Tα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό και τα συναισθήματά τους στα εργαστήρια του Ανοιχτού Σχολείου

Ο Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτού Σχολείου νοιάζεται ιδιαιτέρως για τα παιδιά θέλοντας να τα βλέπει χαρούμενα, να γελάνε, ναπαίζουνε, να δημιουργούν. Κύριος στόχος των εργαστηρίων που φιλοξενεί τη φετινή χρονιά είναι τα χαρούμενα παιδιά, με αυτοεκτίμηση που μπορούν και εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

«Ταξιδεύοντας σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους»
Συναντήσεις:
Κάθε Πέμπτη 17:30-18:30

Απευθύνεται:
Σε παιδιά 3-6 ετών

Στον Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασης τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους. Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν , πειραματίζονται, ευχαριστιούνται, απογοητεύονται και ανακαλύπτουν σιγα-σιγα τον εαυτό τους και τον κόσμο που τους περιβάλλει. Γι αυτό το λόγο σχεδιάσαμε ένα εργαστήριο που τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από το παιχνίδι κάθε μήνα να εξερευνούν και κάτι διαφορετικό.
Με εργαλείο μας ένα διαφορετικό σχέδιο εργασίας κάθε μήνα – για την φύση, τα ζώα, τον άνθρωπο, και πολλά άλλα – τα παιδιά θα μαθαίνουν παίζοντας, θα αποκτούν νέους φίλους, θα μαθαίνουν πώς να συνεργάζονται και να περνάνε καλά ενώ παράλληλα θα αναπτύσσονται πολλές διαφορετικές τους πλευρές (νοητικά, συναισθηματικά, ψυχοκοινωνικά, καλλιτεχνικά)

«Παίζω, παίζω και μαθαίνω… για το σχολειό με εκπαιδεύω»
Συναντήσεις:
Κάθε Πέμπτη 18:30-19:30

Απευθύνεται:
Σε παιδιά 5-6 ετών
Η πρώτη δημοτικού αποτελεί τη βάση της σχολικής πορείας ενός μαθητή. Το μοναδικό επίσημο κριτήριο εισαγωγής των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η ηλικία. Το πιο σημαντικό κριτήριο όμως είναι κατά πόσο το παιδί μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στα μαθήματα και τις σχολικές του υποχρεώσεις, δηλαδή πόσο έτοιμος είναι για το σχολείο.
Για παράδειγμα:
– Μπορεί το παιδί να αφηγηθεί μια απλή μικρή ιστορία;
(πχ. πως πέρασε τη μέρα του)
– Ανταποκρίνεται σε σύνθετες εντολές;
(πχ. Σχεδίασε ένα μεγάλο μύλο σε ένα λευκό χαρτί)
– Μπορεί αν βρει λέξεις που αρχίζουν από ένα ήχο;
(π.χ. από Α ….. αεροπλάνο
– Συγκεντρώνεται εύκολα;
Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η ομαλή εισαγωγή του παιδιού στην Α’ δημοτικού – τόσο για γνωστικούς όσο και για συναισθηματικούς λόγους- αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας των παιδιών για το σχολείο.
Μέσα από παιδαγωγικά παιχνίδια, παραμύθια, κουκλοθέατρό, ηλεκτρονικό υλικό και πολλά άλλα, τα παιδιά θα κάνουν αρκετές προ γραφικές ασκήσεις , θα αφομοιώσουν προ μαθηματικές έννοιες , θα αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους, θα εξασκήσουν την μνήμη τους, θα εκπαιδευτούν στη σωστή χρήση του προφορικού λόγου και θα έχουν μια πρώτη , ευχάριστή επαφή με παιδικά βιβλία.

bubbles-3

«Ομαδούλα ομαδούλα η μικρή μου παρεούλα!!!»
Συναντήσεις:
Δευτέρες 10:00-12:00

Απευθύνεται:
Σε παιδιά 3-6 ετών
Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη του κάθε παιδιού είναι η πρώτη του επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Στον Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο δημιουργήσαμε ένα εργαστήριο για παιδιά προσχολικής ηλικίας που στόχο έχει να συμβάλει στην ομαλή κοινωνικοποίηση και στην συναισθηματική ανάπτυξη παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά αρχίζουν σταδιακά να αναγνωρίζουν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, νιώθουν ελεύθερα να εξωτερικεύσουν τους προβληματισμούς τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να δημιουργούν και να διατηρούν κοινωνικές σχέσεις, να λειτουργούν με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Η μικρή ομάδα, το ασφαλές περιβάλλον και η φροντίδα της συντονίστριας συμβάλουν στο να είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με ομάδα συνομηλίκων μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.

Η αλυσίδα των συναισθημάτων
Συναντήσεις:
Σάβ.17/10/15, 11:00-12:00
Σαβ.21/11/15,11:00-12:00

Απευθύνεται:
Σε γονείς και παιδιά 3-7 ετών
Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια παρέα παιδιών που αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων….

Με εργαλείο τους το κουκλοθέατρο, τη ζωγραφική, τις χειροτεχνίες, την δραματοποίηση και πολλά άλλα άρχισαν να εξερευνούν τα συναισθήματα, να κατανοούν πως νιώθουν και γιατί, να εκφράζονται και να ζητάνε βοήθεια όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Ένα εργαστήριο που μέσα από το παιχνίδι, την συνεργασία και τη δημιουργικότητα βοηθάει τα παιδιά να καλλιεργήσουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το εργαστήριο, το κόστος και τις εγγραφές επικοινωνήστε στο 210 66 40 433

Ανοιχτό Σχολείο,
Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία
210 6640433