- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα παιδιά ΔΕΝ ακούνε πια τα «Μην» και τα «Δεν» – Πώς να τους μιλάτε αποτελεσματικά

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα παιδιά δεν ακούνε άλλο τα «Μην» και τα «Δεν».

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν εκτίθεσαι συνεχώς σε ένα ερέθισμα χαλαρώνει έως και εξαφανίζεται η αντίδρασή σου σε αυτό, ή με άλλα λόγια αν ακούς κάτι συνέχεια από ένα σημείο και μετά δε δίνεις και τόση σημασία, δεν πολύ-ασχολείσαι κλπ.

Παράλληλα, τα «Μην» και τα «Δεν» αποτελούν αρνητική επικοινωνία και δημιουργούν αδικαιολόγητη [2] και ανούσια πίεση στις σχέσεις.

Η πίεση αυτή μάλιστα δε γίνεται αντιληπτή από τον πομπό, αλλά μόνο από το δέκτη. Για παράδειγμα, όταν λέμε «Μην τρέχεις στο σαλόνι!» η πρόθεσή μας είναι θετική – να προστατέψουμε το παιδί – και δεν καταλαβαίνουμε πως ακουγόμαστε επικριτικοί, θυμωμένοι και κακοπροαίρετοι, ενώ παράλληλα προκαλούμε στο παιδί θυμό, ή και ματαίωση.

Σκεφτείτε τα «Μην» και τα «Δεν» σε άλλο πλαίσιο για να καταλάβετε πόσο – χωρίς λόγο κι αιτία – χαλάνε την επικοινωνία.

«Δε θέλω γάλα στον καφέ μου», «Δε μου αρέσει ο τόνος στη σαλάτα», «Δε φοράω φούστες» κλπ. Πώς θα ακουγόμασταν σε σερβιτόρους και πωλητές σε αυτά τα πλαίσια;

Με άλλα λόγια, λέμε στα παιδιά τί να κάνουν, όχι τι να μην κάνουν. Μπορούν καλύτερα να ακολουθήσουν μια οδηγία όταν έχουμε μια σαφή εικόνα [3] -> “Μην χοροπηδάς στον καναπέ -> Στον καναπέ καθόμαστε.”

Τι κάνουμε λοιπόν; Δύο πράγματα: «Προτείνουμε κάτι» και «Δίνουμε μια Εναλλακτική».

«Δεν τρέχουμε στο σαλόνι!» -> «Στο σαλόνι περπατάμε, θα τρέξεις το απόγευμα στο πάρκο»

«Δεν τρώμε γλυκά πριν το φαγητό!» -> «Το γλυκό αυτό θα σε περιμένει εδώ να το φας μετά το φαγητό, αν πεινάς μπορείς να φας και τώρα το φαγητό σου»

«Δε σκαρφαλώνουμε εκεί πάνω!» -> «Σκαρφαλώνουμε μέχρι αυτό το κλαδί\σημείο»

«Μη φωνάζεις!» -> «Όταν κοιμάται ο αδερφός σου έχουμε την απαλή φωνή, κράτα τη δυνατή φωνή για το απόγευμα»

Νομίζω δε χρειάζονται άλλα παραδείγματα. Υπογραμμίζω εδώ πως η προτροπή αυτή δεν εξασφαλίζει πως το παιδί θα μας ακούσει. Εξασφαλίζει θετικότερο κλίμα στο σπίτι αλλά και στην τάξη και λιγότερο θυμό κι επικριτικότητα [4]να πλανώνται στον αέρα.

Plus το σύστημα δουλεύει και σε όλες τις άλλες μορφές σχέσεων… Δοκιμάστε το και καλή επιτυχία!

Πηγή: Μικρό Βουνό [5]