Τα παιδιά είναι πανέτοιμα για παιχνίδια με φως (9,10,11/7)

therina mmst1Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί τους μικρούς φίλους σε ένα θερινό τριήμερο μουσειοπαιδαγωγικό εργαστήριο τέχνης γεμάτο… φως, παιχνίδι και ξεγνοιασιά! Για τρεις συνεχόμενες συναντήσεις, παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, θα ανακαλύψουν τις «μαγικές» ιδιότητες του φωτός μέσα από βιωματικά παιχνίδια με τα έργα τέχνης του μουσείου και θα εκφραστούν εικαστικά.

Τετάρτη 09.07.2104
Ηλικίες 4-6: Φως και Διαφάνεια

Τι συμβαίνει όταν το φως και η διαφάνεια συνυπάρχουν; Πώς τα χρώματα διαχέονται στο χώρο; Με αφορμή το χρώμα και τη διαφάνεια, όπως αποτυπώνονται στο έργο του Lionel Estève, τα παιδιά πειραματίζονται πάνω σε διάφανα υλικά και ανακαλύπτουν διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής.
Ηλικίες 6-8: Φως και Σκιά
Ποιός (δεν) φοβάται το σκοτάδι; Πως προκύπτουν οι σκιές; Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει φως ή όταν μπει ένα εμπόδιο σε αυτό; Μπορούμε να παίξουμε με τις σκιές και να ταξιδέψουμε σε παράξενους τόπους; Τι θα συμβεί αν αντιληφθούμε τις ιδιότητες τους, τις κατευθύνουμε και τελικά τα τους δώσουμε ένα… πεδίο έκφρασης;

Πέμπτη 10.07.2014
Ηλικίες 4-6: Φως και Σκιά
Υπάρχει σκιά δίχως φως; Τι αποτυπώνεται στη σκιά από την πραγματικότητα που βλέπουμε στο φως της μέρας; Τα γλυπτά της Άλεξ Μυλωνά μας μεταφέρουν στον κόσμο των σκιών και μας δίνουν έμπνευση για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο θέατρο σκιών.
Ηλικίες 6-8: Φως = Χρώμα
Τι είναι το φως; Μπορώ να το δω, αλλά δεν μπορώ να το πιάσω! Τι ιδιότητες προσδίδει το φως στα αντικείμενα; Τι συμβαίνει όταν στη γαλάζια θάλασσα βυθίζεται ένας κατακόκκινος ήλιος; Μέσα από βιωματικά παιχνίδια θα «συλλέξουμε» χρώματα από τη φύση και τα έργα τέχνης του μουσείου, θα ανακαλύψουμε τη δύναμη του φωτός και τη σχέση του με τα χρώματα και θα δημιουργήσουμε με φως και… χρώμα.

therina mmst2Παρασκευή 11.07.2014
Ηλικίες 4-6: Ζωγραφική με Φως
Πώς μπορούμε να ζωγραφίσουμε με φως; Τι είναι η Light Art; Με αφορμή τις φόρμες των έργων της Chryssa, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους light painting.
Ηλικίες 6-8: Φως + Αντανακλάσεις
Το φως και η διαδρομή του. Οι ακτίνες του φωτός και η συνάντησή τους με μια επιφάνεια. Από νερό, διαφάνεια, γυαλί, καθρέφτες. Η επιστροφή τους στο δικό μας βλέμμα μέσα από αντανακλάσεις, είδωλα, παραμορφώσεις, λάθη και ψευδαισθήσεις . Πώς έγιναν αφετηρία έμπνευσης για τους καλλιτέχνες; Πώς μπορούμε να στείλουμε κι εμείς μηνύματα με το φως;

Ημέρες Υλοποίησης: Τετάρτη 09.07, Πέμπτη 10.07, Παρασκευή 11.07 | Ώρες: 10.30-12.30 | Κόστος: 24€ (για τις 3 εφαρμογές) /το παιδί.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 στο τηλ. 2310 240 002
(Δε – Πα, 11:00-16:00) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mm-pEDia@mmca.org.gr.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες :
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μ.Μ.Σ.Τ.

Επικοινωνία:
Στέλα Αναστασάκη, Ιστορικός Τέχνης, Γεωργία Κουρκουνάκη, Παιδαγωγός-Μουσειολόγος ΜΑ
Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ, Βίλλυ Πολυζούλη Παιδαγωγός-Μουσειολόγος ΜΑ, MEd
Τηλ: 2310 240.002