Αρχική Back to school “Τα παιδία… βρέχει”: Δείτε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που επισκέπτεται τα σχολεία

“Τα παιδία… βρέχει”: Δείτε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που επισκέπτεται τα σχολεία

2

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας με τίτλο “Τα παιδία…βρέχει” δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του αρχαιότερου στην Ελλάδα ερευνητικού ιδρύματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (E.A.A.), για τη διάχυση των επιστημονικών γνώσεων στο ευρύ κοινό. Έτσι μετά τις επιτυχημένες δράσεις του Ινστιτούτου Αστρονομίας και τηλεπισκόπησης, με το άνοιγμα των δυο τηλεσκοπίων σε Πεντέλη και Θησείο και την πρωτότυπη δράση του φορητού πλανητάριου, ήρθε η σειρά του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (I.E.Π.Β.Α.) να πλαισιώσει αυτήν την προσπάθεια με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου προγράμματος που φέρνει την τόσο σημαντική αλλά και νέα επιστήμη της Μετεωρολογίας, κοντά στα παιδιά. Το πρόγραμμα, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα σε ελάχιστο χρόνο γνώρισε τεράστια αποδοχή από τη σχολική κοινότητα και απέσπασε εξαιρετικά θετικές κριτικές.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης θα ήθελε να ευχαριστήσει το κοινό και τον μαθητικό κόσμο για το ενδιαφέρον τους και να υποσχεθεί για ακόμα περισσότερες δράσεις στα πλαίσια της εκλαΐκευσης της επιστημονικής γνώσης και της προσέγγισης της επιστήμης με τον μαθητικό αλλά και τον απλό κόσμο.

4
Περιγραφή προγράμματος

Ο καιρός και τα καιρικά φαινόμενα είναι στη ζωή όλων μας, ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, επαγγελματικής ιδιότητας. Ασυναίσθητα όλοι αναρωτιόμαστε τι καιρό θα κάνει σήμερα, τις επόμενες ημέρες, τους μήνες που ακολουθούν. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η επιστήμη της μετεωρολογίας είναι σχετικά μία νέα επιστήμη, με τεράστια όμως ώθηση και καινοτομίες τα τελευταία χρόνια που τα θετικά τους αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στην ποιότητα των προγνώσεων. Όμως πως ακριβώς δημιουργούνται και εξελίσσονται τα μετεωρολογικά φαινόμενα; Πώς μπορούμε χρησιμοποιώντας το πιο απλό μετεωρολογικό όργανο που υπάρχει, τα μάτια μας…να καταλάβουμε που το πάει ο καιρός! Μακριά από περίπλοκα μαθηματικά και εξισώσεις το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έρχεται να ανοίξει ένα παράθυρο γνώσης στην τόσο σημαντική αυτή επιστήμη, δίνοντας στα παιδιά να καταλάβουν τη σπουδαιότητα όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας, στη φύση και την ατμόσφαιρα. Με τρόπο όχι μόνο επιμορφωτικό αλλά και διασκεδαστικό μέσα από πειράματα και κατασκευές.

Έτσι, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για τη διάχυση μετεωρολογικών γνώσεων στο ευρύ κοινό και ειδικά στους μαθητές, δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, να προσφέρουν στους μαθητές τους ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας που συνδυάζει εικόνες, ήχους, animation, βίντεο, πειράματα και κατασκευές.

5

Σε ένα απολύτως διαδραστικό μάθημα τα παιδιά θα μάθουν για τον ήλιο – το αστέρι της ζωής, τον κύκλο του νερού, τη δημιουργία των νεφών, το ουράνιο τόξο, τις εποχές, τις καταιγίδες και τους κεραυνούς, το χιόνι, το χαλάζι και τον άνεμο.

Θα γνωρίσουν από κοντά τα μετεωρολογικά όργανα ενώ εκτελώντας διαδραστικά πειράματα θα έρθουν σε άμεση επαφή με την τόσο σπουδαία για τη ζωή του ανθρώπου, επιστήμη της Μετεωρολογίας.

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ, αφού με το μετεωρολογικό μπαλόνι που κάνουμε μαζί με όλα τα παιδιά, θα στείλουμε το μήνυμα της γνώσης και της αγάπης γα τα καιρικά φαινόμενα, έως τα όρια της ατμόσφαιρας, ενώ τελειώνοντας το πρόγραμμα όλα τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους το δικό τους ανεμόμετρο, φτιαγμένο με απλά υλικά.

3
Τι καιρό θα κάνει φέτος στα δημοτικά και τα γυμνάσια;

Το φθινόπωρο έφτασε. Η νέα σχολική χρονιά σε λίγες μέρες ξεκινάει και το 1ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας για παιδιά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι και πάλι κοντά σας. Μετά από μία επιτυχημένη παρουσία στα σχολικά δρώμενα της χώρας, με πάνω από 2000 συμμετοχές στους πρώτους μόλις 3 μήνες υλοποίησης σε Αθήνα, Καβάλα, Βόλο, Καλαμάτα, Μονεμβασία, Ναύπλιο και Ιωάννινα, ετοιμάζουμε και πάλι τα μετεωρολογικά μας μπαλόνια, τα ανεμόμετρά μας και ερχόμαστε στο σχολείο σας, να σας μάθουμε για τα σύννεφα, τη βροχή, το ουράνιο τόξο, την καταιγίδα, τους μετεωρολογικούς σταθμούς. Κάνοντας πειράματα, κατασκευές και προσομοιώσεις. Σε ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, πρωτοποριακό και μοναδικό στο είδος του.

Παράλληλα για άλλη μια χρονιά σας περιμένουμε στο Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη και το Θησείο για ένα αστρονομικό ταξίδι, ενώ το κινητό πλανητάριο είναι και πάλι έτοιμο να φουσκώσει στο σχολείο σας, ταξιδεύοντας τα παιδιά στα άστρα!

Περισσότερς πληροφορίες στο http://tapaidiavrexei.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.