- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Tα νεότερα για την 16χρονη που νοσηλεύεται με σύφιλη – Η πληγή που πρέπει να προσέξετε – Ο κίνδυνος επιπλοκής

Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση ότι μια 16χρονη νοσηλεύεται με σύφιλη στο Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα. [2]  Η έφηβη σύμφωνα με το ρεπορτάζ  μεταφέρθηκε εκεί από Ίδρυμα στο οποίο διαμένει, όταν αιματολογικές εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι πάσχει από σύφιλη.

Ο εφιάλτης της σύφιλης

Πολλοί ανησύχησαν για το γεγονός ότι μια έφηβη διαγνώστηκε με αυτό το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.  Όπως αναφέρει στο thebest.gr [3] η διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής, Σοφία Γεωργίου, «H 16χρονη μπήκε σε μονόκλινο δωμάτιο ενώ αυτή τη στιγμή, αφού δεν εμφανίζει βλάβες λόγω της νόσου, δεν μπορεί να την μετάδοση παρά μόνο με μετάγγιση αίματος». Παράλληλα, όπως αναφέρει, η σύφιλη δεν είναι μία ξεχασμένη νόσος ενώ στο νοσοκομείο του Ρίου τα περιστατικά είναι συχνά.

Όπως εξηγεί, «τα περιστατικά σύφιλης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις και σε νέα παιδάκια ακόμα. Το συγκεκριμένο παιδί, η 16χρονη, δεν έχει βλάβες ενώ την ασθένεια έδειξαν οι εξετάσεις αίματος. Δεν γνωρίζουμε αν είχε βλάβες στο παρελθόν όμως αυτή τη στιγμή, μετά τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει. Θα πάρει την κατάλληλη αγωγή και δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα»

Η πληγή που πρέπει να προσέξετε

Η νόσος ξεκινάει με μία ανώδυνη πληγή συνήθως στα γεννητικά όργανα και εξελίσσεται σε στάδια, προσβάλλοντας όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τα έλκη που προκαλεί στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Μετά την αρχική μόλυνση, το βακτήριο της σύφιλης μπορεί να μείνει αδρανές στον οργανισμό για αρκετές δεκαετίες πριν ενεργοποιηθεί .

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η σύφιλη εξελίσσεται σε στάδια και τα συμπτώματά της ποικίλλουν σε κάθε στάδιο. Ορισμένες φορές ωστόσο, τα στάδια μπορεί να συμπέσουν και τα συμπτώματα να μην εκδηλωθούν με την ίδια σειρά. Υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης χωρίς την εκδήλωση κανενός συμπτώματος για πολλά χρόνια.

Πρωτογενής σύφιλη.Το πρώτο σημάδι της σύφιλης είναι μία μικρή πληγή, που αποκαλείται και σκληρό έλκος και εμφανίζεται στο σημείο όπου το βακτήριο πρωτοεισχώρησε στο σώμα. Αν και αρκετοί άνθρωποι εμφανίζουν μονάχα μία πληγή, κάποιοι άλλοι εκδηλώνουν αρκετές πληγές. Η πληγή παρουσιάζεται συνήθως τρεις βδομάδες από τη στιγμή της μόλυνσης. Πολλοί ασθενείς δεν παρατηρούν την πληγή, γιατί τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη και κρυμμένη μέσα στον κόλπο ή το ορθό έντερο. Η πληγή επουλώνεται από μόνη της μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Δευτερογενής σύφιληΜέσα σε μερικές βδομάδες από την επούλωση της αρχικής πληγής, μπορεί να εκδηλωθεί εξάνθημα αρχικά στον κορμό και στη συνέχεια σε όλο το σώμα, ακόμα και στις παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών. Το εξάνθημα αυτό συνήθως δεν προκαλεί κνησμό και μπορεί να συνοδεύεται από βλάβες που θυμίζουν μυρμηγκίες μέσα στο στόμα ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν ακόμα μυϊκούς πόνους, πυρετό, πονόλαιμο και πρήξιμο στους λεμφαδένες. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποχωρήσουν εντελώς μέσα σε λίγες βδομάδες και να υποτροπιάσουν αρκετές φορές μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Λανθάνουσα σύφιλη.Αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή, τότε η ασθένεια περνάει από τη δευτερογενή στη λανθάνουσα φάση, όπου παύουν να υπάρχουν συμπτώματα. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Τα συμπτώματα μπορεί να μην επανεμφανιστούν ποτέ, αλλά η νόσος μπορεί να περάσει και στο τριτογενές στάδιο.

