Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Τα παιδιά με υψηλή νοημοσύνη

Τα παιδιά με υψηλή νοημοσύνη

Genius

Ψυχομετρικές έρυνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 3% των παιδιών έχουν νοητικό πηλίκο άνω του 130 και ένα απειροελάχιστο ποσοστό έχει ποσοστό άνω του 145. Σύμφωνα με τα κριτήρια της αποκλίνουσας -με οποιοδήποτε τρόπο, θετικό ή αρνητικό- συμπεριφοράς από αυτό που ονομάζουμε μέσο φυσιολογικό, αντιλαμβανόμαστε ότι η άκριτη χρήση τέτοιων ποσοτικών κριτηρίων στον τομέα της νοημοσύνης μας οδηγεί στην παράδοξη άποψη να υποστηρίξουμε ότι ένα υπερβολικά έξυπνο καιταλαντούχο παιδί είναι ''μη φυσιολογικό''...Είναι δυνατόν επειδή η παθολογική συμπεριφορά εμφανίζεται σπάνια,να ισχυριστούμε πως και τα επίσης σπάνια θετικά χαρακτηριστικά (όπως τα ακραία -σπάνια νοητικά χαρίσματα) είναι παθολογία;

Η λανθασμένη άποψη ότι ''κάθε σπάνιο είναι αναγκαστικά και παθολογικό'', έχει οδηγήσει, ακόμ ακαι σήμερα, στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι ιδιοφυίες και τα ''παιδιά - θαύματα'', είναι σωματικά αδύναμα και ψυχολογικά ιδιόρρυθμα και παράξενα. Και το ακόμα περισσότερο παράδοξο είναι να υποστηρίζεται αυτή η αντίληψη ακόμα και για τα άτομα με απλή υπεροχή στη νοημοσύνη, για τα λεγόμενα δηλαδή απλώς ευφυή άτομα... Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Οι αμερικάνοι ψυχολόγοι Lewis Terman και Melita Oden μετά από μακρόχρονες έρευνες, έχουν δώσει το γενικό προφίλ του τυπικού ευφυούς  παιδιού, ένα προφίλ που ανατρέπει τελείως το μύθο ότι τα παιδιά με τέτοιες στατιστικές ''αποκλίσεις'' είναι ''μη-φυσιολογικά'' τόσο από ψυχολογική όσο και από βιοσωματική άποψη. Αν και σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις, εντούτοις μπορούμε να πούμε ότι το τυπικό - μέσο ευφυές παιδί προέρχεται από οικογένεια αν΄βτερου μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου, ίσως και ανώτερης κληρονομικότητας. Αποτέλεσμα της συνδυασμένης θετικής επίδρασης της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος είναι ότι ένα τέτοιο παιδί βιοσωματικά υπερτερεί του μέσου παιδιού του γενικού πληθυσμού. Στο τομέα της σχολικής μάθησης, το ευφυές παιδί βρίσκεται ως προς την αφομοίωση του διδακτικού υλικού,περίπου ένα ποσοστό 44% πάνω από την ηλικία του. Συνέπεια αυτής της υπεροχής, είναι ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο δημτικό σχολείο ένας μεγάλος αριθμός ευφυών παιδιών φοιτούν σε τάξεις και ασχολούνται με μαθησιακό υλικό που βρίσκεται κατά 2 ή και 3 χρονιές - τάξεις κάτω από το επίπεδο της δικής τους μαθησιακής ικανότητας. Ίσως το γεγονός αυτό να είναι η πηγή πολλών από τα προβλήματα , όπως η ανία και η έλλειψη μαθησιακού ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν τα παιδιά αυτά. Τ αενδιαφέροντα των ευφυών παιδιών είναι πολύπλευρα και πηγαία. Μαθαίνουν ανάγνωση και γραφή εύκολα, διαβάζουν πολύ περισσότερα και πολυπλοκότερα βιβλίααπό ότι ένα μέσο συνομηλικό τους παιδί. Συγχρόνως, καταπιάνονται με πλήθος δραστηριότητων παιδικής ηλικίας και αποκτούν έτσι πολύ περισσότερες γνώσεις για όλων των ειδών τις παιδικές ασχολίες Σε σύγκριση με τις γνώσεις μέσων παιδιώντης ηλικίας τους. Και τα δύο φύλα δείχνουν να έχουν έντονο ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω τους και μι αγενική ωριμότητα, 2 ή 3 ετών πάνω από το μέσο συνομήλικό τους παιδί. Οι επιδοσεις σε δοκιμασίες, τεστ προσωπικότητας και ενός πλήθους νοητικών, σωματικών, κοινωνικών και διαπροσωπικών χαρακτηριστικών είναι επίσης πάνω από το μέσο όρο.

Να τονίσουμε ότι τα ευφυή παιδιά, όπως και οι ευφυείς ενήλικες δεν αποτελούν μι αομοιογενή και αδιαφοροποίητη ομάδα, αλλά αντίθετα αντιπροσωπεύουν μια απέραντη ποικιλία ατομικών περιπτώσεων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.