Τα παιδιά σας θα πρέπει να είναι ο πρώτος λόγος που νιώθετε ευγνωμοσύνη για τη ζωή

Η κλινική εγκληματολόγος και Διευθύντρια Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Institue, Κέλλυ Ιωάννου, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους γονείς αυτές τις μέρες:

«Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν βλέπετε το παιδί σας»; είναι κάτι που συνηθίζω να ρωτάω τους γονείς , ιδίως αυτές τις κρίσιμες μέρες που περνούν πολύ χρόνο μαζί του.

Aυτό που μου απαντούν συνήθως είναι: «Το πρώτο πράγμα που κοιτάω στο παιδί μου είναι αν είναι καθαρά τα χέρια του, αν περνάει πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη, αν έφαγε το φαγητό του, αν μάζεψε το δωμάτιό του, αν έβαλε τα ρούχα του στα άπλυτα κ.ο.κ».

Αυτό που λέω τότε στους γονείς είναι «αφήστε το πρόσωπό σας να πει ό,τι κρύβεται στην καρδιά σας». Όταν τα παιδιά σας κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι αφήστε το πρόσωπό σας να πει πόσο χαρούμενοι είστε που τα βλέπετε, που περνάτε χρόνο μαζί τους, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Είναι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο.

Είναι όμως μία πρακτική που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι γονείς. Πριν βιαστείτε να πείτε στην κόρη σας ή στον γιο σας «μάζεψε τα μαλλιά σου» ή «έλα να φας», αφήστε το πρόσωπό σας να δείξει πόσο χαρούμενοι είστε που περνάτε χρόνο μαζί τους. Ειδικά για τους εφήβους, που ετοιμάζονται να χτίσουν σιγά σιγά μόνοι τους τη ζωή τους αυτή είναι μία ιδιαίτερα χρήσιμη συμβουλή καθώς με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά σας θα μάθουν να βρίσκουν ανθρώπους στη ζωή τους που το πρόσωπό τους θα λάμπει κάθε φορά που τους βλέπουν.

Σήμερα, αντί να φωνάξετε στο παιδί σας «πλύνε τα χέρια σου ΤΩΡΑ», «έλα ΤΩΡΑ να φας», δοκιμάστε να του χαμογελάσετε και να του ζητήσετε ευγενικά: «Πλύνε τα χέρια σου, σε παρακαλώ», «Το φαγητό είναι έτοιμο, αν δεν έρθεις να φας τώρα θα κρυώσει».

Συχνά θεωρούμε ότι το μυστικό ενός σωστού γονέα είναι να είναι επικριτικός, να βάζει αυστηρούς κανόνες, να είναι σοβαρός και να μπορεί να επιβάλλεται.

Τα παιδιά σας θα πρέπει να είναι ένας από τους λόγους- αν όχι ο πρώτος- που νιώθετε ευγνωμοσύνη για τη ζωή. Ένα χαμόγελο, δεν κοστίζει τίποτα. Άλλωστε οι καιροί το επιβάλλουν.