Αρχική Παιδικά Εργαστήρια Τα παιδιά μαθαίνουν τη τεχνη του πηλού και δημιουργούν μοναδικές κατασκευές

Τα παιδιά μαθαίνουν τη τεχνη του πηλού και δημιουργούν μοναδικές κατασκευές

6a00e55246b63f8834017c377f567c970b-800wiΤα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με το πηλό και να πλάθουν με τα χεράκια τους πρωτότυπες δημιουργίες βγαλμένες από τη φαντασία τους. Γνωρίζοντας ότι η τέχνη είναι το μέσο εκείνο που δίνει μορφή στα συναισθήματα και στις ιδέες μας, Το Εργαστήρι του Πηλού, από το 1998, πραγματοποιεί καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού  σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της ολιστικής ανάπτυξης και μάθησης των παιδιών!

Για ακόμη μια χρονιά, τα παιδιά που θα επισκεφθούν το Εργαστήρι του Πηλού, θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στα δημιουργικά εργαστήρια του και να δημιουργήσουν τα δικά τους  έργα με στοιχεία από την κυκλαδική, αρχαϊκή και μινωική εποχή. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται κατασκευή αγγείου στον τροχό, παιχνίδι με λασποαποτύπωμα, χρήση διαφανειών με πληροφορίες για την ιστορική περίοδο που θα επιλέξετε, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος, τα έργα των παιδιών ψήνονται στον ειδικό φούρνο κεραμικής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροί αγγειοπλάστες» αναπτύσσεται μια σειρά από εποχιακά προγράμματα:

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ | ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ | ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Φτιάχνουμε και ζωγραφίζουμε το δέντρο μας και τα στολίδια του.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΗΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ | ΑΠΡΙΛΙΟΣ | ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ | Α, Β, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Φτιάχνουμε και ζωγραφίζουμε λουλούδια, πεταλούδες, αυγοθήκες, αυγά, στολίδια για τις λαμπάδες χρησιμοποιώντας πηλό, χρώμα και φυσικά υλικά.

ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ | ΑΠΡΙΛΙΟ - ΜΑΪΟ | ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ | Α, Β, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Με συζήτηση γύρω από τη γιορτή της μητέρας και τα συναισθήματά μας για τον άνθρωπο που μας μεγάλωσε φτιάχνουμε και ζωγραφίζουμε μία όμορφη καρδιά.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pXKaEOnF7OE

Εκτός από τα εποχιακά προγράμματα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στην εθιμοτυπία κάθε εποχής υπάρχουν και τα μόνιμα πρόγραμματα. Τα παιδιά ζωγραφίζουν την κούπα τους με ειδικά χρώματα και κιμωλίες, στη συνέχεια γυαλώνεται και ψήνεται στον ειδικό φούρνο κεραμικής για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται διαφάνειες με παραστάσεις αγγείων, τοιχογραφίες, κεραμικά του Picasso και του Miro, όπου τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία της εικαστικής δημιουργίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Παίζοντας με την καρδιά και τον πηλό

Τα παιδιά μέσα από το αυθόρμητο παιχνίδι και την καλλιτεχνική έκφραση εμπλέκονται με όλες τους τις αισθήσεις και τη φαντασία, σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης των σχέσεων, της επικοινωνίας, της συνεργατικής αλληλεπίδρασης. Μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας αναδεικνύεται η μοναδικότητά τους, ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους, μαθαίνουν να αλληλοεπιδρούν με σεβασμό, ασφάλεια και αγάπη. Σε συνεργασία με την ψυχολόγο Αγγελική Καλατζοπούλου, δίνονται εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης της τάξης σε θέματα ενδοσχολικής βίας και προσέγγισης των μαθητών, με δραστηριότητες και υποστηρικτικό υλικό για πριν και μετά την επίσκεψη.

