Τα παιδιά ανακαλύπτουν «το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής» σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του σήμερα τους δημοσιογράφους για να μας παρουσιάσει το πρωτοποριακό έκθεμά του «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής» που στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών Δημοτικού με τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής, στην ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων και στην ανάγνωριση της σημασίας της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία του οργανισμού και παράλληλα όλες τις σχετικές δράσεις του Μουσείου για να αποκτήσουν τα Ελληνόπουλα ορθή διατροφική συμπεριφορά. Το έκθεμα έχει σχεδιαστεί από διεπιστημονική ομάδα και ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες παιδαγωγικές και μουσειολογικές αρχές με την υπογραφή αξιοπιστίας των ανθρώπων της ΑΒ Βασιλόπουλος και του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Η ΑΒ Βασιλόπουλος, με το βλέμμα στραμμένο στις γενιές του αύριο, θέτει τα θεμέλια ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά την αξία της υγιεινής διατροφής.

Στην ομιλία της η κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, τόνισε την ανάγκη τα Ελληνόπουλα να πάψουν να καταγράφουν αρνητικές “πρωτιές” ως τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης, να πάψουν να καταναλώνουν τυποποιημένα τρόφιμα, πλούσια σε αλάτι και λίπη και να επιστρέψουν στο παραδοσιακό τρόπο διατροφής.  Οι δράσεις του Ελληνικού Παιδικού Μουσείο που προωθούν την ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τα σχολικά γεύματα που διανείμονται σε πολλά σχολεία της χώρας είναι σπουδαίες πρωτοβουλίες που εμμέσως ωθούν τα παιδιά να «διδάσκουν» τους γονείς την υγιεινή διατροφή, γεγονός που εκπλήσσει ευχάριστα, οδηγώντας συχνά και την οικογένεια σε άμεση απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Στην συνέχεια περιηγηθήκαμε στους χώρους του Μουσείου και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πώς τα παιδιά μέσω της επαφής τους με τα εκθέματα της διατροφής θα μάθουν από μικρά να υιοθετούν ορθα διατροφικά πρότυπα.

Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής» διανέμεται σε κάθε λιλιπούτειο επισκέπτη και εναλλάσσεται ανά εποχή ούτως ώστε το παιδί να συνειδητοποιήσει την εποχικότητα και την εντοπιότητα των τροφών, να διακρίνει τις κατηγορίες των τροφίμων, να εμπλουτίσει τις διατροφικές του συνήθειες και να αναπτύξει το αίσθημα του ενεργού και υπεύθυνου καταναλωτή. Το φυλλάδιο που έχει σχεδιαστεί από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με την επιστημονική συνδρομή του Ινστιτούτου Prolepsis και την υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος συμπληρώνει την ευχάριστη εκπαιδευτική εμπειρία.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία των τροφίμων, ευαισθητοποιούνται στη μεσογειακή διατροφή, αντιλαμβάνονται το ταξίδι των τροφίμων και εξοικειώνονται με υγιεινές επιλογές.

Μπαίνουν μέσα στη μικρογραφία ενός super market που έχει στηθεί στους χώρους του Μουσείου, έχοντας πρώτα προμηθευτεί κατά την είσοδό τους το ειδικό φυλλάδιο  «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής» και έτσι γνωρίζουν πάντα ποια τρόφιμα μπορούν να αγοράσουν βάσει εποχής.

Με τμήματα όπως κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, φρούτα και λαχανικά, βασικά τυποποιημένα προϊόντα και πολλά ακόμη, μικροί και μεγάλοι παίζουν ρόλους και γίνονται εργαζόμενοι ή πελάτες, συνεργάζονται, επικοινωνούν μεταξύ τους και περνούν ποιοτικό χρόνο.

Βγαίνοντας από το μίνι μάρκετ έκθεμα, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν διατροφικά παιχνίδια και να μάθουν ακόμα περισσότερα για την αξία της σωστής διατροφής.

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας από 3 έως 12 ετών  (Τετάρτη 11:00 – 19:00, Πέμπτη έως Κυριακή 11:00- 15:00), και τα Σαββατοκύριακα θα αξιοποιείται κυρίως από οικογένειες και εξωσχολικές ομάδες.

Γνωρίστε τη μουσειοσκευή «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής»

Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η δημιουργία της μουσειοσκευής «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής»  πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και διατίθεται δωρεάν στα σχολεία που ενδιαφέρονται να την φιλοξενήσουν.Η μουσειοσκευή αποτελείται από έξι ενότητες καθεμιά από τις οποίες έχει προτεινόμενες δραστηριότητες βιωματικού και ερευενητικού χαρακτήρα. Η Μουσειοσκευή «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής» έχει δημιουργηθεί σε τρία αντίτυπα και τη τρέχουσα σχολική χρονιά αναμένεται να αξιοποιηθεί περίπου από 1.500 παιδιά.

Ανακαλύψτε το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής» στο διήμερο «Αφιέρωμα στη διατροφή» (8-9/12)

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και η ΑΒ Βασιλόπουλος εγκαινιάζουν το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής» και προσκαλούν τα παιδιά ηλικίας 3 έως 12 χρόνων και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν σε ένα διήμερο γεμάτο εκδηλώσεις για τη διατροφή στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 και είναι ανοιχτές για το κοινό. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιούνται είτε με ελεύθερη ροή είτε με δήλωση συμμετοχής και σε οργανωμένες ομάδες.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη ενώ οι δηλώσεις για τα προγράμματα που απαιτείται δήλωση συμμετοχής γίνονται την ίδια μέρα στην υποδοχή του Μουσείου.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