Τα παιδιά κάνουν γιόγκα – ένα δώρο ζωής για το τώρα και το μέλλον τους

yoga

Αναμφισβήτητα τα παιδιά σήμερα, ζουν σε έναν κόσμο πολλαπλών ταχυτήτων. Σ’ έναν κόσμο με πολυάσχολους γονείς, πιεστικό πρόγραμμα πριν και μετά το σχολείο (πολύ συχνά και κατά τη διάρκεια), πολυκαταστήματα, πολυμηχανήματα, ανταγωνιστικά αθλήματα.. Γενικά ‘πολύ’…
Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο όμως, ευτυχώς υπάρχουν στιγμές, σαν εκείνα τα γλυκά δευτερόλεπτα λίγο πριν αποκοιμηθούν στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά ή όπως εκείνες που ξεκαρδίζονται σε γαργαριστά γέλια. Τέτοιες στιγμές “θρέφουν” ευτυχισμένα παιδιά.
Στιγμές σαν κι αυτές έρχεται να χαρίσει η παιδική γιόγκα στα παιδιά. Το μόνο ‘πολύ’ εδώ, είναι το πολύ χαμόγελο. Έχει διαπιστωθεί ότι η παιδική γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να χειριστούν την απαιτητική ζωή τους και να τη μετατρέψουν σε ένα μαγικό ταξίδι. Η γιόγκα σε νεαρή ηλικία και τα πολλαπλά οφέλη της είναι ένα μεγάλο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά.

Ποια είναι τα οφέλη της παιδικής γιόγκα, λοιπόν;
Τα παιδιά είναι ήδη ευλύγιστα, είναι εκ φύσεως σε υπέροχη ισορροπία και τους είναι πιο εύκολες οι στάσεις απ’ ό,τι στους ενήλικες. Έτσι η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση κι ο αλληλοσεβασμός τους μεγαλώνουν κι η επιθυμία να μοιραστούν με τον κόσμο τη χαρά για τη ζωή είναι ασυγκράτητη.

yoga2

Σε φυσικό επίπεδο, δουλεύεται η υπάρχουσα ευλυγισία, προάγεται η καλή φυσική κατάσταση, καθώς επίσης και η σωστή στάση και στήριξη του σώματος. Επίσης, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούν καλύτερα. Βελτιώνεται η αντοχή σε σωματικό αλλά και ψυχικό επίπεδο. Έτσι, οι μαθητές μαθαίνουν να ηρεμούν τον εαυτό τους και να έχουν τον έλεγχο, πράγμα πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα ζωή τους και την εφηβεία που πλησιάζει. Ακόμη αυξάνεται η ικανότητα συγκέντρωσής τους, τα επίπεδα της μνήμης τους και το ενδιαφέρον για την ψυχική, πνευματική και σωματική τους εξέλιξη. Μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα στρες και άγχους, καθώς βρίσκονται σ’ ένα εξ’ ολοκλήρου μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η γιόγκα σε νεαρή ηλικία ενθαρρύνει μια πιο ολιστική προσέγγιση της υγείας και της ζωή. Τέλος, μέσα από την ομάδα οι μικροί γιόγκι μαθαίνουν την κοινωνία, τον εαυτό τους, τη φύση, τη χαρά, το γέλιο, τα όνειρα.
Επιπλέον σε πιο ειδικές περιπτώσεις, βοηθά τα παιδιά με άσθμα, διευρύνοντας την αναπνοή και τονώνοντας τους θωρακικούς μυς. Ακόμη είναι ιδανική για την παιδική παχυσαρκία (ισορροπεί τη λειτουργία των αδένων και την πέψη). Καταλήγοντας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα, διεγείροντας και τονώνοντας το νευρικό σύστημα και βελτιώνοντας τη συγκέντρωση.