Τα χώματα που έγιναν χρώματα

...και πώς να ζωγραφίσετε με ένα μαρούλι! Τα παιδιά μαθαίνουν πως από φυτά και καρπούς βγαίνουν συγκεκριμένα χρώματα, αλλά και πως η ίδια η γή μας δίνει χρώματα, τα χρώματα που χρησιμοποιούμε στην κεραμική. Στο πρόγραμμα, εμπνεόμαστε και αλληλεπιδρούμε δημιουργώντας έργα τέχνης για την τάξη μας... φυσικά και θα πιάσουμε λάσπες!

Η τέχνη του ψηφιδωτού

Μια πρόταση για την προσέγγιση της Βυζαντινής τέχνης. Τα παιδιά με τη βοήθεια του ψηφιδογράφου σχεδιάζουν, επιλέγουν τα κατάλληλα χρώματα, κόβουν ψηφίδες, που έχουν ήδη ετοιμαστεί από το εργαστήρι και τις κολλούν, φτιάχνοντας το δικό τους ψηφιδωτό. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παρουσίαση ψηφιδωτών από την αρχαϊκή, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο καθώς και δείγματα σύγχρονων εφαρμογών.

DSCN1858Από το δίσκο της Φαιστού στο αναγνωστικό μου

Ένα ταξίδι στην τυπογραφία, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Μέσα από το πρόγραμμα ταξιδεύουμε στις σπηλαιογραφίες, στα ιερογλυφικά, μιλάμε για το δίσκο της Φαιστού, το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας. Τα παιδιά δημιουργούν μια ιστορία πάνω σε μια πλάκα πηλού, με τα δικά τους ξεχωριστά σύμβολα, ενώ μπορούν παράλληλα να κατασκευάσουν και την προσωπική τους σφραγίδα.

Μια ελιά μέσα στο πιθάρι

Τα παιδιά κάνουν ένα ταξίδι στη συγκομιδή της ελιάς, κατανοούν τη χρησιμότητά της, κατασκευάζουν και ζωγραφίζουν το δικό τους ελαιόδεντρο και συμμετέχουν στην κατασκευή πιθαριού στον τροχό. Το μάζεμα της ελιάς συνδέεται με την κεραμική, μέσα από τα σκεύη αποθήκευσης του καρπού και του λαδιού.

Οι μάσκες των λαών

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια τα παιδιά κατανοούν τη χρήση της μάσκας ανά τους αιώνες και βλέπουν την εξέλιξή της από τα αρχαία προσωπεία και τις τελετουργικές μάσκες, μέχρι τις μάσκες καρναβαλιού. Χρησιμοποιώντας καλούπια, πλάθουν, ζωγραφίζουν και εμψυχώνουν τη μάσκα τους.

Ταξίδι στον κυκλαδικό πολιτισμό

Ανακαλύπτουμε τον κυκλαδικό πολιτισμό μέσα από την κεραμική και τα ειδώλια. Τα παιδιά, προσθέτοντας και αφαιρώντας δίνουν μορφή στον πηλό, δημιουργούν τα δικά τους ειδώλια, ανακαλύπτοντας την ομορφιά τους μέσα από την ουσιαστική τους απλότητα.

Μέλισσες, ένας κόσμος γλυκός σαν μέλι

Μέσα από τα παιχνίδια και τις παροιμίες γνωρίζουμε την ζωή της μέλισσας. Βλέπουμε την κυψέλη, μεταμορφωνόμαστε σε μελισσοκόμους και φτιάχνουμε ένα πήλινο βάζο για να συλλέξουμε το μέλι μας. Τα παιδιά κατασκευάζουν από πηλό μέλισσες και λουλούδια, ενώ στο τέλος βάζουν και την σφραγίδα της μέλισσας στα έργα τους.

Περισσότερες Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα 6939627809(Βίκυ Λάζου)
6972273830 (Αγγελική Καλαντζοπούλου) και 210 9884131

Το Εργαστήρι του Πηλού
Μπιζανίου 29, Άλιμος
210 98.84.131


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.