 20%.
Γύρω στο 20% των παιδιών εμφανίζουν και τους δύο τύπους.
Συμπτώματα
Ένα τυπικό επεισόδιο ξεκινά συνήθως με έντονο θυμό, πόνο ή φόβο με συνέπεια το παιδί να κλάψει ή να φωνάξει και στην συνέχεια να χάσει την αναπνοή του ή/και να λιποθυμήσει. Το παιδί μπορεί να εμφανίσει τονικοκλονικούς σπασμούς και στα τέσσερα
άκρα που μοιάζουν πολύ με επιληπτικές κρίσεις.

Ένα επεισόδιο μπορεί επίσης να εκδηλωθεί επειδή το παιδί έκανε κάτι και ντρέπεται, έριξε για παράδειγμα κάτι κάτω ή έσπασε κάτι.
Πιο συγκεκριμένα οι κυανές κρίσεις συνήθως προκαλούνται από έντονο θυμό ή πόνο, το παιδί κλαίει δυνατά, η αναπνοή του σταματάει στην εκπνοή και το δέρμα αποκτά μία κυανή χροιά. Το παιδί μπορεί να λιποθυμήσει και να εμφανίσει τονικοκλονικούς
σπασμούς. Η κρίση μπορεί και να σταματήσει πριν το παιδί λιποθυμήσει. Όλο τοεπεισό διο κρατάει συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό.

Το παιδί συνήθως συνέρχεται μέσα σε μερικά λεπτά.
Οι ωχρές κρίσεις συνήθως προκαλούνται από πόνο ή φόβο. Το δέρμα του παιδιού γίνεται ξαφνικά ωχρό, μπορεί να λιποθυμήσει και να παρουσιάσει τονικοκλονικούς σπασμούς διάρκειας μερικών δευτερολέπτων. Όλο το επεισόδιο κρατά συνήθως 10-30
δευτερόλεπτα. Το παιδί συνήθως είναι κουρασμένο μετά από μία κρίση.

 
Αίτια
Η έντονη συναισθηματική φόρτιση μέσω των δύο αυτών μηχανισμών -που αν και διαφορετικοί- οδηγούν σε αιφνίδια και στιγμιαία μείωση της κυκλοφορίας του αίματος προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό έχει αποτέλεσμα την ανοξία με συνέπεια τη λιποθυμία και μερικές φορές τους τονικοκλονικούς σπασμούς. Τα φαινόμενα αυτά είναι στατιστικά πιο συνηθισμένα σε παιδιά με έλλειψη σιδήρου.

Αντιμετώπιση
Τα παιδιά αυτά πρέπει να διερευνώνται γιατί η διαφορική διάγνωση για τα συμπτώματα αυτά είναι η επιληψία και ορισμένες καρδιολογικές παθήσεις. Επίσης μερικά από αυτά τα παιδιά έχουν έλλειψη σιδήρου. Θεραπεία με αντιεπιληπτικά
φάρμακα δεν συνίσταται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.