Αρχική Infokids Υγεία Τα μικρά παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος;

Τα μικρά παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος;

451934762_oΕκτός από τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, τα μικρά παιδιά που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος στη μετέπειτα ζωή τους, προειδοποιούν οι ερευνητές στο ηλεκτρονικό περιοδικό European Respiratory Journal.

Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν 6.160 μητέρες και τα παιδιά τους και μέσω ενός ερωτηματολογίου συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη δύσπνοια και άλλα συμπτώματα άσθματος κάθε χρόνο από την ηλικία του ενός έως των έξι ετών.

Τα παιδιά που μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι με τον έναν ή και με τους δύο γονείς κατά τη βρεφική ηλικία -περίπου στην ηλικία των δύο μηνών- δεν διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο δύσπνοιας και δεν διαγνώστηκαν με άσθμα κατά τα πρώτα έξι έτη της ζωής τους. Όμως, το ίδιο δεν συμβαίνει για τα παιδιά ηλικίας 2 ετών που κοιμούνται με τους γονείς τους, τα οποία μπορούν να εμφανίσουν άσθμα στην ηλικία των 3-6 ετών.

Ο Dr. Maartje Luijk, από το Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, υποστηρίζει ότι: «Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των παιδιών που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους στην ηλικία των δύο ετών και της εμφάνισης άσθματος αργότερα στην παιδική ηλικία.

Θεωρούμε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι γονείς παίρνουν την απόφαση να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι με το παιδί τους, προκειμένου να παρακολουθούν τα πιθανά συμπτώματα του άσθματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν εξηγούν καμία σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων του άσθματος που προϋπάρχουν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και του μοιράσματος του κρεβατιού στην ηλικία των δύο ετών».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση του άσθματος εξαιτίας του ύπνου των παιδιών μαζί με τους γονείς.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.