Αρχική Σχολή Γονέων Τα παιδιά διώχνουν το φόβο τους και μας αφυπνίζουν για το bullying με ένα παραμύθι!

Τα παιδιά διώχνουν το φόβο τους και μας αφυπνίζουν για το bullying με ένα παραμύθι!

pulling hair 79841443Μέχρι πριν από λίγο καιρό το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) φαινόταν ως κάτι "μακρινό", κάτι που συμβαίνει έξω από το σπίτι μας, έξω από την ελληνική κοινωνία. Χρειάστηκαν τα δυσάρεστα γεγονότα του περασμένου χειμώνα για να μας "ταρακουνήσουν", για να μας κάνουν να δούμε το πρόβλημα από μια άλλη οπτική και να αναλάβουμε δράση για την εξάλειψη του φαινομένου. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να αντιμετωπίσεις το "κακό", ακόμα κι αν δεν προλάβεις το πρόβλημα από τη "ρίζα" του, προκειμένου να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η έγκαιρη αναγνώριση του θύματος σχολικού εκφοβισμού είναι η αρχή της αντιμετώπισης του προβλήματος. "Τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών κι αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από παιδοψυχιάτρους, τότε μπορεί το πρόβλημα να τους ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε απλό ούτε και εύκολο. Αντίθετα, είναι σύνθετο και δύσκολο λόγω της ψυχοσύνθεσης των θυμάτων. Η αντιμετώπισή του απαιτεί τη συνεργασία μαθητών, γονέων, καθηγητών και ειδικών ψυχικής υγείας», αναφέρει η παιδοψυχίατρος κα. Μερσύνη Αρμενάκα.

Όπως αναφέρουν οι παιδοψυχίατροι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρώτα θα πρέπει να γίνει γνωστό στους γονείς ή στους καθηγητές, πράγμα δύσκολο καθώς τα θύματα δύσκολα μιλάνε. Υπάρχουν όμως τρόποι οι γονείς να αντιληφθούν τι συμβαίνει στο παιδί τους, αρκεί να είναι παρατηρητικοί, εάν για παράδειγμα έχει σκισμένα ή τσαλακωμένα ρούχα, κατεστραμμένα βιβλία και απώλειες χωρίς να δίνονται λογικές εξηγήσεις, εάν δεν φέρνει συμμαθητές στο σπίτι και φοβάται να πάει στο σχολείο. Η πτώση των σχολικών επιδόσεων και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, η μειωμένη όρεξη για φαγητό και ο ανήσυχος ύπνος με εφιάλτες και πιθανά κλάματα θα μπορούσαν κι αυτά να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια για τους γονείς.

εξώφυλλο"Τον φόβο τον διώχνουμε από μέσα μας, όταν δεν τον φοβόμαστε, όταν μιλάμε, όταν κάνουμε κάτι για να τον διώξουμε μακριά μας..."

Πολλά ειπώθηκαν, πολλά γράφτηκαν και πολλές ήταν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το φαινόμενο bullying. Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, οι άνθρωποι έτοιμοι να βοηθήσουν είτε ατομικά είτε συλλογικά σε κάθε προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων λοιπόν, τα καταστήματα Public θέλησαν να πραγματοποιήσουν μια πρωτότυπη δράση με συμμετέχοντες παιδιά ηλικίας 7-12 ετών και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και του φόβου.

Έτσι, διοργάνωσαν ένα δημιουργικό εργαστήρι γραφής με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός και λογοτεχνία», που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα του Βόλου το χρονικό διάστημα του περασμένου Μαρτίου-Μαΐου. Μέσα από τη ζωγραφική, τη συζήτηση, το τραγούδι και το παιχνίδι, τα παιδιά ενημερώθηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, όξυναν τη φαντασία τους και καλλιέργησαν το συγγραφικό τους ταλέντο. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις, τα παιδιά με την καθοδήγηση του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, έμαθαν τι είναι σχολικός εκφοβισμός (bullying), συζήτησαν, αναζητώντας λύσεις για παρόμοιες καταστάσεις που δυστυχώς έχουν βιώσει τα ίδια ή συμμαθητές τους στο σχολείο και με οδηγό τη φαντασία τους έγραψαν μια ανθολογία παραμυθιών με τίτλο «Διώξε τον φόβο σου με ένα παραμύθι».

Χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω κάποια από τις εκπληκτικές ιστορίες των παιδιών που συμμετείχαν στο εργαστήρι κι έτσι, ανοίγοντας σε μια τυχαία σελίδα του βιβλίου, έπεσα πάνω στο συγκεκριμένο απόσπασμα που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις και να μας κινητοποιήσει:

"Σε ένα μακρινό χωριό της Αφρικής άνοιξε ένα σχολείο για τιγράκια. Μια μέρα όμως μια οικογένεια ελεφάντων μετακόμισε στο σπιτάκι δίπλα από το σχολείο κι έτσι το μικρό τους ελεφαντάκι αναγκάστηκε να εγγραφεί στο σχολείο με τα τιγράκια. Εκεί όμως όλοι τον κορόιδευαν και τον έλεγαν "βαρέλα".

Το μικρό ελεφαντάκι καθόταν μέσα στην τάξη σε όλα τα διαλείμματα, έκλαιγε και ρουφούσε με δύναμη την προβοσκίδα του. Ώσπου αποφάσισε να μιλήσει στους γονείς του, τους ελέφαντες..."

... η συνέχεια σε όλα τα καταστήματα Public με την αγορά σχολικών ειδών για τη νέα σχολική χρονιά! Γιατί είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.