- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα παιδιά του Άουσβιτς: Συγκλονίζει η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία 14χρονης που εκτελέστηκε με ένεση στην καρδιά

Πέθανε στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς στις 18 Φεβρουαρίου 1943 με ένεση φαινόλης στην καρδιά της.

Ένα από τα χιλιάδες παιδιά θύματα της θηριωδίας των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στους Πολωνούς στην κατεχόμενη από τη ναζιστική Γερμανία Πολωνία.

Η φωτογραφία της Kwoka και άλλων παιδιών ληφθηκε από τον «διάσημο φωτογράφο του Άουσβιτς» – κρατούμενος και ο ίδιος- Whenm Brasse, ο οποίος κατέθεσε εναντίον του εκτελεστή της μικρής.

Auschwitz-Birkenau State Museum / Wilhelm Brasse

Η Czeslawa Kwoka γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Πολωνίας, από καθολική μητέρα. Μαμά και κόρη απελάθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς στις 13 Δεκεμβρίου του 1942. Λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 1943 η μητέρα της πέθανε, ενώ ένα μήνα μετά  εκτελέστηκε και η ίδια.

Η Czeslawa ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στο Άουσβιτς. Αφότου έφτασε εκεί φωτογραφήθηκε για τα αρχεία του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Τρίτου Ράιχ. Αυτές οι φωτογραφίες λαμβάνονταν σε τρεις πόζες: ανφάς και από τα δύο προφίλ.

Auschwitz-Birkenau State Museum / Wilhelm Brasse

Η μικρή μόλις έχει φτάσει στο στρατόπεδο. Στο κάτω χείλος της υπάρχει ένα κόψιμο. Τα μάτια της κοιτούν ευθεία το φακό και ο φόβος είναι αποτυπωμένος πάνω τους.

«Ήταν τόσο μικρή και τρομαγμένη. Δεν είχε καταλάβει για ποιο λόγο ήταν εκεί και δεν καταλάβαινε τι της έλεγαν, καθώς δεν μιλούσε τη γλώσσα. Τότε μία γυναίκα, η οποία ήταν φύλακας στο στρατόπεδο, πήρε μία βέργα και τη χτύπησε στο πρόσωπο. Έβγαλε όλο το θυμό της πάνω στο κορίτσι. Ένα όμορφο, νεαρό κορίτσι, τόσο αθώο. Έκλαψε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Πριν ληφθεί η φωτογραφία, το κορίτσι σκούπισε τα δάκρυά του και τα αίματα από το πρόσωπό του», είχε αναφέρει σε ντοκιμαντέρ του 2005 ο άνθρωπος πίσω από τον φωτογραφικό φακό.

Auschwitz-Birkenau State Museum / Wilhelm Brasse

Οι αρχικά ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Memorial Oświęcim, χρωματίστηκαν από την Βραζιλιάνα επαγγελματία φωτογράφο Anna Amaral, η οποία εντυπωσιάστηκε από αυτές και αποφάσισε να τους βάλει χρώμα και να είναι διαθέσιμες για όλους.