Αρχική Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα Τα παιδιά γνωρίζουν τον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης

Τα παιδιά γνωρίζουν τον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης

6-2014 1365Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης σχεδιάστηκε από την Χατζηαθανασιάδου Αθηνά - γεωπόνο και τον Γιάννη Μήρτσιο - αρχιτέκτονα και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του πρώην Δήμου Σταυρούπολης.Βρίσκεται σε ένα χώρο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή της Άνω Ηλιούπολης της δημοτικής κοινότητας Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά. Περικλείεται από τις οδούς Κ.Κωνσταντινίδη, Ολύμπου και Περικλέους. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμ. ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο και αμφιθέατρο που αποτελούν βοηθητικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.

Το έναυσμα για τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου ήταν η διαπίστωση ότι στη χώρα μας υπάρχει άγνοια και αδιαφορία για το περιβάλλον και τον κόσμο των φυτών, που ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Η βαθιά πεποίθηση ότι μόνο μέσω της παιδείας το άτομο θα αγαπήσει τη φύση και δεν θα αντιμετωπίζει το πράσινο απαξιωτικά και καταστροφικά αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη γι' αυτό το εγχείρημα. Διότι για να γνωρίσουμε την φύση χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας, να δούμε πώς από ένα σπόρο δημιουργείται ένα δέντρο, πώς ανθίζει, πώς μυρίζει, πώς καρποφορεί.

O Βοτανικός Κήπος είναι ένας περιφραγμένος χώρος που εσωτερικά οργανώνεται από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί από κοντά τα φυτά και να έχει πρόσβαση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

6-2014 299Τα τμήματα από τα οποία αποτελείται είναι τα παρακάτω:

Βραχόκηποι
Με την είσοδό μας αντικρίζουμε τρεις βραχόκηπους. Στο σημείο αυτό υπήρχε φυσική κλίση και αξιοποιώντας τη, δημιουργούμε βραχόκηπους όπου στον ένα είναι φυτεμένα αρωματικά – φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά, στο δεύτερο κυριαρχούν τα κωνοφόρα και στον τρίτο οι πόες.
Προχωρώντας δεξιά στον κεντρικό περιμετρικό διάδρομο πλάτους 5μ, συναντάμε αριστερά φυτά με ιδιαίτερες μορφές: π.χ. Ιτιά (Salix matsudana), και άλλα κρεμοκλαδή είδη.

Τριανταφυλλώνας
Εκατόν πενήντα ποικιλίες τριανταφυλλιάς κάθε τύπου κερδίζουν τις εντυπώσεις την άνοιξη.

Κωνοφόρα
Στη βορινή πλευρά του κήπου έχουν τοποθετηθεί οι συλλογές των κωνοφόρων (coniferophyta) όπως κέδροι, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα κ.λ.π.

Εποχιακά
Συνεχίζοντας την πορεία μας αριστερά, συναντάμε ένα πολύχρωμο χαλί με εποχιακά ανοίξεως ή θέρους, και βολβώδη, ριζωματώδη, κονδυλώδη φυτά.

6-2014 1396Θερμοκήπιο
Στο κέντρο του χώρου υψώνεται ένα επιβλητικό θερμοκήπιο διαστάσεων 21,00 x 15,00μ και ύψους 6,00 μ. Φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, σαρκοφάγα φυτά. Στο κεντρικό του τμήμα υπάρχουν 3 λιμνούλες με υδρόβια και υδροχαρή και μια κατασκευή από βράχια όπου ρέει ένας μικρός καταρράχτης ανάμεσα σε πτεριδόφυτα. Επίσης υπάρχουν διαδρομές για να βλέπει ο επισκέπτης από κοντά όλα τα φυτά.

Κιόσκι
Είναι κατασκευασμένο σε τεχνητό λοφίσκο στο σημείο της καλύτερης θέας. Οκτώ πέτρινες κολόνες στηρίζουν θολωτή μεταλλική κατασκευή στην οποία αναρριχώνται δέκα ποικιλίες γλυτσίνου. Τα πρανή του λοφίσκου καλύπτονται από φυτά εδαφόστρωσης.

Κάκτοι και άλλα παχύφυτα
Σε πήλινες γλάστρες αλλά και στο έδαφος έχουν φυτευτεί εκατό ποικιλίες κάκτων και διαφόρων άλλων παχύφυτων.

