Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διατρέχουν κάποιο κίνδυνο για την υγεία τους;

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διατρέχουν κάποιο κίνδυνο για την υγεία τους;

babyΜετά τη γέννηση της Louise Brown στην Μ. Βρετανία το 1978, του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση, έχουν γεννηθεί στον κόσμο πάνω από ένα εκατομύριο παιδιά στα οποία η μητέρα τους υποβλήθηκε σε διαδικασίες υποβοήθησης αναπαραγωγής. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που προέκυψαν για τις θεραπείες υποβοήθησης αναπαραγωγής, ήταν και συνεχίζει να είναι η υγεία και η σωστή ανάπτυξη των παιδιών που γεννιούνται μετά από τέτοιες θεραπείες.

Το 2009 η HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority), η επίσημη αρχή που ελέγχει τις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Μ. Βρετανία και η οποία είναι μια από τις εγκυρότερες σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσίευσε επίσημα στοιχεία για την υγεία των παιδιών μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση στα οποία αποδεικνύεται η απόλυτη ασφάλεια των τεχνικών αυτών.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση αυτή, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται, μετά από φυσιολογική σύλληψη, με συγγενείς ανωμαλίες στην Ευρώπη είναι χαμηλό της τάξης του 2%. Μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση το ποσοστό των συγγενών ανωμαλιών παρότι ανεβαίνει ελαφρά, είναι πάλι χαμηλό στο 2,6%. Η έρευνα μέχρι σήμερα δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μια και άλλοι λόγοι μπορεί να συμβάλουν, όπως η αρχική αιτία της υπογονιμότητας, η ηλικία της γυναίκας ή άλλοι μη διευκρινισμένοι παράγοντες.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας ενδοιασμός ή φόβος στου μελλοντικούς γονείς που καταφεύγουν σε τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης για να καταφέρουν να αποκτήσουν παιδί.

Το ίδιο ισχύει και για την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ICSI την οποία εφαρμόζουμε σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας. Σύμφωνα πάλι με πολύ πρόσφατες μελέτες, τα παιδιά που γεννιούνται μετά από μικρογονιμοποίηση δε διαφέρουν από τα παιδιά που γεννιούνται μετά από κλασσική γονιμοποίηση. Υπάρχουν κάποιες αναφορές στη βιβλιογραφία για ελαφρά αύξηση του κινδύνου για διαταραχές του ουρογεννητικού σωλήνα σε αγόρια νεογνά (πχ υποσπαδίας). Οι βλάβες αυτές είναι χειρουργικά διορθώσιμες και φαίνεται να οφείλονται στην κληρονομικότητα από το προβληματικό σπέρμα του πατέρα και όχι από την ίδια την τεχνική. Όσον αφορά τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία.

Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, MD Diplomat, BSCCP, DFFP
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
Διευθυντής Γυναικολογικού Κέντρου Αναπαραγωγής gonimotis
τ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλέστερο ορμονικό «ξύπνημα» των ωαρίων των γυναικών με νέα μέθοδο εξωσωματικής

Αυξημένος o κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών σε μωρά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter