«Τα παιδιά μου 6 και 2 ετών δεν κάνουν πίσω στα θέλω τους και αρνούνται να με υπακούσουν…»

«Τα παιδιά μου 6 ετών αγόρι και 2 ετών κορίτσι, γενικά δεν κάνουν πίσω στα θέλω τους εύκολα και αρνούνται να υπακούσουν στο «μη» και στο «όχι». Είναι πανέξυπνα, ιδίως ο μεγάλος στο νήπιο, η δασκάλα του επαινεί τις γνώσεις του που είναι ενός παιδιού Β’ Δημοτικού όπως εκτιμά. Παρόλα αυτά, αν δεν τους φωνάξω, δύσκολα υπακούν και ακολουθούν ό,τι λέω, τι να κάνω;»

Απαντά η Γρηγορία Σόμπολου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Η αλήθεια είναι ότι θα ακούσετε πολλές φόρες από την ηλικία των 2 ετών πολλά «όχι» από τα παιδιά σας. Στα 2 έτη ξεκινά το εξελικτικό στάδιο που το παιδί αναπτύσσει την αυτονομία του, την ανεξαρτησία του, που νιώθει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί και μόνο του. Είναι επιθυμητό να το αφήνουμε να δοκιμάζει τις δυνατότητές του, τις ικανότητές του και να αισθάνεται ικανοποίηση ότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνο του. Επιπρόσθετα, αισθάνεται ότι είναι ξεχωριστό άτομο από τη μητέρα και αυτό το βοηθά να μην προσκολλάται τόσο σε εκείνη, που να το εμποδίσει αργότερα να εξερευνά το περιβάλλον του και να κοινωνικοποιείται.

Όμως, σε αυτό το σημείο χρειάζεται οπωσδήποτε το «όχι» που λένε τα παιδιά να συνοδεύεται με τα όρια. Οι γονείς είναι ανάγκη ανάλογα με την κρίση τους να χρησιμοποιούν κάποιους κανόνες όσον αφορά τη συμπεριφορά των παιδιών τους και να βάζουν όρια. Το πρώτο σας παιδί τώρα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι σημαίνει κοινωνική συμπεριφορά και ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθεί. Αν οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί του είναι ξεκάθαροι και δεν τους ακολουθεί, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη «συνέπεια». Για παράδειγμα, η συνέπεια θα ήταν να του αφαιρέσετε κάποιο αγαπημένο αντικείμενο για μια μέρα και μετά να του το επιστρέψετε. Όποια συνέπεια και να χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να είστε σταθερή και να μην σας πείσει, για παράδειγμα, να του το επιστρέψετε πριν την ώρα που έχετε πει εσείς ότι θα το κάνετε.

Στην ηλικία των 2 ετών, που βρίσκεται το δεύτερο παιδί σας, εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις-εκρήξεις. Γιατί είναι σημαντικό να μιλάτε και να εξηγείτε στο παιδί σας τι πρέπει και τι δεν πρέπει πολλές φόρες. Χρειάζεται να περάσει αρκετός καιρός έως ότου εμπεδώσει τους κανόνες και ελέγξει τις εκρήξεις της. Υπάρχει περίπτωση, επίσης, να μιμείται τη συμπεριφορά του αδελφού της και θα χρειαστεί να την πληροφορήσετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν επιτρέπεται να ακολουθείται.

Δεν θα παραλείψω να σας πω ότι είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να το επιβραβεύετε για την καλή του συμπεριφορά, ενώ εσείς θα πρέπει να επιστρατεύσετε όλη σας την υπομονή σε όλη την προσπάθεια που κάνετε. Βαθιές ανάσες πριν θυμώσετε και να θυμάστε ότι η «συνέπεια» που αναφέραμε πιο πάνω είναι για τη συμπεριφορά και όχι για το ίδιο το παιδί, ενώ με την αγάπη και τη σταθερότητα σας θα δυναμώσετε τα παιδιά σας. Όταν βάζουμε όρια στα παιδιά και τα τηρούν τους κληροδοτούμε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν και αυτά τα ίδια σε άλλους να καταπατήσουν τα δικά τους.

Σόμπολου Γρηγορία
BSc in Psychology, MA, MSc
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σχολές γονέων
Τηλ: 693 23 16887