 
Πώς είναι μια πρακτική παιδικής γιόγκα;
Διασκεδαστική! Αναμειγνύονται η γιόγκα, η partner γιόγκα, η κίνηση, το παιχνίδι, η μουσική, η ζωγραφική, το θέατρο και το αποτέλεσμα είναι άκρως γευστικό. Καθώς ξεκινά το ταξίδι όλοι μαζί στροβιλιζόμαστε στο χορό της γιόγκα. Ο καθένας διαγράφει τη δική του μοναδική πορεία κι όλοι μαζί απολαμβάνουμε τα οφέλη της πρακτικής μας. Ένας μικρός διαλογισμός στην αρχή και το τέλος μας μαθαίνει να ηρεμούμε, να ακούμε το σώμα μας, τους άλλους και τη σιωπή.
Παιχνίδια που μόνο στόχο έχουν να περάσουμε καλά, χωρίς να υπάρχει στο τέλος νικητής και ηττημένος, απαλλάσσουν τα παιδιά από την εμπειρία της ήττας ή του υπερβάλλοντα ζήλου για την κατάκτηση της κορυφής-υπεροχής.
Παιχνιδιάρικοι χαιρετισμοί στον ήλιο χτίζουν μέσα από τη διαρκή κίνηση ένα δυνατό σώμα και κυρίως μια καλά υποστηριγμένη σπονδυλική στήλη. Συνεχής κίνηση και ξαφνικά σταθερότητα και ξανά κίνηση, έτσι ακριβώς όπως είναι και η ζωή.
Στάσεις με περίεργα ονόματα, εμπνευσμένα από τη φύση και τα ζώα έρχονται να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να πάρουν τις ποιότητες εκείνες της φύσης που χρειάζονται (τη δυναμική του λιονταριού, τη σταθερότητα ενός βαθιά ριζωμένου δέντρου). Στάσεις ισορροπίας, περιστροφές, στηρίξεις, κάμψεις μπρος και πίσω και τόσα άλλα έρχονται να διασκεδάσουν τα παιδιά και να τους διδάξουν την τέχνη της ισορροπημένης ύπαρξης, της ενέργειας, της υγείας, της αυτοπεποίθησης, της αυτοπειθαρχίας, της επίγνωσης, της πρόκλησης, της συγκέντρωσης, της εγρήγορσης, του γέλιου, του ονείρου, του φωτός της ζωής.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει η πρακτική της γιόγκα;
Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η παιδική γιόγκα είναι μεταξύ 2,5-13 ετών. Είναι καλό οι μαθητές να χωρίζονται σε δύο τμήματα: των παιδιών ηλικίας 2,5-6 ετών και αυτών που είναι μεταξύ 7-13.

Γιατί να διδάξουμε γιόγκα στα παιδιά;
Αν ακόμη αναρωτιέστε το γιατί σκεφτείτε τη σημερινή πραγματικότητα. Έπειτα κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε το ιδανικό μέλλον και τα παιδιά σας ευτυχισμένα μέσα σ’ αυτό.
Αν θέλουμε να φέρουμε κάποια αλλαγή σ’ αυτόν τον κόσμο, ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε είναι να δώσουμε στο μέλλον, το καλύτερο δυνατό τώρα.
Και το μέλλον είναι τα παιδιά!

Λίγα λόγια από τη Στεφανία για τη Στεφανία

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Σχολή Δραματικής τέχνης Ροντίδη και συνεχίζω να παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια που στόχο έχουν  να συνδυάσουν το σώμα και την ψυχή, καθώς επίσης το θέατρο και την εκπαίδευση. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το παιδικό θέατρο παίρνοντας καθημερινά έμπνευση από την επαφή μου με τα παιδιά! Επιπλέον είμαι τελειόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο, γνώρισα τη δασκάλα μου, Έλενα Μουρατίδου. Εκεί ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος μπροστά μου. Ο κόσμος της αγάπης, της ολιστικής προσέγγισης της ζωής, η γιόγκα.

Ακολούθησα το Yoga Teacher Training (Basic Immersion, 100 hours) του Anahata Yoga Academy. Επίσης στην Ακαδημία Anahata Yoga εκπαιδεύτηκα στη διδασκαλία της Aerial Flow Yoga (I & II) από την Ε.Μουρατίδου και του Aerial Flow Pilates από τη Σ. Τσαταλμπασίδου. Επιπλέον διδάχθηκα το Therapeutic Flying Lunar Immersion της Acro Yoga από τους Pau Castellsague και Alexandra Ruiz.
Αναζητώντας τον συνδυασμό της Παιδαγωγικής επιστήμης και της επιστήμης της γιόγκα, εκπαιδεύτηκα δίπλα στον Greville Henwood το σύστημά του GroovykidsTM Yoga.
Επί σειρά ετών ασχολήθηκα με τη διδασκαλία και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, ώσπου γνώρισα το σύστημα GroovykidsTM Yoga κι αφιερώθηκα σ’ αυτόν το δρόμο διδασκαλίας και ανεκτίμητης επαφής με τα παιδιά. Πρόσφατα ξεκίνησα την οργάνωση και διεξαγωγή δικών μου σεμιναρίων, παίρνοντας έμπνευση από τα παιδιά και όλες τις εμπειρίες μου μαζί τους!

stefania@anahatayoga.gr
Fb page: Kids Yoga Thessaloniki