Τριτογενής σύφιλη.Περίπου το 15-30% των ασθενών που δεν ακολουθούν θεραπεία για τη σύφιλη, παρουσιάζουν επιπλοκές που στα τελικά στάδια της νόσου μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο, τα νεύρα, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το συκώτι, τα οστά και τους συνδέσμους. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν πολλά χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Ανάλογα με τον εντοπισμό της βλάβης, η ασθένεια παίρνει και την αντίστοιχη ονομασία, με πιο χαρακτηριστικές την καρδιαγγειακή σύφιλη, τη νευροσύφιλη και τη σύφιλη των οστών.

Συγγενής σύφιλη.Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που πάσχουν από σύφιλη, είναι πιθανό να μολυνθούν μέσω του πλακούντα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα περισσότερα νεογνά με συγγενή σύφιλη δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, αν και ορισμένα εμφανίζουν εξάνθημα στις παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών τους. Αν η νόσος εξελιχθεί, μπορεί να προκαλέσει κώφωση, καθώς και δυσμορφίες στα δόντια και τη μύτη.

ΑΙΤΙΕΣ

Η αιτία της σύφιλης είναι ένα βακτήριο που λέγεται Treponema pallidum. Η πιο κοινή οδός μετάδοσης της νόσου είναι με την επαφή μιας βλάβης ενός ασθενούς. Το βακτήριο εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από μικρές πληγές ή κοψίματα που υπάρχουν στο δέρμα ή τις βλεννόγονους μεμβράνες.

Η σύφιλη είναι μεταδοτική στο πρωτογενές και το δευτερογενές στάδιό της, και ορισμένες φορές στην αρχή της λανθάνουσας φάσης. Δεν μπορεί να μεταδοθεί με το άγγιγμα ή τη χρήση ενός μολυσμένου ενδύματος, μαχαιροπίρουνου, πόμολου, τουαλέτας, μπανιέρας ή πισίνας. Σε περίπτωση θεραπείας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επαναμόλυνσης αν ο θεραπευμένος ασθενής έρθει εκ νέου σε επαφή με μία ξένη πληγή σύφιλης.

Οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση της σύφιλης είναι:

Eπιπλοκές σύφιλης

Αν η σύφιλη δεν θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε όλο το σώμα. Η σύφιλη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό HIV, ενώ απειλεί τις γυναίκες με σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης. Η θεραπεία μπορεί να προλάβει μελλοντικές βλάβες, αλλά δεν μπορεί να διορθώσει ή να αναστρέψει βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί.

Νευρολογικά προβλήματα. Η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από προβλήματα στο νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλικό, μηνιγγίτιδα, κώφωση, διαταραχές στην όραση και άνοια.

Καρδιαγγειακά προβλήματα. Μπορεί να προκληθεί ανεύρυσμα και φλεγμονή στην αορτή (τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος), καθώς και σε άλλα αιμοφόρα αγγεία. Η σύφιλη μπορεί επίσης να επιφέρει βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς.

Μόλυνση HIV. Έχει υπολογιστεί ότι οι ενήλικες με σεξουαλικά μεταδιδόμενη σύφιλη ή άλλα έλκη στα γεννητικά όργανα έχουν 2 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν με τον ιό HIV. Μία πληγή της σύφιλης αιμορραγεί εύκολα, παρέχοντας έτσι μία οδό στον ιό HIV για να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Επιπλοκές στην κύηση και τον τοκετό. Αν μία γυναίκα είναι έγκυος, τότε μπορεί να μεταδώσει τη σύφιλη στο αγέννητο μωρό της. Η συγγενής σύφιλη αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας και θανάτου του νεογνού μέσα στις πρώτες μέρες της ζωής του.

Διαβάστε επίσης:

Κοτόπουλο λεμονάτο με κολοκυθάκια [4]

Αλαλούμ με τα ευρήματα για τη Τζωρτζίνα – Βρέθηκαν φιαλίδια αίματος του παιδιού σε άλλα νοσοκομεία [5]

Tα νεότερα για την 16χρονη που νοσηλεύεται με σύφιλη – Η πληγή που πρέπει να προσέξετε – Ο κίνδυνος επιπλοκής [6]

Ανατροπή με την αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη – Βασικός μάρτυρας πέφτει σε αντιφάσεις [7]