Φοινικοειδή και Μεσογειακά φυτά
Στο απάνεμο και προφυλαγμένο τμήμα του κήπου τοποθετήθηκαν τα φοινικοειδή και τα εσπεριδοειδή. Ακόμα υπάρχουν φυτά που κυριαρχούν στο Mεσογειακό τοπίο.

Συνολικά έχουν φυτευτεί περίπου 1000 είδη φυτών.Ο τρόπος φύτευσης έγινε με διαφορετικά κριτήρια. Τα φυτά ταξινομούνται είτε κατά οικογένειες, είτε σύμφωνα με χαρακτηριστικές τους ιδιότητες (αναρριχώμενα, φυτά εδαφόστρωσης, εποχιακά, υδροχαρή, υδρόβια),είτε βάση τύπων κήπων (βραχόκηπος, τριανταφυλλεώνας), είτε σύμφωνα με τις βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν (αρωματικά, ινοφόρα, ελαιοδοτικά φυτά).

6-2014 1423Εκπαιδευτικό έργο:
Η μεγάλη επιτυχία του Βοτανικού κήπου είναι το εκπαιδευτικό του έργο. Στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του ξεναγήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό 40.000 μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, αντιπροσωπείες από άλλες χώρες, περιβαλλοντικές και άλλες ομάδες. Ο Βοτανικός κήπος συνεχίζει τη δράση του διοργανώνοντας προγράμματα επισκέψεων, ξεναγήσεων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φοιτητές γεωπονίας και αρχιτεκτονικής τοπίου, και γενικότερα σε ομάδες ατόμων κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και αγαπούν τα φυτά. Οι περισσότερες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κυρίως τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε παιχνίδια ερωτήσεων, για την καλύτερη αφομίωση όσων διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, μέσα στη δροσερή ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που προσφέρει το κιόσκι, να τραγουδήσουν, να ζωγραφίσουν ή να απολαύσουν παιχνίδι στην εξωτερική παιδική χαρά.

Ο Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης διοργάνωσε τρεις Διεθνείς Διαγωνισμούς Φωτογραφίας σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα τη δημιουργία αντίστοιχων λευκωμάτων με θέματα: α) «Βοτανικοί κήποι –Τα βιβλία της φύσης» με επιλεγμένες φωτογραφίες από βοτανικούς κήπους και φυτά απ΄ όλο τον κόσμο. β) «To πράσινο στις πόλεις» με συμμετοχές επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό γ) «Φυτική Βιοποικιλότητα – η τέχνη της φύσης» όπου καταγράφεται με τρόπο καλλιτεχνικό ιδιαίτερα η πλούσια χλωρίδα της χώρα μας. Τα λευκώματα βρίσκονται στην διάθεση των επισκεπτών έναντι του αντίτιμου των 5€.

6-2014 1482Μέσα σε ένα περιβάλλον που επιβαρύνεται καθημερινά από ρύπανση, υπερεκμετάλλευση και αισθητική υποβάθμιση, οι Βοτανικοί Κήποι στο αστικό περιβάλλον συμβάλλουν σαν κέντρα γνώσης, επιστήμης και έρευνας, αλλά και σαν παράδεισοι ψυχικής και σωματικής ανάτασης και ηρεμίας.

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα – Πέμπτη: 9.00-13.30
Παρασκευή: 9.00-13.00
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Για οργανωμένες ξεναγήσεις τηλεφωνήστε εγκαίρως.
Η ξενάγηση κοστίζει 1€ το άτομο. Τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά δεν πληρώνουν.

Τρόπος πρόσβασης:
Στον Βοτανικό Κήπο μπορείτε να φθάσετε με τη γραμμή 34 του ΟΑΣΘ,
στάση «Βοτανικός Κήπος»

Για την επικοινωνία:
Tηλ. 2310 600 717 και 6946 502 434
Fax: 2310 607 121
E-mail: botanic.gard@gmail.com
 www.pavlosmelas.gr

Υπεύθυνη Βοτανικού Κήπου:
Περσάκη Φάνια, Γεωπόνος – M.Sc Αρχιτέκτων τοπίου

Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης
Περικλέους 9 Α
Σταυρούπολη Τ.Κ. 56431
Θεσσαλονίκη


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter